Hrvatski vaterpolo u 2023. godini, rasplinuli su se snovi o medalji na svjetskom prvenstvu

Utorak, 26. prosinca 2023. 13:32 Napisao/la  SC
Hrvatski vaterpolo u 2023. godini, rasplinuli su se snovi o medalji na svjetskom prvenstvu

HVS je objavio sljedeći pregled godine na izmaku:

Brojimo posljednje dane ove kalendarske godine do kraja koje nam je ostala još samo jedna utakmica. Prijateljski, pripremni ogled Barakuda pred Europsko prvenstvo. Bit će to u Beogradu, 29. prosinca protiv Srbije. Načelno nećemo pogriješiti ukoliko sada, koji dan prije Silvestrova pokušamo u najbitnijim crtama sažeti vaterpolsku godinu 2023. u Hrvata.

Još jednu zanimljivu, uzbudljivu godinu u kojoj je bilo uspona i padova, pa ponovo uspona. Uostalom, to i jest sport. Nešto poput života. Ne postoji pravocrtno kretanje.

Barakude

Naša muška reprezentacija ‘uronila’ je u 2023. godini s epitetom s kojim se dičimo još od rujna 2022. Aktualni prvaci Europe!

U ožujku smo u Zagrebu bili domaćini jedne od dvije europske kvalifikacijske skupine Svjetskog kupa (uvjetno rečeno novog natjecanja koje se zapravo temelji na dotadašnjoj Svjetskoj ligi). U sjajnoj organizaciji i pred dupkom ispunjenim tribinama (1.000 gledatelja) punim bučne podrške, naši su momci pobijedili triput – SAD 16:14, Francusku 12:7 i Japan 14:8. Bolji od nas su bili Italija 14:13 i Mađarska 10:13. Nismo se uspjeli plasirati na završni turnir u Kaliforniji, iako to i nije bilo primaran zadatak za 2023.

Osnovna preokupacija bila je vezana uz Svjetsko prvenstvo u Fukuoki. Japan kao domaćin velikih natjecanja nije nam rezultatski bio ‘blagonaklon’ nikada. Od SP u Fukuoki 2001. preko OI u Tokiju 2021. (piše se službeno 2020.) pa do ovogodišnje Fukuoke.

U skupini smo svladali Argentinu 24:5 i Japan 17:12, ali ne i Mađarsku, kasnijeg svjetskog prvaka, 10:12. Morali smo u osminu finala, a tu je bolja bila Crna Gora, 12:13. Rasplinuli su se naši snovi o medalji, ali Barakude su ozbiljno i profesionalno do kraja odigrale turnir. Pobijedili smo Kanadu 13:5 i Australiju 17:10 za na koncu deveto mjesto.

Mlađi uzrasti

Mladi dobni uzrasti hrvatskog vaterpola imali su vrlo bogato natjecateljsko ljeto. Nažalost, bez neke opipljive nagrade u obliku medalje, ali nadamo se da je neko od navedenih natjecanja, utakmica ulilo iskustvo više našim mlađim generacijama, kao zalog za budućnost.

Rumunjski Otopeni u lipnju je udomaćio Svjetsko prvenstvo za muškarce do 20 godina. Naša je reprezentacija samo koji dan prije puta dobila novog trenera, odnosno iz zdravstvenih razloga na natjecanje nije mogao Mile Smodlaka, pa se izborničke uloge ove momčadi prihvatio Igor Hinić. Turnir smo završili na 8. mjestu.

U istom tom mjesecu, u Zagrebu smo bili domaćini ženskog Europskog prvenstva do 15 godina. Višeslav Sarić je vodio ove djevojke i to solidno visoko, do 6. mjesta! Borile su se cure za 5. mjesto protiv velesile Nizozemske i izgubile 13:15.

U srpnju je isti uzrast (do 15 godina), ali muškarci ,imao Europsko prvenstvo u Podgorici. Momčad je vodio Bruno Sabioni i ti su dečki imali sjajan ulazak u godinu s osvajanjem Uskršnjeg turnira u Varaždinu, pa onda i u Duisburgu, ali na otvorenom bazenu u Podgorici, nismo otišli dalje od 7. mjesta.

Turski grad Manisa bio je domaćinom prvo Europskog prvenstva za djevojke do 17 godina (kraj srpnja i početak kolovoza), a potom i za mladiće iste dobi (u kolovozu). Obje reprezentacije su završile na istom mjestu. Ženska pod vodstvom izbornice Mie Šimunić, odnosno muška pod dirigentskom palicom izbornika Hrvoja Koljanina zauzele su 7. mjesto.

Reprezentativno ljeto smo zaključili u rujnu u portugalskoj Coimbri gdje se odigralo Svjetsko prvenstvo za žene do 20 godina. Djevojke pod vodstvom Mie Šimunić završile su 11. na svijetu. Velik dio igračica iz tog sastava uskoro će zaigrati na EP seniorki u Eindhovenu.

Splićanima prvenstvo, Dubrovčanima kup

Što se tiče klupskih nadmetanja, u nacionalnim okvirima, godine 2023. će se osobito sjećati na Zvončacu, u dobu Jadrana. Ovaj je splitski klub prvi put od osamostaljenja domovine, osvojio naslov prvaka Hrvatske. Godine sustavnih ulaganja, ali i dovođenja pojačanja napokon je za Jadran urodilo plodom.

Jadran je u finalnoj seriji doigravanja bio bolji od Jug Adriatic osiguranja, pobijedivši u petoj utakmici finala, 17. svibnja goste iz Gruža, 11:8. Rino Burić je proglašen najboljim igračem, a Jerko Marinić Kragić je bio prvi strijelac državnog prvenstva.

Valja ipak spomenuti i najugodnije iznenađenje ne samo sezone 2022./23. već cijele ove kalendarske godine. Riječko Primorje EB je osvojilo broncu u Prvenstvu Hrvatske nakon što su u tri utakmice bili bolji od zagrebačke Mladosti.

Jugaši su pak pred kraj ove godine, početkom prosinca u Zadru osvojili nacionalni kup, petercima 15:14. To je natjecanje koje se bilježi pod sezonu 2023./24., ali je kalendarski u 2023. pa ga stoga tu i navodimo. No, na Final Fouru Kupa u Višnjiku, odličan su otpor pružili i Primorje EB protiv Jadrana, a osobito Solaris kontra jugaša od kojih su izgubili tek u raspucavanju peteraca.

Hrvatsko finale Premier lige

Krajem ožujka u Beogradu je odigran završni turnir Premier lige i tu je hrvatski vaterpolo maestralno trijumfirao. U polufinalima su oba hrvatska kluba bili bolji od oba srpska. Jadran je pobijedio kragujevački Radnički (17:15), a Jug Adriatic osiguranje domaćina Novi Beograd (15:13), te smo time dobili – hrvatsko finale Premier lige! U oba polufinala su izvođeni peterci do pobjede, a takvo je bilo i finale. Petercima su slavili Gospari (14:12), ukupno osvojili svoj već 5. naslov pobjednika u ovom natjecanju. Najtrofejniji su u ovoj ligi.

U još su jednom regionalnom nadmetanju slavili Hrvati. Nije Premier liga, već A1, a prvo je mjesto suvereno osvojilo Hinićevo Primorje EB, te se vratilo u elitni razred, Premier ligu. Vrijedi dometnuti i Solaris koji je u razigravanju za ostanak/ulazak u Premier ligi, nadjačao srpskog prvoligaša Valis iz Valjeva.

Muški klubovi u Europi

U prvom dijelu godine pratili smo nastupe Splićana i Dubrovčana u Ligi prvaka. Jadranu je za jedan jedini gol izmaknuo nastup na završnom turniru, u skupini s Barcelonetom, Pro Reccom, Olympiacosom, Vouliagmenijem, Radničkim, Dinamom i Waspo 98 Hannoverom.

No, zato je Jug Adriatic osiguranje u skupini (Brescia, Novi Beograd, Ferencvaros, te Sabadell, OSC, Marseille i Spandau 04) bio četvrti i plasirao se ponovo na Final 8. Usput, posljednji završni turnir Lige prvaka s čak 8 klubova. Dubrovčani su na turniru u Beogradu na koncu završili sedmi.

Ove ili aktualne natjecateljske sezone (2023./24.) imali smo 4 muška kluba u Europi. Jadran i Jug Adriatic osiguranje u Ligi prvaka, te vrlo ugodno iznenađenje Primorje EB i Solaris. Riječani i Šibenčani su na istom kvalifikacijskom turniru Eurokupa (u Rijeci) osvojili prva dva mjesta koja su ih odvela u natjecanje po skupinama.

Riječani su u skupini s BVSC-om, Šapcom i Waspo 98 Hannoverom osvojili prvo mjesto, ‘prezimili’ u Europi i ušli u osminu finala gdje ih čeka Dinamo iz Tbilisija. Solaris nije prošao skupinu, ali je stekao veliko iskustvo uz 2 pobjede u društvu Palerma, Barcelona i Tourcoinga.

U elitnom pak razredu, Ligi prvaka jugaši nisu imali sreće sa ždrijebom koji im je dodijelio vrlo tešku skupinu (Pro Recco, Olympiacos i Dinamo Tbilisi), tako da će nakon dugo vremena jugaši u proljeće igrati Eurokup. Tu će zato biti jedni od favorita, a suparnik u osmini finala im je Vasas.

Splitski Jadran koji se tijekom ljeta silno ojačao (Vrlić, Fatović, Harkov, Đ. Radović, Biljaka)

Jadran je zato osvojio drugo mjesto u skupini, iza Ferencvarosa, a ispred C. zvezde i Jadrana (HN), te se plasirao u četvrtfinalnu skupinu gdje su još Pro Recco, Novi Beograd i Marseille.

Ženski klubovi u Challenger kupu

Dva naša najbolja ženska kluba, Mladost (osvajačice i Prvenstva i Kupa Hrvatske u kalendarskoj 2023.) i Jadran nastupali su u novoformiranom Challenger kup. Prošli su kao prva dva sastava kvalifikacijski turnir u Novom Sadu.

Koncem studenoga u Zagrebu je odigran završni turnir 6 klubova. U konkurenciji sastava iz Turske, Srbije, Portugala i Hrvatske, Mladost je završila na trećem, Jadran na petom mjestu.

Domaćinstvo Europskog prvenstva 2024.

Nešto čemu se nikako nismo nadali tijekom godine, o tomu nismo ni sanjali, spletom okolnosti nam je priredilo nemaleno zadovoljstvo i ponos. Dana 17. studenog 2023. Europska organizacija vodenih sportova je i službeno objavila da je Hrvatska domaćin 36. seniorskog Europskog prvenstva u vaterpolu.

Naime, uslijed rata na Bliskom istoku, Izrael i Netanya nisu u mogućnosti organizacije sportskih natjecanja, te je valjalo potražit novo, a brzo i kvalitetno rješenje. Ženski će se turnir odigrati u Eindhovenu (Nizozemska), a muški u našoj zemlji i to konkretno u Zagrebu i Dubrovniku.

Ovo je prvi put da će se vaterpolsko seniorsko EP održati uzastopno u istoj državi (nakon Splita 2022.) i prvi put da se EP odigrava istodobno u ukupno 2 države i 3 grada.

Dobiti organizaciju ovako velikog natjecanje s jedne strane je čast i zrcali velik ugled koji hrvatski vaterpolo i Hrvatski vaterpolski savez uživaju u svijetu našeg sporta. Istodobno je i velik izazov, odgovornost i zahtjevan zadatak zbog sputanosti s vremenom. Ne treba vjerojatno ni naglašavati da je ključnu ulogu u našoj kandidaturi dala potpora Vlade Republike Hrvatske. Sada, s Europskim prvenstvom pred vratima Dubrovnika i Zagreba, odlučni smo pokazati cijeloj Europi za što su sve Hrvati organizacijski spremni u minimalnom vremenskom okviru.

Presretni smo što praktički u prvim satima olimpijske godine, najbolje europske momčadi kreću s nadmetanjima upravo ovdje, kod nas.

Hrvatski vaterpolo u 2023. je bio zanimljiv, bogat događajima, iznenađenjima. Neka nam 2024. bude ne samo na tom tragu, nego još uspješnija i medaljama obogaćena.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.