Proslava jubileja: Sir Philip Craven čestitao HPO-u 50 godina postojanja

Petak, 05. rujna 2014. 18:09 Napisao/la  SC

Svečanoj akademiji u dvorani Zamet nazočili su brojni sportaši s invaliditetom, a među njima i većina od 15 paraolimpijaca koji su od 1972. godine      osvojili 9 zlatnih, 7 srebrnih i 21 brončanu medalju

U Rijeci je u petak obilježena 50. godišnjica sporta osoba s invaliditetom. Svečanoj akademiji u dvorani Zamet nazočili su brojni sportaši s invaliditetom, a među njima i većina od 15 paraolimpijaca koji su od 1972. i prvog odličja na POI u Heidelbergu osvojili devet zlatnih, sedam srebrnih i 21 brončanu medalju. Te medalje su osvojili: Milka Milinković, Roko Mikelin Opara, Mihovil Španja, Ante Pehar, Jelena Vuković, Darko Kralj, Branimir Budetić, Ivica Lazić, Špiro Zrilić, Marinko Vidajić, Adam Kablar, Antonija Balek, Milan Košić, Zoran Talić i Mikela Ristoski i svi su oni dobili priznanja HPO.

Nagrade i priznanja uručena su i jedanaestorici  trenera osvajača paraolimpijskih odličja bez čijeg kvalitetnog stručnog rada sa sportašima, kao i bez podrške institucija i partnera sponzora i donatora, ne bi bilo toliko sjajnih postignuća naših sportaša na paraolimpijskim igrama.

- Iza nas je 50 godina borbe za jednaka prava, šaljemo poruku da je sport jedan od najvažnijih koraka osoba s invaliditetom, daje optimizam i smisao vlastite vrijednosti i sposobnosti, prije svega u vlastitim očima, ali i u očima čitavog društva. Budite i dalje uz nas i gradite bolje društvo. Naši vas sportaši neće iznevjeriti. HPO broji 28 temeljnih članica kroz koje je posredno u savez udruženo više od 130 klubova i sportskih udruga osoba s invaliditetom, odnosno preko 10.000 osoba. Od rehabilitanata, preko rekreativaca pa sve do vrhunskih sportaša i to svih vrsta invaliditeta i različitih uzroka nastanka invaliditeta, naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), Sir Philip Craven, koji je svojim dolaskom uveličao proslavu, čestitao je HPO-u 50 godina postojanja i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Uz predsjednika IPC-a, svečanosti su nazočili i pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin, izaslanica predsjednika Republike Vesna Škulić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i župana Primorsko-goranske županije.

– Hvala mojem prijatelju Ratku što me pozvao na proslavu važnog trenutka za Hrvatski paraolimpijski odbor, koji može biti itekako ponosan na svoja dostignuća u ovih 50 godina, rekao je Philip Craven.

Fotogalerija Niko Matejčić