Regionalna liga: Primorje u finalu protiv Juga, Mladosti dosuđeno čak šest peteraca

Četvrtak, 02. travnja 2015. 20:32 Napisao  Patrik Mršnik

Susret polufinala: Primorje EB - Mladost 11:10 (4:1, 5:3, 1:4, 1:2). Iako to rezultat ne sugerira, Primorjaši su suvereno odradili polufinale i slavili u utakmici s puno dvojbenih sudačkih odluka

Triglav Regionalna vaterpolska liga - poluzavršnica

PRIMORJE EB - HAVK MLADOST 11:10 (4:1, 5:3, 1:4, 1:2)

Bazen Kantrida. Gledatelja 900.

Suci: Dejan Adžić (Kotor) i Vlaho Radičević (Dubrovnik) Delegat: Mlađan Prvan (Split). Supervizor: Dejan Perišić (Beograd)

PRIMORJE EB: Vićan, Burić 1, Radu 3, Krapić 2, Peroš, Sukno, Muslim 1, Vrlić, Radetić, Elez, Šetka, Xavi Garcia 1, Lazović, Buljubašić 3

HAVK MLADOST: Pavić, Bukić, Milaković 2, Lončar, Anzulović, D. Živković, Capan, Buha 1, Pavičić, I. Živković, Vukičević 6 (5), Bašić 1 (1), Marcelić, Lozina

Igrač više: Primorje EB 13 (5) HAVK Mladost 5 (2)

Peterci: Primorje EB 0 (0) HAVK Mladost 6 (6)

Tri isključenja: Buljubašić (27), Burić (28), Bašić (28)

Primorjaši su prvi finalisti Regionalne lige. I peti puta u međusobnim dvobojima ove sezone izabranici Ivana Asića svladali su momčad Mladosti koju je ovoga puta za razliku od prethodnih s klupe vodio Hrvoje Hrestak. Iako u momčadi dvostrukih uzastopnih osvajača Jadranske lige, prethodnice ovog natjecanja nije bilo Antonija Petrovića i Nina Mudražije, Primorje je još jednom našlo i primjenilo recept za pobjedu protiv jednog od najtrofejnijih europskih klubova koji je u posljednje vrijeme daleko od nekadašnje Mladosti. Pred solidno popunjenom Kantridom upriličena je nova doza vrhunskog vaterpola u izvedbi Primorja, momčadi koja, ako je suditi prema prikazanoj igri iz polufinala može računati s trofejima do kraja sezone. Krajnji rezultat to možda ne sugerira, no Primorjaši su polufinale Regionalne lige suvereno odradili i zaključili slavljem.

Minuta šutnje za Ćiru Kovačića
Uoči utakmice, nakon prvog plivanja za loptu vaterpolo je još jednom odalo počast jednom od svojih velikana. Zdravko Ćiro Kovačić napustio je sport kojeg je najviše volio u svojoj devedesetoj godini života, ove srijede. Nastupio je na trima Olimpijskim igrama, uzeo i dvije srebrne medalje, i to u Helsinkiju 1952. godine i u Melbourneu četiri godine kasnije. Najstariji živući riječki olimpijac Primorju je poklonio svoj život, minuta šutnje uoči utakmice protiv Mladosti samo je jedan u nizu oblika iskazivanja pijeteta prema jednom od najboljih vaterpolista svijeta pedesetih godina.

Riječka je momčad po novi klupski trofej krenula osnažena za tri individualna pehara. Sandro Sukno dobio je zaslužene trofeje za najboljeg igrača i strijelca regularnog dijela Triglav Regionalne lige, a svoj dio srebrnine dobio je i Frano Vićan, najbolji vratar dosadašnjeg dijela natjecanja. Njih su dvojica i na polufinalnoj utakmici opravdala dobiveno uoči njenog početka. Doduše, Vićan je u uvodu bio znatno manje zaposlen od Sukna, čija je asistencija za Krapića kod drugog gola izmamila veliki pljesak domaće publike.

Riječani su poveli nakon minute i šest sekundi iz akcije u kojoj je Šetka spustio loptu za Radua na dva metra. Rumunjski centar rijetko griješi iz tako otvorenih situacija, ruka nije zadrhtala ni pri prvom udarcu na Pavićeva vrata. Radu je do isteka druge minute pogodio još jednom, kod pogotka za 2:0 situacija mu je bila znatno teža. No, iako okružen trojicom čuvara, Radu uspjeva premjestiti loptu na lijevu ruku, okrenuti se i pogoditi u nebranjeni dio mreže kapetana Mladosti i hrvatske reprezentacije. Primorje je u obrani krenulo zagrebačkim receptom, agresivno i žustro. Vićan je obranio prvi Lončarov pokušaj u 3. minuti pa gosti nisu iskoristili prvo isključenje Burića.

Prilika za deseti trofej u povijesti
1938: Prvenstvo Jugoslavije
1979: Kup Jugoslavije
1995: Kup Hrvatske
2013: Kup Hrvatske, Jadranska liga
2014: Prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske, Jadranska liga
2015: Kup Hrvatske

Na 3:0 postavio je kapetan Krapić kojeg je obrana Mladosti u 4. minuti jednostavno - zaboravila. Nakon isključenja Bukića kojeg je sam izborio Krapić se ispred Pavića našao nečuvan pa mu stoga nije bilo teško pospremiti loptu za izraženo riječko vodstvo već na početku utakmice. S klupe je tada stigla minuta odmora nakon isključenja Lozine kojeg Primorjaši ne iskorištavaju pa stiže kazna u obliku pogotka Buhe za smanjenje na dva pogotka gostujućeg zaostatka. Sve je na staro ubrzo vratio Buljubašić, strijelac za 4:1 iz odbijanca nakon što je Xavijev udarac završio na stativi. Vrlo sadržajnu prvu četvrtinu s dvije je obrane garnirao Josip Pavić.

Mladost je drugu dionicu susreta otvorila pogotkom iz izrađene akcije za Vukičevića nakon što je isključen Xavi Garcia. Bilo je to u devetoj minuti tek drugo domaće isključenje i prva iskorištena prilika Mladosti. Već prilikom sljedećeg napada Primorje je povećalo na 5:2, zabio je Buljubašić nakon čega je svoje isključenje zaradio i vratar Mladosti Pavić zbog prekršaja.

U takvoj situaciji, dok na golu nije bilo zagrebačkog vratara Primorje je komotno otišlo na 6:2, golom Muslima u jedanaestoj minuti. Utakmica je nakon drugog Krapićevog pogotka (7:2) izgubila žar rezultatske borbe, tada je još Vićan obranio udarac izvana Vukičeviću, koji u 13. minuti zabija peterac, skrivljen od strane Eleza u situaciji kad je Buhin pas na drugu stativu Vićan već bio mirno presjekao. Nisu takve stvari s kursa izbacile Ivana Buljubašića koji je do poluvremena još jednom izvrsno uplivao na drugog centra i pogodio na Muslimovu asistenciju za 8:3. Po drugom isključenju Andrije Bašića Primorje povećava na šest pogodaka prednosti, toga je puta iz blizine poentirao i Burić. Mladost je tek uspjela smanjiti na 9:4, i to nakon što je Milaković sa sidruna pogodio taman dok se Krapić vraćao u igru nakon zarađenog isključenja.

Primorjaši nakon minute u nastavku golom Xavija ponovno povećavaju na šest golova prednosti, bio je to samo nagovještaj da je prednost s poluvremena preveliki zalogaj za momčad Mladosti. Imali su vrlo malo prigoda do tada momci Hrvoja Hrestaka za pokazati raskoš svoje snage i mladosti, no u trećoj dionici dogodilo se smanjenje rezultatske prednosti Riječana. Svoje su snage u obrani Mladostaši prvenstveno usmjerili na čuvanje Sukna, a golove su zabijali iz peteraca, barem što se početka treće četvrtine tiče.

Ponovno je bio strijelac Vukičević, i to nakon što je Burić skrivio najstrožu kaznu. Rezultat od 10:5 stajao je i po isteku devetnaeste minute kada je Pavić upisao svoju petu obranu nakon isključenja Ivana Capana. Ubrzo je svoju petu obranu upisao i Vićan nakon udarca Luke Bukića. Primorjaši kroz treću četvrtinu nisu iskoristili čak tri prigode s igračem više, Mladost je to iskoristila za dolazak na 10:7 nakon drugog zabijenog pogotka Ivana Milakovića odnosno iskorištenog peterca od strane Andrije Bašića. Iziskivao je tada rezultat dodatnu dozu koncentracije u Riječana, no novi pogodak nije dopuštao Pavić fenomenalnom obranom. Skupio ih je zagrebački vratar čak deset do kraja treće četvrtine, Mladost je imala dvije prigode za dolazak na samo dva pogotka minusa, iskoristili su drugu, zabio je Vukičević iz novog, četvrtog peterca za zagrebački sastav.

Nije bilo dopušteno prvorazredno iznenađenje na Kantridi nakon zagrebačkog alarma u trećem periodu. Mladostaši za priključak ne koriste treće isključenje Buljubašića a na listu strijelaca vraća se Radu krucijalnim pogotkom za 11:8. Nisu Riječani zabili pogodak u deset minuta igre, a ubrzo se dogodio i peti iznuđeni peterac Mladosti. Koristi to Vukičević za 11:9, nakon čega Primorjaši ne koriste petog uzastopnog igrača više za konačno rješavanje pitanja pobjednika. Ono se nije dogodilo ni u tridesetoj minuti kada Muslim sa stative puca u Pavića, završilo je 11:10, u utakmici s puno dvojbenih sudačkih odluka i čak šest dosuđenih peteraca u korist Mladosti.

Fotogalerija Lucio Vidotto

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.