HAJDUKOVO SUTRA

Damir Burić izgubio sve važnije utakmice

Nedjelja, 03. siječnja 2016. 14:58 Napisao/la  Ivan Jelić

Ako se naslov prvaka dogodi, to bi bilo uistinu pravo nogometno čudo

Nakon jesenskog dijela sezone i odigranog dvadeset i jednog prvenstvenog kola Hajduk se nalazi na trećoj poziciji na ljestvici s četiri boda manje od drugoplasirane Rijeke, a zaostaje i šest bodova za trenutno vodećim, aktualnim prvakom Dinamom. Unatoč bodovnoj razlici na proljeće se igra samo petnaest kola, a navijači bijelih su u trenutku kada je trener Damir Burić postao pobjednik tradicionalnog humanitarnog malonogometnog turnira Dino Petranović, poznatijeg pod nazivom 4 kafića, skandirali 'Hoćemo titulu, hoćemo titulu'...

Ništa čudno budući da već deset godina pristaše bijelih priželjkuju naslov najbolje momčadi hrvatskog nogometa. Posljednji puta Hajduk je bio prvak u sezoni 2004/05. Mogu li bijeli napraviti čudo? Ako se naslov prvaka dogodi, to bi bilo uistinu pravo nogometno čudo da na kraju Hajduk bude ispred Dinama i Rijeke. Objektivno teško, gotovo nemoguće.

Trener Burić koji je minulog ljeta promoviran u prvog stručnjaka kluba uveo je reda u svlačionicu, odnosno na terenu, no kada se sagleda cjelovito jesenski dio sezone, istina je da bijeli nisu kao ranijih godina bodovno mnogo zaostali za Dinamom. Možda više zbog činjenice da su modri mnogo pažnje posvetili i poklonili Ligi prvaka.

Hajduk je izgubio tri najvažnije utakmice u sezoni. Doživio je poraz od Slovana na prepunoj poljudskoj ljepotici što ga je koštalo ispadanja u play-offu Europske lige izgubio od Rijeke na Poljudu u trenutku kada je bio vodeći na tablici nakon gotovo više od tisuću i četiristo dana. Potom su u Maksimiru poraženi u sudačkoj nadoknadi od Dinama kada je Soudani zatresao mrežu u sudačkoj nadoknadi.

I četvrtu bitnu utakmicu koju, istina nisu izgubili, nisu uspjeli na svom travnjaku u gradskom derbiju pobijediti Splita. Porazi idu na dušu Burića ali i za neodlučeni sraz s crvenima snosi veliki dio krivnje. Mnogi su te poraze vrlo brzo zaboravili, a neuspjehe pretvorili u uspjehe. Kriju se iza trećeg mjesta Hajduka na ljestvici.  Stoga za pravu ocjenu Hajdukove sezone treba pričekati kraj prvenstvene utrke. Hajduk se uz Dinamo, Rijeku i Slaven Belupo plasirao u polufinale Hrvatskog kupa. Osvajanje Rabuzinovog sunca bio bi veliki uspjeh.

O igračima nećemo puno, tek ćemo spomenuti da se bijeli trebaju riješiti nezadovoljnog Maglice na kojeg Burić tijekom jeseni nije ozbiljno računao. Isto tako treba napokon kazati pravu istinu oko ozljede Ohandze. S Poljuda poručuju kako bi zdravi i spremni Kamerunac bio najveće pojačanje za momčad na proljeće, neke druge neslužbene informacije kazuju kako će on vrlo teško biti potpuno zdrav. Odigrat će jednu utakmicu pa će tri-četri utakmice pauzirati.

Mladi reprezentativci Andija Balić i Nikola Vlašić pred početak sezone najavljivani su kao buduće velike zvijezde. Radi se o izuzetno talentiranim mladićima, no ono što su pokazali tijekom jeseni nije opravdalo najave. Štoviše, Balić je razočarao svojim igrama, sam je sebe doveo do situacije da je imao utakmica na kojima uopće nije ulazio na travnjak. Špekulacije o prodaji u klubove poput Juventusa i Arsenala očito su ga poremetile.

Vlašić je odigrao gotovo sve utakmice, no igrao je na 'krivoj poziciji'. Burić ga je stalno forsirao na lijevom boku ili u špici, a tu se nije snašao i stoga nije dao očekivani doprinos. Burić na proljeće polaže veliki ispit - treba ponajprije vratiti Balića u život, a Vlašića postaviti na pravo mjesto – na poziciju desne polušpice.

Kada je u pitanju financijska situacija kluba, predsjednik Brbić načinio je mnoge dobre stvari, no Hajduk i nadalje Gradu duguje 26 milijuna kuna na ime podignutog kredita. Zaposlenici i nadalje primaju minimalnu plaću, dok im razlika do punog iznosa plaće kasni nekoliko mjeseci.

Udruga Naš Hajduk još je jednom potvrdila na svojoj skupštini održanoj 27. prosinca da ona 'upravlja' klubom. Odbila je prijedlog najvećeg pojedinačnog dioničara kluba Tomislava Mamića, inače vlasnika trgovačkog lanca Tommy, da u Nadzorni odbor uvrste i njegovog trećeg člana na način da jednog od sedmorice novoizabranih zamjene članom kojeg bi Mamić predložio.

Isto tako, odbila je njegov zahtjev da može raskinuti ugovor ukoliko dvije godine zaredom broj članova Udruge bude manji od četiri tisuće, te su mu također poručili da u možebitnu buduću dokapitalizaciju kluba može ući s trenutnim stanjem, odnosno s 24,53 posto dionica kluba s koliko u ovom trenutku raspolaže.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.