Niko Kovač nakon napada: Moramo svi nešto poduzeti! Ne radi nas nego radi naše djece!

Utorak, 14. travnja 2015. 15:36 Napisao/la  Ivan Jelić

Želim reći da se tome svi trebamo suprotstaviti, ne samo mi, ne samo država, ne samo nogomet nego i vi novinari, jer to nije navijanje i voljeli bismo da to što prije iskorijenimo, kaže izbornik Kovač

Hrvatski izbornik Niko Kovač novinarima u Splitu ispričao je što se dogodilo na autocesti kada su napadnuti.

- Imali malo nezgodnu situaciju na stajalištu na Ziru, došla je policija, rekli smo što smo vidjeli i doživjeli, ne bih htio puno više ulaziti u tu priču. Želim reći da se tome svi trebamo suprotstaviti, ne samo mi, ne samo država, ne samo nogomet nego i vi novinari, jer to nije navijanje i voljeli bismo da to što prije iskorijenimo. Bilo ih je desetak, ne znam sad je li devet, deset ili jedanaest. Pokušao sam smiriti strasti, nije bilo jednostavno, koliko-toliko je prošla situacija dobro. Martinac je dobio malo po glavi, a razbijen je i auto. Ne vidim razlog zbog kojeg bismo se morali tući. Mi smo samo htjeli popiti kavu i pojesti sendvič. Zahvaljujem Bogu što se nije dogodilo nešto gore. Nije bitan Niko Kovač, kao Hrvat smatram kako je to sramota. Nije lijepo kako to doživite, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje se širi gruba slika. Mi nismo takav narod i mislim kako je ovo napravila samo manjina. Moramo svi nešto poduzeti, ne radi nas koji smo u srednjim ili starijim godinama, nego radi naše djece. Naša djeca živjet će u Hrvatskoj, žele ići na utakmice, a bojimo se da im se ne dogodi nešto na stadionu ili izvan njega. Svi me pitaju što je bilo, ali pokušavam biti staložen da našu prekrasnu Hrvatsku ne blatimo. Bit će to sve dobro, ali trebamo svi zapeti, kaže Kovač.

Hrvatska će na Poljudu igrati protiv Bugarske pred punim tribinama, bojite li se negativne reakcije publike?

- Zašto bih se trebao bojati? Hrvatska reprezentacija nakon dugo godina opet dolazi ovdje. Vrlo mi je drago zbog toga kao i igračima. Oduvijek sam govorio da reprezentacija mora igrati u svakom kutu Hrvatske. Sada smo dobili tu priliku, ali smo spletom okolnosti kažnjeni i to je velika šteta. Nismo kažnjeni zbog Norveške, već zbog događanja u Italiji. Napravit ću sve da reprezentacija uživa u Splitu. Bit ćemo u gradu, nećemo se odmaknuti od navijača i građana. Nećemo otići na otok, pokušat ćemo se približiti ljudima. Imat ćemo otvoreni trening. Budemo li mogli, pokušat ćemo napraviti još nešto, ali ne dolazimo na odmor nego na posao. Dat ćemo sve od sebe kako bi se približili ljudima. To mogu reći i u ime kapetana Srne kojem je velika čast što dolazi opet u svoj Split. Volio bih da nas podržite i da nam date mogućnost da prezentiramo Hrvatsku u najboljem svjetlu, rekao je Kovač.

Hajdukovom predsjedniku Marinu Brbiću na snazi ostaje HNS-ova kazna da ne smije obnašati funkciju u nogometu. Rekao je to Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, nakon sastanka s čelnicima 'bijelih' na Poljudu.

- Naravno da kazna još uvijek stoji, rekao je Vrbanović.

Izvršni predsjednik HNS-a je izvijestio o trećem sastanku vezanom za organizaciju utakmice s Italijom.

- Našle su sve tri strane zbog specifičnosti da se susret igra pred praznim tribinama. S nama su bili i predstavnici Grada s obzirom na to da će nam i oni pomoći u organizaciji susreta. U ime Grada su i oni dali potporu da sve prođe u najboljem redu. Bit će i otvoreni trening kao jedna gesta reprezentacije i izbornika koji želi omogućiti kontakt s izabranom vrstom, kaže Vrbanović.

Novinare je zanimalo pribojava li se Vrbanović reakcije nakon događaja koji su ih zadesili na Ziru.

- Vrlo smo nesretni, ali naš dolazak, bez obzira na sve potvrđuje kako nema alternative razgovorima. Nadamo se da je ovo početak sređivanja stanja kad su u pitanju odnosi koji su poremećeni u zadnjih nekoliko mjeseci. Ovo što se jučer dogodilo nećemo zaboraviti, ali neće usmjeriti daljnje radnje. Predstavnici Hajduka su se prvo duboko ispričali za sve što se dogodilo i smatraju kako se ne radi o onim pravim navijačima, već huliganima. Upozorenje je svima da ne huškamo i dižemo tenzije. Siguran sam da je to bio spontan napad. Još dok smo normalno pričali, spomenuli su kako se vraćaju iz Rovinja. Nitko normalan ne može ovo prihvatiti, nadamo se kako je ovo izdvojeni slučaj, zaključuje Vrbanović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.