PREDSTEČAJNA NAGODBA

Igrači Splita bez 70 posto potraživanja

Subota, 14. listopada 2017. 11:27 Napisao/la  SC

Slaven Žužul dogovara stečaj sam sa sobom

Slaven Žužul, RNK Split postao prvi nogometni klub u većinskom vlasništvu hrvatskog kapitala
Slaven Žužul, RNK Split postao prvi nogometni klub u većinskom vlasništvu hrvatskog kapitala

RNK Split pokušava ishoditi sklapanje predstečajne nagodbe što bi značilo da se vjerovnici moraju odreći 70 posto potraživanja.

Prema zakonu  takvu nagodbu  moraju izglasati dvije skupine vjerovnika.

Jednu skupinu čini javna uprava i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu,  država bi trebala oprostiti 30 posto duga.

U drugoj skupini su vjerovnici koji bi trebali oprostiti 70 posto potraživanja, a u toj skupini najviše glasova ima tvrtka Skladgradnja koja temeljem  pozajmnica potražuje 57 milijuna kuna od kluba.

Budući da je predsjednik Uprave RNK  Splita d.o.o. Slaven Žužul istodobno vlasnik tvrtke Skladgradnja,  jasno je kako će postupiti najveći vjerovnik. U predstečajnoj nagodbi dvije prave osobe (RNK Split, Skladgradnja) zastupa ista fizička osoba (Slaven Žužul).

I tu počinje drama za većinu profesionalnih nogometaša,  trenera i ostalih bivših djelatnika RNK-a Split, koji su dobila ovršne isprave, odnosno arbitražne pravorijeke HNS-a temeljm kojih im klub  mora isplatiti dugove.

Ti dokumenti u predstečajnoj nagodbi  neće puno značiti.
 
Točno 88 profesionalnih nogometaša i trenera ukupno potražuju oko 15 milijuna kuna, u predstečajnoj nagodbi njihova potraživanja trebala bi biti umanjena za čak 10,5 milijuna.

Da bi to pokušali spriječiti, igrači i treneri namjeravaju podnijeti tužbe u kojima će tražiti da ih se tretira kao  bivše zaposlenike prema tumačenju HNS-a.

 Njihov je problem što je RNK Split sportsko dioničarsko društvo, koje tretiraju zakoni o trgovačkim društvima.

 Bivši nogometaši i klupski djelatnici, koji izvjesno mogu ostati bez 70 posto svojih potraživanja, traže pravu zaštitu od predstečajnih nagodbi koje štite poslodavce.

Njima ništa ne znači podatak da će Skladgradnja ostati bez 40 milijuna kuna svojih potraživanja.

Slaven Žužul nekako će se uspjeti dogovoriti sam sa sobom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.