CRO Race predstavljen u Primoštenu, Matej Mohorič najavio pobjedu

Ponedjeljak, 25. rujna 2023. 18:10 Napisao/la  SC
Fran Miholjević, Luka Mišović, Vladimir Miholjević i Matej Mohorič
Fran Miholjević, Luka Mišović, Vladimir Miholjević i Matej Mohorič

Osmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race, koje će biti održano od 26. rujna do 1. listopada, predstavljeno je u Primoštenu.

Uz organizatore, direktora utrke Vladimira Miholjevića i tehničkog direktora utrke Luku Mišovića, na konferenciji za medije sudjelovali su i biciklisti Fran Miholjević i prošlogodišnji pobjednik CRO Racea Matej Mohorič, obojica u sastavu Bahrain Victorious momčadi.

Lani je Mohorič u dramatičnoj završnici, zahvaljujući bonifikacijskim sekundama, uspio nadmašiti aktualnog pobjednika „Tour de Francea“ Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) za samo jednu sekundu u ukupnom redoslijedu.

- Ove godine nema toliko jasno izraženog glavnog konkurenta na utrci. Ostale WorldTour momčadi dolaze s vrlo mladim vozačima koji će tek u budućnosti napraviti svoje najbolje rezultate tako da će im CRO Race poslužiti za kaljenje talenata i tek ćemo tijekom utrke vidjeti tko će se profilirati u najvećeg konkurenta. Mi smo na ovu utrku došli s moćnom ekipom i imamo adute za pobjedu kako u sprinterskim etapama tako i za ukupnu pobjedu, kazao je Mohorič, naglasivši kako je glavni cilj na utrci obraniti naslov čime bi ujedno postao i prvi vozač u povijesti CRO Racea kojemu bi to uspjelo.

Iza 29-godišnjeg Mohoriča je, kako je i sam kazao, najbolja sezona u karijeri. U srpnju je uspio osvo-jiti jednu etapu na Tour de Franceu, dok je u kolovozu nastavio s odličnom formom pobijedivši u ukupnom redoslijedu jednotjedne utrke Kroz Poljsku te etapnom pobjedom na utrci Kroz Benelux.

- Iza mene je najbolja sezona u karijeri. Tijekom proljeća nisam imao sreće na dvije meni najvažnije jednodnevne utrke, Ronde van Vlaanderen i Paris-Roubaix, gdje sam se poskliznuo u ključnom trenutku pa nisam ostvario željeni rezultat. No, zato sam došao u odličnu formu na Touru, a tu sam formu zadržao i na utrkama koje su uslijedile. Ovi su mi rezultati motivacija da sljedeće sezone po-kušam ponovno doći u punoj formi na proljetne klasike i konkuriram za mjesto na pobjedničkom postolju, a možda ako se stvari poklope i za pobjedu, dodao je Mohorič.

Uz Mohoriča, u sastavu Bahrain Victoriousa, ove će godine, kao i lani, na CRO Raceu nastupiti i Fran Miholjević, jedini hrvatski vozač u nekoj od WorldTour momčadi.

Miholjević je bio uz Mohoriča i početkom kolovoza ove godine kada mu je pomogao u osvajanju utrke u Poljskoj. Za 21-godišnjeg Miholjevića ovo je prva puna sezona u WorldTour ekipi. Pored Miholjevića na ovogodišnjem CRO Raceu natječe se i još jedan Hrvat, Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic tim)

- Mogu biti zadovoljan sezonom. Dokazao sam i sebi i ekipi da sam spreman za ovu razinu utrkivanja. Što se same utrke tiče, mi u ekipi imamo Mohoriča, vozača koji je pokazao kako je jedan od najbo-ljih vozača na svijetu. Nadamo se kako ćemo imati lakši posao nego lani u borbi za ukupnu, pobjedu, ali niti jedna etapa nije takva da bismo se mi kao ekipa mogli potpuno opustiti, najavio je Miholjević.

U predstavljanju etapa tehnički direktor utrke Luka Mišović naglasio je kako bi već prva etapa, dionica od Primoštena do Sinja mogla napraviti razliku među kandidatima za ukupnu pobjedu.

- Već prva etapa koja ide od Primoštena do Sinja može biti iznimno teška jer će vrlo vjerojatno doći do selekcije prilikom uspona na Klis. Druga će etapa, koja starta u Biogradu, biti vrlo brza i kratka s prvim otočnim ciljem u Novalji. Slijedi još jedna kratka i mješovita etapa od Otočca do Opatije, dok je četvrta etapa od Krka do Labina ono što mi volimo zvati 'kraljevskom' zbog uspona na Učku. S polaskom iz Crikvenice, peta će etapa osim kroz Primorsko-goransku prolaziti kroz Karlovačku županiju s ciljem u Ozlju. Završna šesta etapa, koja će se voziti od Samobora do Zagreba, biti potpuno ravničarska s novim ciljem kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke što će dodatno pridonijeti spektakularnosti, kazao je Mišović.

- Ideja CRO Racea proizlazi iz strastvenog entuzijazma prema biciklizmu i uvjerenja da Hrvatska zas-lužuje međunarodni sportski događaj tog kalibra. Od samih početaka bilo je očito da projekt ima ogroman potencijal. Sada, nakon osam godina izdanja utrke, s ponosom možemo reći da je mnogo tog potencijala ostvareno, otvarajući nove mogućnosti za daljnji razvoj utrke. Važno je napomenuti da su se na CRO Raceu dosad natjecali poznati biciklisti poput Primoža Rogliča i Tadeja Pogačara prije nego što su postali svjetski poznati. I ove godine imamo bicikliste koji će uskoro ostvariti najveće svjetske uspjehe, izjavio je direktor utrke Vladimir Miholjević.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.