SP: Hrvatske rukometašice izbjegnule poraz od Senegala

Petak, 01. prosinca 2023. 19:34 Napisao/la  HRS
Ivica Obrvan
Ivica Obrvan

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija odigrala je neodlučeno 22:22 protiv Senegala u 1. kolu Skupine A Svjetskog prvenstva u Goteborgu. Hrvatska je gubila punih 59 minuta i od poraza se spasila tek u posljednjoj minuti.

Budući da u Goteborgu ima na raspolaganju 20 igračica, a samo 16 može ući u zapisnik, izbornik Ivica Obrvan odlučio je u prvom susretu na tribine poslati Ivanu Kapitanović, Larissu Kalaus, Doru Kalaus Žulj i Miu Brkić. Susret protiv Senegala Hrvatska je počela u sljedećem sastavu: Tea Pijević na vratima, Andrea Šimara i Nikolina Zadravec bile su na krilima. Crtu je držala kapetanica Katarina Ježić, a na vanjskim pozicijama bile su Ćamila Mičijević lijevo, Stela Posavec u sredini te Klara Birtić desno.

Senegal se suočio s velikim problemom tijekom noći. Prema informacijama koje su došle iz pouzdanih krugova, Gnosiane Niombla nije dobila dopuštenje da igra zbog problema sa senegalskim državljanstvom. Drugi pak kažu da je riječ o ozljedi. U svakom slučaju, Hrvatskoj je pao kamen sa srca jer riječ je o sjajnoj igračici i bivšoj svjetskoj prvakinji i osvajačici srebra na OI u Rio de Janeiru s Francuskom.

Od šest početnih napada, naše rukometašice iskoristile su samo dva. Senegal je stoga u utakmicu krenuo s 0:2 i 1:3. Prvi pogodak za Hrvatsku dala je kapetanica Katarina Ježić nakon 3 minute i 40 sekundi igre. Nisu naše rukometašice izgledale dobro. U šest i pol minuta propustile su realizirati čak dva sedmerca. Srećom i Senegalke su dosta toga promašile i nisu daleko pobjegle (2:5).

Kako Tea Pijević u 14 minuta nije uspjela obraniti ni jednu loptu, izbornik je na vrata poslao Luciju Bešen. Malo prije isteka prve četvrtine Senegal je ostao s igračicom manje jer je izravni crveni karton zbog grubog prekršaja na Klari Birtić napravila Fanta Keita. Riječ je o prvom pivotu te selekcije. Bila je to nova voda naš mlin. Nažalost, to isključenje nisu naše rukometašice iskoristile da smanje zaostatak pa je Senegal i dalje imao prednost (5:7) u 17. minuti. Tada je stigla prva obrana naše vratarke. A onda i druga koja je ponudila nadu u dobar kraj poluvremena.

U 24. minuti propustili smo prvu priliku za izjednačenje. Senegal je na drugoj strani zabio iz sedmerca i ostao dva koraka ispred nas (8:10). Ništa nije polazilo za rukom našim rukometašicama u napadu. Tko god je pokušao promašio je, napravio prekršaj u napadu ili je obranila senegalska vratarka. Prvo poluvrijeme je tako završilo vodstvom Senegala 9:11. Hrvatska je imala samo 43 posto realizacije. Senegal 65. Ili drugim riječima, 21 put pucale su naše rukometašice, a pogodile samo 9 puta.

Nadali smo se da će grč s kojim su hrvatske rukometašice odigrale prvi dio konačno popustiti u drugom. Zabili smo iz prvog napada pa se obranili i dobili drugu priliku za izjednačenje, ali i napravili prekršaj u napadu. Kad ne ide, ne ide.

Doungou Camara nastavila nas je uništavati i u drugom dijelu. Svojim sedmim pogotkom digla je prednost Senegala na plus tri (10:13) u 36. minuti. I ozbiljno nas zabrinula. Izgledalo je kao da nitko u našoj reprezentaciji nema ideja i moći da se suprotstavi razigranim Senegalkama. Nakon 13 minuta igre u drugom dijelu, Senegal je podigao svoju prednost na četiri pogotka razlike (13:17) i natjerao našeg izbornika da uzme minutu predaha.

Rotirao je hrvatski izbornik sve što je mogao. U zadnjoj četvrtini vratio je među vratnice Teu Pijević. Senegal je igrao mudro. Usporavao i odugovlačio s napadom koliko god je bilo moguće jer vrijeme je radilo za njega. Nadu nam je davala jedina naša raspoložena igračica Tina Barišić. Osam minuta prije kraja dovela nas je na minus dva (18:20).

A onda su došle i na pogodak zaostatka (20:21). Pojavio se dakle tračak nade.

Trećim pogotkom u nizu došli smo do izjednačenja, 21:21. Do kraja su ostale još četiri minute. Hrvatska je s igračicom manje. Na svu sreću, Senegalke su nam poklonile loptu i došli smo do napada za vodstvo. Ali ga nismo iskoristili. Drama je bila na pomolu. Senegal je zabio za 21:22 na ulasku u posljednju minutu. Naše su rukometašice brzo reagirale, gurnule loptu na crtu i sjajno je reagirala kapetanica Katarina Ježić te poentirala za 22:22. Ali Senegalu je ostalo još punih 50 sekundi za posljednji napad. Potrošili su 17 pa uzeli time out. I složili akciju za svoju najbolju igračicu Doungou Camaru koja je potegnula s 9 metara, ali je loptu ispod grede uhvatila Tea Pijević i spasila nas poraza. Ostalo je dakle 22:22. Tina Barišić bila je daleko najbolja u našim redovima s 8 pogodaka. Četiri je dala Katarina Ježić, tri Dejana Milosavljević. Kod Senegala čudesnu večer imala je Doungou Camara koja je postigla 12 pogodaka iz 12 pokušaja.

HRVATSKA: L. Bešen 4/16, T. Pijević 3/13, N. Zadravec 2/2, P. Posavec 1/2, S. Šenvald -/-, S. Posavec 0/3, Ć. Mičijević 2/6, D. Milosavljević 3/4, K. Ježić 4/4, K. Pavlović 1/5, L. Burić -/-, A. Šimara 0/2, T. Barišić 8/11, K. Birtić 0/1, V. Blažević 1/1, K. Prkačin -/-, izbornik: Ivica Obrvan

SENEGAL: F. Sall -/-, N. Camara Sene -/-, J. Toubissa Elbeco 11/33, D. Camara 10/12, A. Cissokho 1/2, S. Sagna 6/14, F. Keita 1/1, H. R. Ndiaye 3/3, K. Seck -/-, M. Diawara -/-, D. Sy 1/2, L. Kamdop -/-, M. Fall -/-, R. Dapina 0/1, S. Kebe -/-, C. Camara -/-, izbornik: Yacine Missaoudi (FRA)

Skupina A, 1. kolo: Hrvatska – Senegal 22:22

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.