Ministri sporta i uprave razgovarali s predstavnicima Grada Splita i Hajduka

Utorak, 02. prosinca 2014. 14:37 Napisao/la  SC

Razgovarat ćemo i s HNS-om. Bilo bi razumno u najkraćem roku promijeniti Zakon o sportu koji će definirati pravedniji način izbora tijela sportskih krovnih organizacija, rekao je ministar Mornar

Ministar sporta i prosvjete Vedran Mornar i ministar uprave Arsen Bauk ugostili su splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara, delegaciju Hajduka u sastavu Marin Brbić i Vinko Radovani te predstavnika udruge Naš Hajduk Danka Radaljca. Sastanak bez nazočnosti predstavnika HNS-a upriličen je da bi se razgovaralo o boljitku hrvatskog nogometa.

- Razgovarali smo predstavnicima Hajduka i Grada Splita koji su nas upozorili na probleme koji ih tište i mi ćemo sve učiniti da te probleme i rješimo. Nastavljamo dijalog, razgovarat ćemo i s MUP-om i razmotriti mogućnost promjene Zakona o sprečavanju sukoba na sportskim terenima koji je Hajduku sporan. Razgovarat ćemo i s HNS-om. Bilo bi razumno u najkraćem roku promijeniti Zakon o sportu koji će definirati pravedniji način izbora tijela sportskih krovnih organizacija, rekao je nakon razgovora ministar Mornar.

 
Udruga Naš Hajduk prije sastanka  objavila je priopćenje s nekoliko prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o sportu:
 
Predložili smo da se osobama kojima je, od strane suda, izrečena neka od mjera zabrane odlaska na športsko natjecanje, zabrani sudjelovanje u radu skupštine ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, kao i da takva osoba ne može biti ovlaštena za zastupanje tih pravnih osoba. Mislimo da je logično da ako huligani ne mogu na tribine, da takve osobe ne smiju niti sudjelovati u radu sportskih klubova. Vrijeme trajanja ove zabrane bi iznosilo 3 godine od dana pravomoćnosti, jer tada po odredbama Prekršajnog zakona nastupa rehabilitacija.
 
Ova odredba bi se primijenila i na sve osobe kojima nisu nastupile zakonske posljedice rehabilitacije u trenutku stupanja na snagu ovog propisa, točnije nisu protekle tri godine od pravomoćnosti sudske odluke. Tako zabranjujemo daljnji rad Zdravka Mamića u nogometu (prema rješenju splitskog suda). Ovim smo ponudili rješenje jednog problema - uklanjanje Zdravka Mamića iz hrvatskog nogomete i sporta za određeno razdoblje. Vidjet ćemo hoće li vladajući iskoristiti ovaj zakonski prijedlog ili će se huligani u odijelima još jednom provući. Imaju li vlada RH i Sabor snage ovo sprovesti i zabraniti osuđenim huliganima rad u sportu na neko vrijeme?
 
Osim toga mislimo da bi bilo dobro definirati model demokratskih izbora članova unutar sportskog dioničkog društva, što je vrlo aktualna tema i u europskom pravosuđu. Te smo predložili uvođenje obaveznih javnih objava financijskih izvještaja onim sportskim organizacijama kojima godišnji proračun prelazi 10 milijuna kuna, uključujući i nacionalne saveze.
 
Pozvali smo i resorno ministarstvo da se na vrijeme uključi u problematiku nelegalnih državnih potpora u sportu i da se što skorije regulira po kojim uvjetima se smije financirati profesionalni sport iz lokalnih proračuna. Definiranje kako i po kojim uvjetima se smije financirati sport spriječit će nelegalnu tržišnu utakmicu u kojoj Dinamo u 8 godina dobije 250 milijuna kuna javnog novca, ali i spriječiti eventualne istrage i zahtjeve za povratom nelegalnih sredstava koje bi mogla pokrenuti Europska komisija, stoji u priopćenju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.