KVALIFIKACIJE ZA EP

Hrvatska dovela u pitanje izravni plasman

Nedjelja, 06. rujna 2015. 19:59 Napisao/la  SC

Utakmica 8. kola: Norveška - Hrvatska 2:0

Kvalifikacije za EP 2016, Skupina H - 8. kolo

NORVEŠKA - HRVATSKA 2:0

Stadion Ullevall. Gledatelja: 25000

Sudac: Viktor Kassai (Mađarska) 6

Strijelac: 1:0 Berget (51), 2:0 Berget (69)

Žuti kartoni: Forren, Sederlund, Hogli (Norveška), Vrsaljko, Brozović, Olić (Hrvatska)

NORVEŠKA: Nyland 7, Elabdellaoui 6,5, Hovland 6,5, Forren 6,5, Hogli 6, Skjelbred 7 (90 Nielsen -), Tettey 6,5, Johansen 6,5 (90+3 Nordveit -), Henriksen 6, Berget 7,5, Soderlund 6,5 (90+4 Berisha -)

HRVATSKA: Subašić 5, Srna 5, Ćorluka 5,5, Vida 6, Vrsaljko 5,5, Modrić 5, Rakitić 5,5 (72 Kalinić -), Brozović 5,5, Perišić 6, Pjaca 5,5 (63 Olić -), Mandžukić 5

Hrvatska reprezentacija doživjela je poraz (0:2) u Oslu, prepustila Norveškoj drugo mjesto na ljestvici i dovela u pitanje izravni odlazak na EP u Francusku. Poraz je razotkrio niz slabosti koje su se nazirale u utakmici protiv Azerbejdžana, a najveća slabost je izuzetno slaba igra najboljih igrača (Mandžukić, Srna, Rakitić, Modrić...).

Stabilna i pravilno ustrojena momčad ne osjeti kada jedan ili dvojica najboljih igrača igraju slabije. Međutim, hrvatska momčad niti je stabilna, niti je natjecateljski ustrojena što nema veze s igračima nego s izbornikom Nikom Kovačom.

U uspavanki tijekom prvoga dijela gledatelji nisu vidjeli ama baš ništa zbog čega je nogomet zanimljiva igra. Ovakve utakmice mogu zanimati jedino stručnjake, koji se moraju iscrpljivati u potrazi za taktičkim finesama da bi pronašli nešto zanimljivo.

Ukratko, norveška momčad povukla se u zonu udarca i čekala kontre, svega je nekoliko puta kroz posjed lopte pokušala nauditi hrvatskom vrataru. Hrvatska pak momčad igra tako spori nogomet, koji diktiraju dvojica najboljih igrača (Rakitić, Modrić), da je norveška momčad bez ikakvih poteškoća zatvarala prilaze svom vrataru.

Budući da individualna igra u napadu nije hrvatski forte i budući da osim Pjace ni jedan napadač u kockastom nije u prvom dijelu mogao  proći bilo kojega norveškog igrača, utakmica se svela na dosadno sučeljavanje negdje na polovici domaćina.

S obzirom da Kovačeva momčad ima dostatnu kvalitetu brzo se zatvarati, od norveških kontranapada nije prijetila opasnost. Norvežani su jedino zaprijetili nakon prekida u 30. minuti, kada se lopta ulijevo odbila Forrenu, koji je bio previše ukoso da Subašić rutinski ne bi uspio zatvoriti prilaz vratima.

Najbolju i jedinu priliku na utakmicu propustili su gosti. Naravno, nakon prekida! Rakitić je bacio slijeva, Ćorluka na drugoj strani glavom loptu vratio Mandžukiću, koji je u 43. minuti dobro glavom naciljao desni kut, ali je lopta upućena sa 7 metara bila prespora da vratar Nyland ne bi stigao intervenirati.

U drugom dijelu odmah je počela revija Mandžukićevih promašaja. Evo redom prve tri:

U 47. minuti Perišić je prošao dvojicu igrača na desnom boku, ubacio oštro na prvu vratnicu gdje Mandžukić nije dobro zahvatio loptu.

U 48. minuti Srna ja ubacio zdesna, Rakitić u skoku malo zasmetao Mandžukiću, koji nije bio spreman za precizni udarac glavom.

U 49. minuti pokušao je Mandžukić atraktivno škaricama, lopta je završila u Nylandovu naručju. Hrvatska je svoje prilike ispucala!

U 51. minuti nakon ubačaja lopta se odbila na lijevu stranu u noge Bergentu, koji je lažnjakom poslao Srnu u prazno i onda naciljao bliži kut, koji je Subašić iznenađujuće ostavio nečuvanim - 1:0.

U tom trenutku Norveška je na ljestvici Skupine H prešla Hrvatsku, koja je slabom igrom nastavila padati na ljestvici međunarodne vrijednosti.

U 52. minuti Mandžukić je ponovo u prilici, u nekim drugim vremenima pokušaj lob-udarca završio bi drugačije.

Počelo je razdoblje igre tijekom kojega je Norveška počela nadmoćno privoditi utakmicu kraju. Ni Kovačeve izmjene, ni sporadični pokušaji koji nisu imali veze s organiziranim napadima, nisu mogli vratiti hrvatsku momčad. Naprotiv!

U 66. minuti samo sudac Kassai zna gdje je u duelu Skjelbreda i Vrsaljka vidio prekršaj kapetana norveške reprezentacije u situaciji kada je hrvatski branič dostigao norveškog igrača u bijegu prema Subašiću nakon katastrofalne Modrićeve pogreške.

U 69. minuti dogodilo se izvjesno. Opet je Berget na lijevoj strani varkom tijela poslao indisponiranog Srnu u prazno, uputio snažni udarac, Ćorluka je klizao, skrenu loptu koja je uletjela u bliži Subašićev kut - 2:0. Ako ništa, ovog je puta Subašić odletio u prazno prema logici udarca!

Reakcija hrvatske momčadi ukazuje da igrači nisu u pravom tonusu, pala je momčad na psihotjelesnom planu. Nakon što je Mandžukić (77) završio seriju neiskorištenih prilika nakon Olićeva ubačaja, rezultat se mogao mijenjati jedino u korist Norveške.

Henriksen (80) i Soderlund (81) lako su mogli biti strijelci da Vida i Mandžukić nisu blokirali udarce.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.