PONOVO SLOBODAN ČOVJEK

Zdravko Mamić u subotu pušten iz pritvora

Subota, 16. ožujka 2013. 19:09 Napisao/la  SC

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je Županijskom sudu prijedlog da se Mamić zadrži u pritvoru

Zdravko Mamić branit će se sa slobode! Nešto prije 19 sati Mamić je pušten iz Županijskog suda gdje je proveo veći dio subotnjeg poslijepodneva. Otprilike sat vremena prije Mamića, Županijski sud napustili su njegovi odvjetnici što znači da je sucu trebalo toliko vremena da donese odluku.

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda prijedlog da se Mamić zadrži u pritvoru zbog toga što postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona, odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu  prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

 

Za državno odvjetništvo Mamić je višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju. Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. 

 

Kao važan argument za određivanje pritvora državno odvjetništvo je navelo da izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te  izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela.

 

Sudac nije uvažio prijedlog državnog odvjetništva i Mamić će nevinost dokazivati sa slobode.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.