SP U VATERPOLU

Srbija u finalu ponovno prejaka za Barakude

Subota, 08. kolovoza 2015. 21:17 Napisao/la  SC

Susret finala: Hrvatska - Srbija 4:11. Kao i u finalu Svjetske lige Hrvatska nije mogla zaustaviti jačeg suparnika

Svjetsko prvenstvo vaterpolista - finale

HRVATSKA - SRBIJA 4:11 (2:2, 0:3, 2:2, 0:4)

Waterpolo Arena, Kazan. Gledatelja 2.500

Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Georgios Stavridis (Grčka)

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar, Joković, Bukić, Muslim, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin, Šetka, Obradović 1, Bijač

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 3, S. Mitrović 1, B. Mitrović

Igrač više: Hrvatska 12 (3) Srbija 9 (6)

Peterci: Hrvatska 0 (0) Srbija 0 (0)

Tri isključenja: Obradović (28), Ranđelović (29)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija postala je ponosan vlasnik srebrne medalje sa šesnaestog Svjetskog vaterpolskog prvenstva u ruskom Kazanu. U finalu se opet, kao i prije četrdesetak dana u talijanskom Bergamu u Svjetskoj ligi protiv Srbije nije moglo. Iako su hrvatski reprezentativci poveli 2:0, od 6. minute nadalje sve je malo-pomalo krenulo odlaziti na stranu Srbije. Srbija je osvojila SP nakon slavlja u Rimu, Barakudama ostaje trofej iz Melbournea otprije osam godina. Srbija je slavila rezultaom 11:4.

Barakude su otvorile utakmicu s prvom loptom Mara Jokovića, odnsono s prvim udarcem Paula Obradovića koji je završio u srpskom bloku. Srbi su krenuli s dva sidruna, no ta im se igra u prvom napadu nije isplatila. Vratar Mitrović morao je u 2. minuti braniti vrlo opasan udarac Muslima, Nije mogao zaustaviti Obradovića u novom pokušaju, topnik Juga zabio je s desne strane u suprotan kut za 1:0, taman kad se u igru vraćao isključeni Ranđelović.

Dugo izabranici Ivice Tucka nisu primili gol, ali kada je Srbe krenulo postali su nezaustavljivi! Iako bi nerjetko bili primorani pucati iz velike daljine, što zbog zonskog pressinga Srbije, a što zbog brzog isteka napada. Obrana s Bušljom na čelu radila je dobar posao kod bloka i zaustavljanja Prlainovića i Filipovića. S istekom četvrte minute izvana je pokušao Aleksić, Pavić je na vratima morao dirati loptu. Isključenje Bušlje Srbi nisu kapitalizirali pa je Hrvatska mogla krenuti po povećanje vodstva.

Povećao ga je Antonio Petković na isključenje Aleksića. Zabio je novi topnik Verona u 6. minuti iz pozicije slične Obradovićevoj nešto ranije. Već u sljedećem napadu srpski je prvi pogodak potpisao Prlainović, i to nakon isključenja Burića pošto bek Primorja nije uspio izaći na kraj sa srpskim centrima. Hrvatska je u dva navrata mogla do povratka izraženijeg vodstva. No, najprije Paškvalin promašuje sa sidruna, a zatim i Obradoviću udarac brani Mitrović.

Kada protivnik ne iskoristi dvije prilike, Srbija to kazni. Jedan od najboljih vaterpolista svijeta Dušan Mandić pobjegao je na dva metra hrvatskoj obrani, nije ga uspio sačuvati Sukno pa je njegov momčadski kolega iz Pro Recca u 7. minuti zabio za 2:2. Do kraja prve četvrtine Prlainovićev je udarac završio na gredi, Srbija je mogla povesti no rezultat je ostao u egalu.

Obrane su početkom drugog perioda ponovno na obje strane radile dobar posaom a gola nije bilo niti nakon udarca Jokovića s bekovske pozicije, kao niti nakon isključenja Obradovića s druge strane. Barakude pokušavaju i preko Sukna u 11. minuti na isključenje Gocića, njegov udarac kao i Prlainovićev u sljedećem napadu Srbije blokiran je od strane suparničke obrane. iako su ga u prvom navratu zaustavili, drugi put je Prlainović pogodio za prvo srpsko vodstvo (3:2), s iste pozicije.

Od šeste minute i pogotka Petkovića Barakude nisu zabile pogodak, Srbi su u tom periodu stigli zabiti i četvrti pogodak. Isključen je u 14. minuti bio Petković a Miloš Ćuk našao je rupu u hrvatskom bloku i prevario Pavića za 2:4. Hrvatska potom nije iskoristila niti trećeg uzastopnog igrača više, protok lopte u značajnoj se mjeri usporio, Joković je gađao gredu, Sukno ruke srpskog vratara Mitrovića u posljednjoj minuti prvog poluvremena.

Srbi su i to iskoristili te otišli na 5:2. Drugi je puta bio isključen Bušlje, sve se krenulo odvijati po planovima Dejana Savića, nakon čega je Filip Filipović neobranjivo pogodio za 2:5. Generalno, nakon dobrog početka utakmice i vodstva od 2:0 dogodila se druga četvrtina u kojoj je Srbija u potpunosti preuzela konce igre i krojenje rezultata.

U drugo poluvrijeme ušao je Burić na poziciji beka sa Suknom i Obradovićem ispred njega. Tražio se napad za Lončara, Srbi su u čuvanju centara na ovom SP-u već pokazali da ih je vrlo teško zaobići. Na drugoj strani nastavili su zabijati - upravo s centra. Ono što je u prvom poluvremenu napravio mandić ponovio je u nastavku Stefan Mitrović za 2:6. U dijagonalnom bijegu Mitrović se našao sam, Pavić je bez problema za srpskog igrača ostao matiran.

Barakude su konačno zabile u 19. minuti, nakon čak trinaest minuta bez pogotka. Pogodio je Sukno nakon što je Muslim bio izborio isključenje Filipovića. Izvukao se Sukno na lijevu stranu i pogodio bliži kut srpskih vratiju. Uzvratila je Srbija na isti način, novim pogotkom Ćuka kada je vani bio Lončar za 3:7. Vrijeme je radilo za Srbiju, Barakude nisu imale riješenja u obrani za vanjsku liniju Srbije, lopta Hrvatske nije išla brzo, udarci nisu bili precizni.

U 21. minuti Obradović kod uplivavanja promašuje, ne koristi Hrvatska igrača više, nakon čega je išlo novo krivo dodavanje za centarsku poziociju. Dvije osobne pogreške još u trećoj četvrtini imali su Bušlje i Obradović, Srbija je i s te strane imala širinu i jedan plus više. Do kraja trećeg perioda u strijelce se po drugi put upisao Sukno, a Pavić skupio petu obranu na vratima. Rezultat je ostao na 7:4 što je do kraja bilo nedostižno za Hrvatsku. Mogle su Barakude smanjiti, Burić je u posljednjoj minuti jednom pogodio vratnicu, a jednom mu je udarac s dva metra obranio Mitrović.

Srbija je s početkom 27. minute otišla na četiri pogotka prednosti. Zabio je za 8:4 Duško Pijetlović nakon isključenja Muslima, a nadovezao se Prlainović svojim trećim pogotkom nešto kasnije nakon trećeg izbačaja Obradovića. Utakmica je dakle, početkom četvrte četvrtine bila u potpunosti riješena, posljednje četiri minute protekle su u revijalnom tonu, kao svojevrsna promocija novog prvaka svijeta. Završilo je s visokih 4:11, posljednja su dva pogotka na turniru zabili Milan Aleksić, gotovo s polovice bazena u 30. minuti te Nikola Jakšić pola minute prije kraja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.