KRUNOSLAV BOROVEC POTVRDIO

Crne liste navijača sastavlja isključivo policija

Ponedjeljak, 24. studenog 2014. 19:19 Napisao/la  SC

Ravnateljstvo policije poslalo je u GNK Dinamo popis od 92 imena, kaže načelnik Uprave policije

Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije, oglasio se povodom zabrane ulaska dijela navijača Hajduka na stadion u Maksimiru zbog čega su nogometaši Hajduka odbili igrati utakmicu protiv Dinama:

- Ravnateljstvo policije poslalo je u GNK Dinamo popis od 92 imena, a ne PU splitska. Ako je GNK Dinamo rekao da je popis došao iz PU splitske, to nema veze s nama i morate pitati njih. Postoje tri zakonske osnove prema kojima se evidentiraju navijači. Prva jest pravomoćna sudska zabrana koja se odnosi na sve one kojima se zabranjuje dolazak na utakmice u zemlji i inozemstvu u trajanju od dvije godine. Drugi se odnosi na sve one koji se nalaze u bazi podataka koju vodi MUP, a odnosi se na sve one koji su počinili teže prekršaje te na recidiviste. Bitno je napomenuti da tim pojedincima i organizator može uskratiti dolazak na stadion. U trećoj skupini su pojedinci koji ne moraju biti evidentirani nikada, ali na temelju trenutnog ponašanja koje policija uviđa na licu mjesta (utjecaj alkohola, vrijeđanje, droge), te ako svojim ponašanjem daju naslutiti da će se isto nastaviti i poslije, mogu biti privedeni i zadržani u postoji do dva sata nakon utakmice, kaže Borovec koji je pojasnio i tko vodi evidenciju:

Kategorizacija suspektnih navijača:
A - blaža protupravna ponašanja te koja ne pokazuju sklonost ponavljanju prijestupa
B - navijači koji na stadion dolaze alkoholizirani ili pod utjecajem droga
C - višestruki recidivisti

- Evidenciju o ove tri skupine vodi isključivo Ravnateljstvo policije. Sve policijske jedinice na terenu pune našu bazu upisivanjem osoba i događaja koji su uslijedili. Na temelju tih podataka navijači su svrstani u tri kategorije. U A kategoriji u Hrvatskoj trenutno su 2064 osobe, u kategoriji B 1811, a u kategoriji C 176 navijača. To nema veze sa sudskim zabranama, riječ je o evidenciji policije, 172 osobe imaju sudsku zabranu. Svi oni koji u naredne dvije godine ne počine novo djelo, idu u nižu kategoriju ili se brišu s popisa. Ne može se dogoditi da u skupini C bude neka osoba koja nije nikad prije evidentirana, a potrebno je reći da neki od navijača koji se nalaze u skupini A i skupini B nisu više pod sudskom zabranom, odnosno ona im je istekla, no također im može biti onemogućen pristup stadionu. Neke osobe koje spadaju čak u kategoriju C mogu imati važeću zabranu, pojašnjava Borovec koji se osvrnuo na prekid u Milanu:

- Do toga je došlo jer je sustav personalizacije probijen. Talijani su u prodaju pustili kontingent ulaznica koji nije kontrolirala hrvatska policija. Nismo mogli napraviti kontrolu i usporediti s našim popisima. Personalizacija ulaznica u Hrvatskoj provodi se samo u dva slučaja, prvi je kada igra reprezentacija, bilo kod kuće ili vani, a drugi je kada GNK Dinamo na Maksimiru igra utakmice ocjenjene utakmicama visokog rizika. Nažalost, kod nas je infrastruktura klubova u katastrofalnom stanju i zbog toga je gotovo nemoguće na pravi način provesti personalizaciju na adekvatan način. No, tek onda kad će svaka ulaznica imati ime, tek onda kad će svaki gledatelj sjediti na točno određenom mjestu, tada ćemo biti u mogućnosti iskorjeniti huliganizam s naših stadiona. Nije to samo naš stav, to je stav i Europske komisije i UEFA-inih inspektora, s kojima smo imali više sastanaka, zaključuje Borovec..



Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.