LIGA PRVAKA

Rijeka odigrala neodlučeno u Salzburgu

Srijeda, 26. srpnja 2017. 20:45 Napisao/la  SC

Utakmica 3. pretkola: RB Salzburg - Rijeka 1:1. Rijeka  pokazala da može igrati na visokoj razini

Liga prvaka - prva utakmica 3. pretkola

RB SALZBURG - RIJEKA 1:1

Red Bull Arena. Gledatelja: 12.000

Sudac: Daniel Stefanski (Poljska) 7

Strijelci: 0:1 Gavranović (30), 1:1 Hwang (49)

Žuti kartoni: Hwang (41), Vešović (45), Župarić (79), Ulmer (82)

RB SALZBURG: Walke 6,  Lainer 6, Miranda 6, Ćaleta Car 6, Ulmer 6, Yabo 6,5 (77 Rzatkowski -), Samassekou 6, Berisha 5,5, Hwang 6,5 (73 Guldbrandsen -), Dabbur 5,5 (90 Wolf -), Minamino 6,5

RIJEKA: Sluga 6,5, Ristovski 6,5, Župarić 6, Elez 6, Vešović 7, Mišić 6, Bradarić 6, Gorgon 6,5, Kvržić 6 (73 Zuta -), Heber 5,5 (57 Maleš 6), Gavranović 6,5 (87 Jelić -)

Nogometaši Rijeke ostvarili su pozitivan rezultat u prvoj utakmici 3. pretkola, momčad aktualnog hrvatskog prvaka odigrala je neodlučeno (1:1) u Salzburgu.

Kao što se očekivalo riječka momčad definitivno ima moćnu organizaciju igre na puno višoj razini od HNL-a.  

Koliko višoj točno će pokazati iduće europske utakmice ako riječka momčad održi tonus iz prvoga poluvremena utakmice u Salzburgu. U drugom dijelu Rijeka nije izgledala dovoljno moćno za jače europske izazove.

Matjaž Kek na početku utakmice pribjegao je provjerenoj varijanti otvaranja lijevog boka s Vešovićem na mjestu lijevog braniča umjesto Zute, što je jedino moglo iznenaditi domaćeg trenera Marca Rosea.

Keka nije neugodno iznenadio Rose nego UEFA, koja je Valonu Berishi neposredno pred utakmicu smanjila kaznu, pa je kosovski reprezentativac zauzeo svoje mjesto u sredini momčadi.

U jeku očekivane početne inicijative domaćina u 9. i 13. minutama iskazala je uža austrijska obrana prve slabosti u pokrivanju igrača u kaznenom prostoru.

Prvo Gavranović na rubu kaznenog prostora nije bio dovoljno brz u primanju lopte i dovoljno snažan pri udarcu iskosa, a onda je Heber propustio prvu izglednu priliku.

Bradarić je kratko ubacio s poludistance, Heber je ostao sam na 13 metara i iz prve loptu kroz Mirandine noge poslao ravno u Walkea.

Trajao je pritisak austrijske momčadi dvadesetak minuta koliko je Rijeka u defenzivnom bloku iskazivala prepoznatljive kvalitete u kontroli (među)prostora i protivničkih igrača.

Ništa od se od brze i okomite igre Salzburga konkretno nije dogodilo u opasnoj zoni u prvom poluvremenu.

U 24. minuti opet je Rijeka zamalo kaznila nesmotreno austrijsko pokrivanje igrača u kaznenom prostoru: Mišić je ubacio iz kuta, Župarić ostao sam na 11 metara...

Poletio je zrakom riječki stoper i glavom u padu loptu poslao tik u lijevu Walkeovu vratnicu... Uhvatio se Župarić za glavu, zaista nije imao sreće...

Nakon dvadesetak minuta počela je riječka momčad iskazivati dodatnu vrijednost.

 Uslijedilo je prvo razdoblje kontinuiranog riječkog napada, najava da Rijeka izlazi iz bloka i preuzima potpunu kontrolu utakmice u Salzburgu.

Najava je uskoro dobila konkretnu potvrdu u napadu na postavljenu domaću obranu.

U 30. minuti Ristovski je precizno ubacio zdesna, Gavranović je na pet metara od Walkera izmaknuo pažnji domaćih stopera i glavom u padu loptu efektno skrenuo u mrežu - 0:1.

U 36. minuti Gorgonov udarac zapeo je u Ćaletinim nogama na kraju brze kontre koju je po lijevoj strani poveo Heber.

Raspoloženi Gorgon našao se u poziciji koja je vrlo lako mogla drugačije odrediti tijek utakmice u kojoj Salzburg do odmora nije ozbiljno zaprijetio.

Točnije, u 35. minuti Minamino je snažnim udarcem s 25 metara loptu poslao u desni Slugin kut, riječki vratar nije imao poteškoća osujetiti jedini izravno opasni udarac domaćina.

Odmah na početku drugoga dijela riječka je momčad kažnjena za presmjeli ulazak u utakmicu,  samopouzdanje je očito postalo malo više od objektivnih fizičkih mogućnosti.

Previsoko se postavila riječka momčad da bi se uspjela vratiti kada je u zračnom duelu izgubila loptu u (pred)zadnjoj liniji pripreme riječkog napada.

Yabo je u 49. minuti sa središta igrališta povukao munjevitu kontru na nepostavljenu riječku obranu i idealno proigrao Hwanga.

 Hwang je pobjegao Vešoviću s desne strane, pravodobno ušao u prazni prostor iza riječkih stopera, Sluga je istrčao i uklizao, Korejac je u trku lagano loptu poslao u mrežu pokraj riječkog vratara - 1:1.

U 57. minuti Kek je ponovo pokazao što znači osjetiti igru. Trener Rijeke zatvorio je prilaze Malešom čime je stvorio uvjete da održi svoj niz neporaženosti na gostovanjima u europskim pretkolima.

Brzo je trener Rijeke reagirao, kada je uočio da Salzburg počinje igrati na višem fizičkom nivou nego u prvom dijelu.

Počeli su igrači Rijeke gubiti duele u središnjici, što je posljedično značilo da su napadači Salzburga počeli izlaziti na zadnju liniju obrane.

U 60. minuti Hwang nije dobro primio loptu kada ispred njega nikoga nije bilo osim Sluge, u 61. minuti Minamino je na 14 metara ostao nečuvan u otvorenoj poziciji za udarac na kraju povezane akcije i  Lainerova ubačaja zdesna.

Sluga je pravodobno reagirao i skrenuo loptu u prvoj izrađenoj prilici Salzburga.

U 72. minuti ponovo se poremetio poredak zadnje linije riječke obrane, kada ja Yabo zdesna ušao u kazneni prostor ispred Gorgona i točno ubacio u sredinu, gdje je Dabbur pokraj Ristovskog uspio promašiti prazna vrata sa šest metara.    

Održavala je momčad Salzburga stalni pritisak do same završnice, ali izrazitu priliku više nije stvorila.

Vrijeme je počelo raditi za Rijeku,  Salzburg je očekivano fizički padao kako se približavao kraj utakmice.

Na kraju je Rijeka mogla opet kazniti komotnu igru salcburških braniča.

U 83. minuti Župarić je ostao sam u zatvorenoj poziciji na lijevoj strani, nije pogodio udarcem nogom.

U 91. minuti Vešović se driblingom uspio osloboditi čuvara, ali nije imao snage za precizan udarac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.