ČEKA SE SUGLASNOST MUP-a

HNS zabranio dolazak gostujućim navijačima

Srijeda, 18. travnja 2012. 14:04 Napisao/la  SC

Udruga prvoligaša tražila rigidniji pristup od onoga kojega nalaže akcijski plan, kaže Zoran Cvrk

Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnog saveza jednoglasno je podržao prijedlog Udruge prvoligaša o zabrani dolaska gostujućih navijača na utakmice HNL-a. No, ta podrška ne znači da će zabrana doista i zaživjeti u stvarnosti. Čelnici Saveza ističu da konačnio pravorijek donijeti nakon konzultacija s Ministarstvom unutarjnih poslova.

Čelnici Udruge prvoligaša, kao o Josip Brezni, povjerenik natjecanja Prve HNL, predlažu da u zadnja četiri prvenstvena kola, kao i u dvjema utakmicama finala Kupa, organizatori zaključaju dio tribine predviđen za gostujuće navijače.

{jb_blackbox-right}Drugi krug licenciranja
Glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić, ponudio je i kratke novosti o procesu licenciranja.
- Stav je Izvršnog odbora da se u potpunosti moraju provesti sve stavke Pravilnika o licenciranju kao i svih drugih pravilnika koji imaju veze s tom problematikom. Početkom svibnja završit će drugi i konačni krug licenciranja.{/jb_blackbox-right}

  To je potvrdio i Zoran Cvrk, HNS-ov povjerenik za sigurnost:

- Poštujući zabrinutost kolega iz Udruge, IO HNS-a podržao je njihov prijedlog, ali o njemu će raspravljati s predstavnicima MUP-a. Također pozivamo sve klubove domaćine da sa kontaktiraju sa svojim navijačkim udrugama kako bi se poštivali zakoni RH i prvenstvo privelo kraju na regularan način. U razgovoru s MUP-om napravit ćemo prosudbu i proglasiti visokorizične utakmice na temelju ranijih saznanja o navijačkim skupinama pojedinih klubova. U ovome trenutku ne razmišljamo o mogućnosti da sve utakmice do kraja prvenstva budu kategorizirane kao visokorizične, rekao je Cvrk.

  Sastanak s predstavnicima MUP-a predviđen je za četvrtak.

- Na prvom je mjestu analiza sigurnosti na nogometnim stadionima i drugi aspekti te odluke. MUP je ključan faktor. Kolege iz Udruge tražile su i rigidniji pristup od onoga kojega nalaže akcijski plan. Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima svaka baklja  gdje god da zapalite baklju morat ćete platiti 5.000 kn globe. Tako nalaže Zakon o eksplozivnim tvarima. Tribine nisu izuzete od toga, naprotiv. Na nogometnim stadionima nalazi se veći broj ljudi, a takva situacija zahtijeva još veću pažnju. Svi zajedno moramo reći da su baklje na stadionima neprihvatljive. U ovom se slučaju radi o sigurnosti, a ne o obračunu s navijačkim skupinama. Neka o nogometu konačno pričaju igrači i treneri, a ne mi koji se bavimo poslovima sigurnosti. Bakljada nije dio ambijenta na stadionu, nego predstavlja opasnost za sve prisutne. Jasno nam je da sama represija neće pomoći, u ovom nam je slučaju potreban opći konsenzus javnosti, dodao je Cvrk.