HAJDUKOVE DUBIOZE

Grad Split odgađa povrat duga Hajduka

Utorak, 11. listopada 2016. 09:50 Napisao/la  Ivan Jelić

U praksi udruga Naš Hajduk upravlja gradskom tvrtkom koju ne financiraju navijači nego porezni obveznici


Sjednica Gradskog vijeća Splita zakazana je za 13. i 14. listopada,  četvrtak i petak. Jedna od točaka dnevnog reda je i povrat dijela duga Hajduka prema Gradu Splitu, koji u ovom trenutku iznosi 26.170.765 kuna.

 Hajduk je prema ustroju jedinstvena pojava na široj regiji. O sudbini kluba u većinskom vlasništvu Grada Splita formalno odlučuju gradski vijećnici iako u praksi klub vode članovi udruge Naš Hajduk. To zapravo znači da udruga Naš Hajduk upravlja gradskom tvrtkom koju ne financiraju navijači nego porezni obveznici.

Grad Split je u listopadu dao jamstvo klubu sa Poljuda za dizanje kredita u iznosu od 30 milijuna kuna. Ljudi koji su tada vodili klub vijećnicima su obećali da će u roku od godine dana vratiti dug.  Hajduk je dignuo kredit od 15 milijuna kuna u Privrednoj banci Zagreb poslovnica Split, te isti iznos u Hypo banci poslovnica Split.

Budući da čelnici kluba nisu uspjeli ispuniti dato obećanje, Grad Split je podmirio cjelokupni kredit.

Prema tumačenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kredit se smatra državnom potporom i mora se vratiti u roku tri godine, a dodatna godina počeka može se odobriti samo ako bi se ugrozilo poslovanje subjekta što je u ovom slučaju izvjesno.

Očekuje se da će vijećnici prihvatiti zahtjev Hajduka za odgodom povrata duga za godinu dana.

Isto tako pred Gradskim vijećem će se naći financijsko izvješće o poslovanju kluba u 2015. godini, ali i prijedlog o popuni Nadzornog odbora (NO) nakon ostavke Ljube Pavasovića – Viskovića i Guste Santinija, te zamrzavanju statusa Zorana Mamića i Jake Andabake. Naime, NO radi u krnjem sastavu, od 9 članova samo je 5 aktivnih.

 Do kraja tjedan trebao bi biti postignut  konačni dogovor o modelu prema kojem bi najveći pojedinačni dioničar i sponzor kluba, tvrtka Tommy, prodala dionice udruzi Naš Hajduk.
 
 Prema neslužbenoj informaciji udruga Naš Hajduk  u narednih deset godina godišnje bi uplaćivala između 3,5 – 4 milijuna kuna, za uzvrat  Tommy bi bio generalni sponzor kluba sa istaknutim imenom tvrtke na dresu.

Inače, udruga Naš Hajduk nedavno je raspisala javni natječaj za referenta Odjela za članstvo, traži se više izvršitelja koji će voditi brigu o članarinama od kojih se udruga financira. Evo uvjeta: