SP: Hrvatske rukometašice porazom ostale bez šanse za plasman u četvrtfinale

Ponedjeljak, 11. prosinca 2023. 20:49 Napisao/la  HRS
Ivica Obrvan
Ivica Obrvan

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija poražena je u velikoj drami od Mađarske 22:23 u 3. kolu Glavne skupine 1 i tako je ostala bez kvalifikacija za Olimpijske igre odnosno, bez četvrtfinala 26. svjetskog prvenstva. Punih 59 minuta vodila je naša reprezentacija, ali nije izdržala. Mađarska je imala samo jedno vodstvo koje joj je na kraju donijelo pobjedu.

I uoči šestog susreta Svjetskog prvenstva 2023. godine, koji je Hrvatskoj pobjedom mogao donijeti deveto mjesto i olimpijske kvalifikacije, a možda i četvrtfinale ako bi Švedska dobila ili igrala neodlučeno s Crnom Gorom, izbornik Ivica Obrvan malo je promijenio naš sastav. U ekipu su se vratila krila Andrea Šimara i Nikolina Zadravec, a na tribini su završile Klara Birtić i Larissa Kalaus.

Naša početna postava bila je ista kao i u većini susreta ovog natjecanja.Na vratima je počela Tea Pijević. Krila su bila Andrea Šimara lijevo i Nikolina Zadravec desno. Crta je pripala kapetanici Katarini Ježić, a na vanjskim pozicijama bile su Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević.

Obje reprezentacije radile su po jednu zamjenu obrana-napad. Kod nas je izlazila Valentina Blažević, a ulazila Sara Šenvald. Kod Mađarica u obrani je igrala Nikolleta Papp, a u napadu Csenge Kuczora. Hrvatska je počela vrlo sigurno. Od četiri prva napada zabila je u tri i već u trećoj minuti povela 3:1. I imale su naše rukometašice sjajnu priliku da se odmaknu još malo, ali je mađarska vratarka dvaput sjajno obranila čiste zicere, a dvaput su promašile vrata. Bilo je to razdoblje u kojem ni jedna reprezentacija punih devet minuta nije postigla pogodak.

Ipak, to nije bitnije uzdrmalo našu vrstu jer je Tea Pijević bila svom modu i u 13 minuta skupila 6 obrana. Kako smo povezali dva pogotka u nizu imali smo 6:3. Mađarski izbornik odmah je zvao minutu predaha. Sjajno je u prvom dijelu igrala i naša obrana. Gotovo svaki napad argentinske sutkinje bile su prisiljene podići ruku pa su Mađarice pod pritiskom pasivne igre vrlo često pucale u panici.

Na ulasku u posljednjih deset minuta Hrvatska je probila magičnu granicu od četiri pogotka razlike (9:5). Imale su naše djevojke i napada za plus pet, ali u prvom naletu to nisu iskoristile. Ali u drugom jesu pa je na semaforu u 27. minuti prvi put pisalo lijepih 11:6.

Dvije minute prije kraja, Mađarska je gurnula flaster na Ćamilu Mičijević. Promašili smo dva napada za redom pa i sedmerac, suparnice su zabile na drugoj strani dva pogotka i na predah se otišlo s 11:8. Dobro, ali moglo je i moralo s puno većom razlikom jer smo promašili previše čistih prilika. Mađarska je bila na 38, Hrvatska 48 posto realizacije. Sjajna Tea Pijević skupila je čak 10 obrana.

Obranili smo prvi napad u drugom dijelu. I odmah nakon toga zabili sa 7 metara pa još jedan iz igre. Mađarska je nastavila s igrom u kojoj je imala posebnog čuvara na Ćamili Mičijević. U 35. minuti vratili smo se na najveću razliku u susretu od pet pogodaka (13:8).

Odlično je naša ekipa trčala. Gotovo da je uspjela zaustaviti svaki prvi val mađarskih rukometašica koji je jedno od njihovih najjačih oružja. Nakon deset i pol minuta igre u drugom dijelu, pobjegla je Hrvatska na šest razlike (17:11). Nakon što je to ponovila i treći put, reagirala je mađarska klupa s novom minutom predaha i pokušajem da razbije naš ritam.

I uspjeli su jer su zabili četiri pogotka za redom i došli na minus dva (19:17). Umor se sve više i više osjećao kod naših igračica. Obrana 5-1 počela nam je zadavati sve više problema. Mađarice su dobile krila. Ivica Obrvan morao je zvati time-out.

Uspjeli smo s igračicom više zabiti sa 7 metara i ostati na tri koraka daleko od Mađarica. Ali do kraja je bilo još puno vremena. Vukla nas je fenomenalna Dejana Milosavljević koja je sve naše sedmerce, a bilo ih je 9 u 55 minuta, pospremila u mađarsku mrežu. Isto je na drugoj strani radila Katrin Klujber. Mađarska je u 57. minuti bila na minus jedan. Drama je bila na vidiku. Dvije minute prije kraja stiže izjednačenje 22:22. I ne samo to. Mađarska ima napad za vodstvo i uspijeva ga realizirati (23:22).

Hrvatska na drugoj strani zarađuje sedmerac. Blanka Bodo-Biro brani udarac do tada nepogrešive Dejane Milosavljević i Mađarska ima 40 sekundi za zadnji napad. Nisu ga iskoristile. Nama su ostale tri sekunde. Izbornik je pozvao minutu predaha. Nismo stigli do mađarskih vrata i tako su naši snovi o olimpijskim kvalifikacijama i četvrtfinalu nestali u Scandinavium Areni u zadnjih pet minuta. Suze na licu naših rukometašica tekle su potocima. Imale su sve u svojim rukama i sve prosule. Tea Pijević je ostala na 10 obrana. Dejana Milosavljević bila je naš najbolji strijelac s 8 pogodaka. Kod Mađarske sjajna Blanka Bodo–Biro s 13 obrana. Devet pogodaka dala je Katrin Klujber.

Hrvatska je tako završila svoje nastupe na 26. svjetskom prvenstvu s tri pobjede, jednim remijem i dva poraza. I osvojila je 14. mjesto.

HRVATSKA: Pijević, Bešen, Zadravec 2, P. Posavec, Šenvald, S. Posavec, Mičijević 4, Milosavljević 8 (7), D. Kalaus, Ježić 4, Burić, Brkić, Šimara, Barišić 2, Blažević 2 (1), Prkačin.

MAĐARSKA: Biro, Bukowszky; Tovizi, Schatzl 1, Albek 2, Kliviniyi 3, Marton, Papp, Pastor, Vamos 1, Klujber 9 (7), Juhasz, Bordas, Kucsora, Lukacs 5, Simon 2.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.