Ante Čačić: Stavit ću svoj mandat na raspolaganje, jer je to moja obaveza

Nedjelja, 26. lipnja 2016. 14:59 Napisao/la  SC

Rekao sam da ćete vidjeti Hrvatsku koja dolazi. Imamo igrače koji dolaze i igrače koji ostaju. Po meni slobodno udarajte, ali igrače nećete dirati, poručio je Čačić

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras se vraća u Zagreb. Izbornik Ante Čačić posljednji je put izašao pred novinare u hrvatskom kampu u Francuskoj.

- Nešto sam uspio odspavati. Naravno da nakon jedne takve utakmice san baš i ne ide na oči. Danas je novi dan. Treba gledati prema naprijed. Žalovanje će brzo proći, Rusija je blizu. Ja na to tako gledam, rekao je Ante Čačić.

Hrvatski izbornik još je jednom hladne glave analizirao ispadanje od Portugala u osmini finala.

- Poraze u kojima si dao sve od sebe ja ne doživljavam kao poraz. Danas će jedan od dva favorita, Italija ili Španjolska, također kući. Mi idemo doma bez poraza u četiri utakmice unutar 90 minuta. Portugal ide dalje bez pobjede u te četiri utakmice u regularnom dijelu. Portugal je u tri utakmice u skupini imao prosjek udarac po golu 25 i dominaciju 60/40 u posjedu lopte. Protiv nas su pucali pet puta. Sjeća li se netko od nas kad je zadnji put Ronaldo jedanput pucao po golu. A vi meni govorite o taktičkim postavkama. Tako smo postavili igru protiv Portugala. To su gole činjenice, dodao je Čačić.

Hrvatski izbornik odbacuje kritike zbog kasnih zamjena i taktike postavljene protiv Portugala.

- Jesam li trebao mijenjati? Možda uopće nisam trebao mijenjati. Možda je baš ulazak Pjace bio signal da idemo napasti pa smo primili gol. Može i na to tako gledati. Ponosan sam na to kako je momčad odigrala. No ne gledam samo tu utakmicu, već cijeli turnir. Ova momčad na čelu sa mnom je pobjednik. Mi smo pobijedili huligane, mi, a ne Orepići i Ostojići. To je zasluga hrvatske reprezentacije. Skovali smo zajedništvo koje nam je neophodno potrebno. Sjetite se kakva je atmosfera bila, neredi u Italiji, svastika u Splitu, igračima su uzeti bodovi, igrali smo bez publike. Imamo junake, a vi se hvatate za 117. minutu? Tko je Hrvatsku nadigrao na Euru? A vi biste me secirali po 117. minuti? Pa danas će kući Španjolska ili Italija. Po kojim je to parametrima Portugal trebao biti ispred nas? Po niti jednom, poručio je Čačić.

Strateg kockastih mišljenja je da se kockasti nemaju čega sramiti.

- Srna je igrao najbolji nogomet u svojoj karijeri na ovom Euru, ofenzivno i defenzivno. Luka Modrić nikad nije bio bolji nego sada, kao i Rakitić i Perišić. Imamo junake, a mi se hvatamo za 117. minuti. Idemo ponosno kući, ostavili smo srce na terenu. Ova reprezentacija je izašla iz sjene Vatrenih. Kad je Hrvatska u ovakvom kontinuitetu odigrala četiri utakmice na velikom natjecanju i tko ju je vodio? Nećete to pronaći. Dok sam ja izbornik, Darijo Srna se neće oprostiti od reprezentacije. Ja ću staviti svoj mandat na raspolaganje, imam tu obavezu da ljudi procijene jesam li obavio dobar posao, najavio je izbornik i nastavio:

- Zašto je Mandžukić toliko ostao u igri? Kalinić je u cijeloj godini dao jedan gol u Italiji. Mandžukić je naš prvi napadač i strijelac. Ponekad se napadača treba čekati. Ronaldo do 117. minute nije šutnuo po golu. Igračima sam se zahvalio na svemu, bili su pravi primjer. Kohezija je bila primjerna. Svima je teško, naravno. Znaš da si dobar, da si pošteno radio i onda ti se to na uvjetni način vrati nepošteno. Dominirali smo, stvarali šanse, imali smo sve što je potrebno da se dobije utakmica. Jedino je falio gol, rekao je Ante Čačić.

Hrvatski izbornik smatra da ovo nije kraj ove generacije.

- Rekao sam da ćete vidjeti Hrvatsku koja dolazi. Imamo igrače koji dolaze i igrače koji ostaju. Po meni slobodno udarajte, ali igrače nećete dirati. Tjerali ste Srnu, trebao se davno oprostiti, a sad me pitaju kad će se oprostiti. To su ti "foteljaši". Ovdje je na Euru bilo sve najbolje od Hrvatske. Ovo je bila Hrvatska u pravom smislu. Što ću posebno pamtiti? Suze nakon utakmice protiv Portugala. I pogled prema domovini. Zato smo mi pobjednici. I to su emocije. I suze su emocije. Privukli smo ljude da budu uz nas i zato smo mi pobjednici, zaključio je Ante Čačić na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare prije odlaska iz Francuske.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.