Hajduk protiv Rijeke pred praznim tribinama zbog prijetnji ubojstvom Zdravku Mamiću?

Utorak, 29. kolovoza 2017. 09:01 Napisao/la  SC

Navijači vikali "Zdravko, Zdravko, Zdravko, cigane, tko te ubije heroj postaje, ubit će te Splićani", promatračima HHO-a onemogućen rad

Hajduk protiv Rijeke pred praznim tribinama zbog prijetnji ubojstvom Zdravku Mamiću?

Hajduk je odavno postao talac svojih navijača, koji neizmjernom ljubavlju siluju vlastiti klub. Zbog nesportskog ponašanja navijača Hajduk je redovita tema disciplinskih sudaca HNS-a ili komisija UEFA-e.

Dok ovih dana na Poljudu sa zebnjom čekaju kaznu iz sjedišta UEFA-e zbog nesportskog ponašanja navijača tijekom utakmica u Dugopolju (Levski) i Goodison Parku (Everton), na red su došle kazne HNS-a.

Delegat utakmice između Hajduka i Istre u izvješću je zapisao da su navijači "od 85. minute u više navrata skandirali "Zdravko, Zdravko, Zdravko, cigane, tko te ubije heroj postaje, ubit će te Splićani".

Nedugo nakon što su Zdravka Mamića vatrenim oružjem napala dvojica nepoznatih počinitelja, prijetnja ubojstvom s tribina ne smije proći nekažnjeno. To prije što se napad na Mamića povezuje s kriminalnim nogometnim miljeom.

Budući da Hajduk u HNS-i i UEFA-i ima tretman recidivista, kazne su redovito rigorozne.

Realno je očekivati da će HNS posegnuti za istim sankcijama kao i UEFA, što znači da Hajduk iduću utakmicu u HNL-u može igrati pred praznim tribinama.

A iduća utakmica je derbi između Hajduka i Rijeke!

Otežavajuća okolnost je da su tijekom utakmice između Istre i Hajduka predstavnicima Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) onemogućeni normalni uvjeti za rad u okviru projekta "Izravna prevencija navijačkoga nasilja". Prvi put u pet i pol godina na jednom hrvatskom stadionu!

HHO je objavio sljedeći izvještaj s utakmice:

Utakmica 7. kola HT Prve lige između HNK Hajduk i NK Istra 1961 odigrana je 27. kolovoza 2017. pred oko 9.000 gledatelja na stadionu Poljud u Splitu u 21.00 sati.

Više detalja o toj utakmici naši promatrači nisu u stanju podastrijeti budući da smo od predsjednika Hajdukove uprave Ivana Kosa, bili spriječeni u obavljanju svoga posla.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava u skladu s predviđenom procedurom je unaprijed obavijestio HNK Hajduk da će susret u svojstvu promatrača gledati predsjednik Odbora Ivan Zvonimir Čičak (koji se nalazio na godišnjem odmoru u Dalmaciji) i član izvršnog odbora Mijo Pavić iz Splita.

Praksa u svijetu jest da prijavljeni i najavljeni promatrači nevladinih udruga imaju isti status kao i službeni delegati, da su smješteni u zaštićenim prostorima, uglavnom u ložama, kako bi neometano mogli bilježiti događanja na stadionima.

Uprava Hajduka odnosno predsjednik Ivan Kos već je izrazio svoje nezadovoljstvo sadržajem izvješća pa je u skladu s tim HHO-ove promatrače slao na vrh zapadne tribine blizu novinarske lože.

Ovaj puta „osvetičnki pohod“ Kosa na predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička osobno se radikalizirao, pa su na ulazu u stadion predstavnike HHO-a čekale karte za zapadnu tribinu u Sektoru F.

S obzirom na činjenicu da je predsjednik Odbora poznat i prepoznatljiv u hrvatskoj javnosti, smatrali smo da bi bilo nerazumno i rizično, s obzirom na događanja posljednjih mjeseci, pojaviti se među navijačima pa su oba promatrača napustila stadion.

Predsjednik HHO-a je inače 100-postotni invalid koji se vrlo teško kreće i penje po stepenicama i u skladu s postojećim zakonima RH njemu i njegovom pratiocu moraju biti osigurani posebni uvjeti za obavljanje posla. Predsjednik Odbora nije bio u mogućnosti pješice doći od ulaza gdje je podigao kartu do Sektora F na tribini.

Inače, ovo je prvi puta u pet i pol godina da je promatračima HHO-a onemogućeno kvalitetno obavljanje teškog posla.

Važan detalj koji baca posebno svjetlo na događanja na stadionu vidi se u činjenici da je u petak u kasnim večernjim satima Franjo Medvedec, povjerenik za sigurnost u Hajduku, nazvao predsjednika Odbora i tražio od njega da Odbor u ovoj delikatnoj situaciji po Hajduk da izjavu kojoj bi pohvalio ponašanje Hajduka na utakmici s Evertonom, čime bi se izgladili nesporazumi između Hajduka i HHO-a.

Predsjednik HHO-a i Odbor u cjelini su odbacili su takvu mogućnost, s obzirom na činjenicu da ne pišemo izvještaje po narudžbi.

U proteklih pet godina nije bilo prigovora na izvješća HHO-a, na sadržaj i točnost od nijednog kluba, pa niti od bivše uprave Hajduka na čelu s Ljubom Pavasovićem Viskovićem i Marinom Brbićem, koji su se, dapače, u nekoliko navrata u polemikama s HNS-om, pozivali na izvještaje naših promatrača.

Napomenimo, istine radi, da smo i bez intervencije bilo koga iz Hajdukove uprave, u više navrata pohvalili pripadnike Torcide kad su se ponašali u očekivanom sportskom duhu.

Što se tiče utakmice s Evertonom, po svemu viđenom i dekor i navijanje su bili na visokom i civiliziranom nivou, ali HHO nije o tome mogao izvjestiti iz jednostavnog razloga što međunarodne utakmice u ovoj natjecateljskoj fazi naši promatrači ne prate, stoji u izvješću HHO-a.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.