Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a: Ministarstvo financija nije utvrdilo nepravilnosti u radu SPTV-e

Ponedjeljak, 18. studenog 2013. 16:31 Napisao/la  SC

Logičan je zaključak da je nekome u interesu udaljiti hrvatski sport s nacionalne razine, te onemogućiti poslovanje Sportske televizije u potpunosti, kaže Mateša

Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), nakon sjednice Vijeća HOO-a održane 18. studenog održao je konferenciju za novinare tijekom koje je iznio podatke o poslovanju Sportske televizije (SPTV).

- Proračunski nadzor Ministarstva financija nije utvrdio nepravilnosti, a posebno ne "malverzacije" kako se to pokušava insinuirati. Utvrđene su samo određene administrativne greške, koje su vrlo brzo ispravljene. Što se tiče odobrenih pozajmica, koje su, na teret vlastitih sredstava HOO-a dane SPTV-u bile su isključivo u funkciji omogućavanja funkcioniranja i ostvarivanja programskih ciljeva SPTV-a, u uvjetima teškog gospodarskog nazadovanja, nelikvidnosti i raspada marketinškog tržišta u RH. HOO je postupio kao odgovoran vlasnik i omogućio da SPTV i dalje uz puno poteškoća radi i da mladi, sposobni i stručni novinari sudjeluju u promociji sporta i olimpizma, a ne da završe na ulici. To je ishod koji, na žalost, i za ne vjerovati, neki priželjkuju i na čemu zdušno rade. Radi točnosti različitih brojki koje se spominju u javnosti, HOO je u 2012. godini dao jednu pozajmicu od 350.000,00 kn i tri u 2013. godini u ukupnom iznosu od 2.954.715,65 kn, sve na teret vlastitih sredstava HOO-a. Vijeće je odobrilo predmetne pozajmice, a sukladno odluci Skupštine HOO-a navedene pozajmice pretvorene su u temeljni kapital SPTV-a. Također, sve dospjele rate za kreditna zaduženja na vrijeme su podmirivane. Posebno je važno napomenuti da potpora projektu SPTV-a ni na koji način nije utjecala ili umanjila financiranje bilo kojeg korisnika proračunskih sredstava HOO-a.

Uzimajući u obzir sve u posljednje vrijeme izrečene objede na račun poslovanja HOO-a, SPTV-a i mene osobno, logičan je zaključak da je nekome u interesu udaljiti hrvatski sport s nacionalne razine, te onemogućiti poslovanje Sportske televizije u potpunosti. Ne samo da se naši prijedlozi kako unaprijediti program i konkurentnost SPTV-a nisu željeli ni čuti ni podržati, nego se insinuacijama i teškim kvalifikacijama direktno ugrožava opstojnost nacionalnog sportskog programa. Ponovno naglašavam kako Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom i poštuje propise. Njezina je uloga od neizmjernog značaja za promociju hrvatskog sporta, za promociju sporta općenito i širenje duha olimpizma, za promociju malih sportova koji nemaju šansu na velikim televizijama i što je najvažnije, za odgoj mladih generacija da odabiru sport kao važan segment zdravog odrastanja. Stoga HOO i dalje smatra kako je sva podrška koju je pružio poslovanju SPTV-a u potpunosti opravdana te kako je nužno i ubuduće podržati razvoj nacionalnog sportskog programa, kaže Zlatko Mateša.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.