FIFA&UEFA protiv izmjena Zakona o sportu, neprihvatljivo je uplitanje države u nogometne poslove

Utorak, 10. ožujka 2015. 17:51 Napisao/la  SC

U bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran, stoji u pismu

Hrvatski nogometni savez zaprimio je zajednički dopis svjetske i europske nogometne organizacije o predloženim izmjenama Zakona o sportu. Dopis koji su potpisali glavni tajnik FIFA-e Jérôme Valcke i glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino prenosimo u cijelosti:

Poštovani Predsjedniče,

obraćamo Vam se u svezi navedenog predmeta te potvrđujemo primitak Vašeg pisma od 2. ožujka 2015., čijem smo sadržaju posvetili našu punu pažnju.

U svezi s time, željeli bismo Vas podsjetiti da svi članovi FIFA-e i UEFA-e moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trećih strana a kako je to jasno propisano člancima 13 st. 1(i) i 17 Statuta FIFA-e, kao i člancima 7bis(2) Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi, prema informacijama koje ste nam dostavili, predložene izmjene i dopune Zakona o sportu u Hrvatskoj mogle imati izravan utjecaj na ključna pitanja kao što su sastav opće skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i sastav općih skupština članova HNS-a. Stoga bi se provođenje predloženih izmjena i dopuna smatralo uplitanjem države u nogometne poslove, a što bi bilo neprihvatljivo i za FIFA-u i UEFA-u.

U svezi s time, željeli bismo dodati sljedeće napomene:

(i) U bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran;

(ii) HNS mora uvijek u cijelosti ostati slobodan odlučivati o broju ili postotku zastupnika različitih prije definiranih dionika (kao što su klubovi, lige ili igrači), a koji imaju pravo prisustvovati općoj skupštini HNS-a.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS o ovom zajedničkom stajalištu obavijesti relevantne vlasti kako prije spomenute izmjene i dopune Zakona o sportu ne bi bile usvojene u Hrvatskom saboru.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.