Zlatko Mateša: Nećemo tražiti pomoć MOO-a, želimo sve probleme riješiti unutar Hrvatske

Ponedjeljak, 04. studenog 2013. 16:40 Napisao/la  SC

Mi smo, opet navodno, netransparentno trošili sredstva, a za SPTV nije utrošena niti lipa od javnih sredstava već od vlastitih sredstava koja po slovu zakona autonomno možemo trošiti, kaže Mateša

Zlatko Mateša održao je konferenciju za novinare nakon sastanka Vijeća HOO-a, predsjednik se pred novinarima pojavio u pratnji prvih suradnika Morane Paliković Gruden, Danka Radića i Luciana Sušnja. Vijeće je dakako raspravljalo o postupku Vlade RH, koja je odbila izvješće HOO-a, te o inicijativi ministra Željka Jovanovića, koji je izvješće proslijedio državnom odvjetništvu zbog sumnje u zloporabu položaja i malverzacije.

Bandićeva metoda
HOO dva mjeseca od Vlade nije dobio ni lipe o čemu je govorila dopredsjednica Morana Paliković Gruden
- Uskraćene su nam dvije uplate, mi ih zovemo “mjesečnicama”. Riječ je o dvaput po otprilike osam milijuna kuna. Time su ugrožene naše članice, sportski savezi i to baš sada kad su mnoga natjecanja u tijelu. Nažalost, to je isti model koji je primijenjen u slučaju Zagrebačkog športskog saveza kada je grad (čitaj: Milan Bandić) na isti način blokirao blagajnu ZŠS-a i nakon toga isposlovao smjenu čelništva, kaže Paliković Gruden

- Ne doživljavam sve ovo kao politički napad na sebe, ja odavno nisam u politici. Kod nas se sve pokušava svesti na neke političke zakulisne igre. Ovo je, nažalost, napad na sport, i to sport koji nikada nije imao bolje rezultate. Rad HOO-a već godina pokazuje da ovaj sustav funkcionira, a sada to valja srušiti?! Sve se to pokušava ponajprije kroz projekt Sportske televizije i to manipulacijom podacima i navodnim velikim gubicima. Mi smo, opet navodno, netransparentno trošili sredstva, a za SPTV nije utrošena niti lipa od javnih sredstava već od vlastitih sredstava koja po slovu zakona autonomno možemo trošiti. Moram ponoviti da ni proračunski nadzor Ministarstva financija niti Sportska inspekcija i komercijalna revizija nisu utvrdili nepravilnosti u radu HOO-a za protekle dvije godine. Svaka zemlja ima neotuđivo pravo kontrolirati sav novac koji ide njezinom olimpijskom odboru. S druge strane, olimpijski odbori imaju vlastita sredstva i autonomiju te pravo da s njima raspolažu. Naša vlastita sredstva su od sponzora i Fonda olimpijske solidarnosti, to nisu javna sredstva i ne podliježu tom režimu. U našem slučaju radi se o oko 30 milijuna kuna koje dobijemo vam proračuna. Sve je kod nas u najboljem redu i zato pozivam na smirivanje strasti i dogovor u dobrobit hrvatskog sporta. Podaci o gubicima SPTV-a su fabricirani, brojke na famoznom očitovanju Kluba hrvatskih olimpijaca također. Čak su me zvali i neki zgranuti olimpijci koji su potvrdili da KHO nikad o tom pitanju nije niti raspravljao. Uostalom, dopis je došao bez potpisa. Jednostavno nemam komentar na takav nedoličan postupak. Nažalost, neki smo dan jedva sakupili sredstva da pošaljemo rukometaše na turnir u Oslu.

U ovom trenutku HOO se još uvijek ne želi obratiti za pomoć Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), koji ne dopušta miješanje politike u sport:

- Kad bi se oni umiješali, to bi značilo da je politika previše zašla u sport. Ne želim da se hrvatskom sportu dogodi i ponovi ono što se dogodilo u Indiji, Kataru... Mi nećemo moljakati i tražiti pomoć MOO-a, želimo sve probleme riješiti unutar Hrvatske. Nažalost, zasad ne znam kome se obratiti jer nas iz ministarstva ne kontaktiraju, a samo je 90 dana do Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Mi smo jedina zemlja gdje resorno ministarstvo još nije zatražilo sastanak s MOO-om kako bi dobili informacije o delegaciji i broju sportaša za Soči. Bez sredstava koja nam se sada ne isplaćuju bit će teško sve to organizirati, ali nećemo dozvoliti eksces na ZOI. Imamo sponzore i prijatelje HOO-a koji će nam pomoći da sve to financiramo rekao je Mateša.

O otvorenom pismu Kluba olimpijaca Mateša je rekao sljedeće:

- Teško mi je to komentirati, jer ne znam kome bih se obratio. Mnogi članovi Kluba olimpijaca nazvali su me i kazali da ta tema nikada nije bila na njihovim sjednicama. Zatim, brojke u tom izvješću potpuno su pogrešne, a na njemu nema ni potpisa, kaže Mateša.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.