U Umagu počinje skupljanje bodova za odlazak na Paraolimpijske igre

Srijeda, 26. srpnja 2023. 12:27 Napisao/la  SC
Josef Riegler i Kamil Fabisiak
Josef Riegler i Kamil Fabisiak

Zvijezdama Plava Laguna Croatia Opena Umag i ove će se godine pridružiti i neki od ponajboljih svjetskih tenisača u kolicima.

Četvrto izdanje ITF Croatia Open Umag by HEP održat će se od petka, 28. srpnja do nedjelje 30. srpnja na terenima Umag Tennis Academyja i na terenima Stella Marisa.

- Opet nas čeka kvalitetan i zanimljiv turnir jer imamo pun ždrijeb sa 16 sudionika iz šest država s nekoliko jakih imena s ITF liste tenisača u kolicima, rekao je Anto Joskić, najbolje rangirani hrvatski tenisač u kolicima (68.), sudionik, ali ujedno i organizator umaškog turnira.

Listu prijava predvodi pobjednik turnira iz 2021., Austrijanac Josef Riegler, trenutačno 41. na svjetskoj rang-listi, a hrvatskih šest aduta, što je najviše dosad na umaškom turniru, bit će, uz Joskića, i Sven Maretić, Ante Kolunđija, Dražen Mikšić, Antonio Arambašić te Željko Kladarić.

- Ove će godine naš turnir biti još važniji jer upravo je počeo kvalifikacijski ciklus za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu sljedeće godine, tako da će se u Umagu moći zaraditi prvi bodovi. Iako kvalifikacije traju godinu dana, do 16. srpnja 2024., i puno je turnira u kalendaru do tada, sigurno će cilj i želja svakome biti dobar start. Pobjednik našeg turnira dobiva 55 bodova u borbi za POI, na koje će se kvalificirati 48 tenisača, dodao je Joskić, koji također gaji ambicije plasmana na Paraolimpijske igre, na kojima Hrvatska još nikada nije imala predstavnika u tenisu u kolicima.

Na ITF Wheelchair Croatia Openu Umag by HEP igrat će i jedna od legendi tenisača u kolicima.

Martin Legner, 61-godišnji Austrijanac, do danas je nastupio na svim igrama počevši od Barcelone 1992. godine, pa tako u životopisu ima nastupe na osam olimpijskih igara.

Legner je inače dvostruki osvajač Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji te osmerostruki u parovima. Osvoji li turnir u jednoj od dvije konkurencije (pojedinačno i parovi) upravo bi u Umagu mogao proslaviti svoju 350. titulu na ITF Touru.

Bio bi to još jedan dodatni razlog da čuvenom Austrijancu Umag ostane u posebnom sjećanju, kao što je i mnogima prije njega.

- Pročulo se brzo o Umagu, svi znaju za naš turnir, dobre uvjete u kojima se odigrava i zato vole doći kod nas. Naša je posebnost što igramo paralelno s Plava Laguna Croatia Openom Umag te koristimo istu infrastrukturu, a malo je takvih turnira u svijetu, možda svega još jedan ili dva. Izuzetno smo zahvalni našem sponzoru HEP-u te organizatorima Plava Laguna Croatia Opena Umag na suradnji i pomoći, veliko nam je zadovoljstvo i čast biti dio cijele ove teniske priče jer možemo prezentirati naš sport na velikoj pozornici, što pomaže vidljivosti i razvoju našeg sporta, zaključio je Anto Joskić.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.