Ludega li grada: Hajduk godišnje troši oko 65 mil. kuna, a vode ga navijači s udjelom od 1,5 mil. kuna

Četvrtak, 28. siječnja 2016. 16:05 Napisao/la  Ivan Jelić

Kako udruga Naš Hajduk može skupiti dovoljno novca da klub stvarno postane narodno vlasništvo? Nikako ako se ne zaduži... 


Prije neki dan udruga Naš Hajduk i tvrtka Tommy potpisali su na Poljudu sporazum prema kojem najveći pojedinačni dioničar, tvrtka Tommy, ne može imati više od 50 posto kluba u svom vlasništvu, točnije, ne može postati većinski vlasnik kluba.

Prema zamisli udruge Naš Hajduk, klub može biti isključivo narodni. Oni su od prvog dana žestoki protivnici privatizacije bijelih. Tomislav Mamić, vlasnik Tommya čiji je sin Zoran član novoizabranog Nadzornog odbora, od 7. siječnja raspolaže sa 24,53 posto dionica kluba. To je ono što se službeno zna! Koliko je kuna unio u klub šira javnost ne zna i tko zna da li će ikada doznati.

Osim što pomaže Hajduku, Tomislav Mamić pomaže KK-u Split, sponzor je malonogometnog prvoligaša Tommy, pomaže Fondu za pomoć mladih, kvalitetnim splitskim sportašima... Jednom riječju, tko mu se obrati za pomoć, dobije nešto novaca. Svaka čast!

Udruga Naš Hajduk stalno ponavlja kako je njihova ideja da od novaca prikupljenog od godišnjih članarina jednog dana kupe većinski paket dionica kluba i postanu njegovi vlasnici. Novac koji prikupe od članarine bit će uplaćen na račun Hajduka u vidu pozajmnice do trenutku kada skupe toliko kapitala da mogu izvršiti dokapitalizaciju kluba i postati većinski vlasnici bijelih.

Do sada je članarinu uplatilo cca 11.000 navijača, iz Udruge očekuju do kraja godine očekuju cca 15.000 članova. To znači da će na račun kluba biti uplaćeno 1,5 milijuna kuna!

Udruga Naš Hajduk potpisanim sporazumom sa Tommyem praktično je preuzela vođenje kluba, iako formalno ne kontrolira većinski vlasnički paket.  Većinski vlasnik kluba je Grad Split, koji su svom portfelju ima 56 posto dionica.

 Budući da ni jedna druga pravna osoba osim udruge Naš Hajduk ne smije imati većinski paket, postavlje se pitanje hoće li udruga Naš Hajduk ikada formalno postati vlasnik Hajduka?! 

Očito je da navijači       ucjenjuju potencijalne ulagače poput tvrtke Tommy! Činjenica je da se bez podške navijača ne može donijeti ni jedna važnija odluka!

 S    udjelom od samo 1,5 milijuna kuna navijači u praksi vode klub, koji je u 2014. godini iskazao cca. 63 mil. rashoda i minus od 1,3 mil. kuna! Nadzorni odbor najavio je dobit od 11 mil. kuna u 2015. godini, što je poslovni presedan u novijoj povijesti!

Kako udruga Naš Hajduk može skupiti dovoljno novca da klub stvarno postane narodno vlasništvo?   Nikako ako se ne zaduži...

 Treba naglasiti da navijači nisu jednoglasni, Društvo prijatelja Hajduka iz Rijeke iskazalo je nezadovoljstvom modelom koji u djelo želi sprovesti udruga Naš Hajduk.

U ponedjeljak, 31. siječnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar uručit će "maškaranom poteštatu" ključeve Grada Splita.    To je idealna prilika da gradonačelnik ključeve Hajduka preda ljudima iz udruge naš Hajduk pa da maškarana zabava bude potpuna.

- Ludega li grada, davno je zapisao pokojni splitski kroničar Miljenko Smoje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.