RIJEKA - LOKOMOTIVA Nema imperativa unatoč trima uzastopnim porazima

Petak, 18. kolovoza 2017. 22:01 Napisao/la  SC

Već sam govorio o tome što se  događa kada jedna momčad ostvari veliki uspjeh, normalno je da razmišljanja postanu malo drugačija, kaže trener Rijeke Matjaž Kek


Nogometaši Rijeke u subotu (21) na Rujevici igraju protiv Lokomotive, što bi donedavno bila bezmalo rutinska obveza da zagrebačka momčad ne dolazi nakon tri uzastopna riječka poraza. Tijekom cijele prošle sezone Rijeka je doživjela samo jedan poraz, upravo od Lokomotive:

- Dolazi nam protivnik koji nam je zagorčao život prošle sezone, momčad je to sastavljena od igrača velikog potencijala tako da nas čeka zahtjevna utakmica između dvije europske utakmice. To je ritam na koje se moramo naučiti. Jasno da nakon utakmice protiv Olympiakosa radimo na rukeparaciji s obzirom na fizički zahtjevnu utakmicu u Pireju. Svima je jasno da ćemo morati biti kvalitetni i agresivni, igramo protiv silno motivirane Lokomotive. U tome ne vidim problem, ne vidim ništa što ne bi bio izazov za svakoga igrača, kaže Kek.

Budući da Rijeka u utorak igra protiv Olympiakosa, energetska potrošnja igrača glavna je preokupacija trenera Rijeke:  

- Neću odstupiti od svoje nogometne filozofije. Normalno da smo sada u drugačijoj situaciji nego prošle sezopne, kada smo igrali samo HNL. Ove sezone u Europi nas čeka još najmanje sedam utakmica i treba biti pažljiv kod određivanja minutaže. Jasno da razmišljam odabrati one igrače koji mogu igrati prema kvaliteti, ali i prema psihofizičkom stanju. Već su u utakmici u Pireju iz igre izašli Gavranović i Gorgon, koji su imali problema. U četvrtak je i Sluga rekao da ima problema, nekoliko se igrača žalilo na posljedice zahtjevnog terena u Pireju. Treninzi će  pokazati tko može odgovoriti izuzetno zahtjevnoj utakmici protiv Lokomotive. Razmišljam samo o tome jesu li igrači spremni igrati. Neki su kasnili s pripremama, neki nisu ni prošli  pripreme kao Kvržić koji se dobro oporavlja. Kod igrača koji su došli nespremni forsiranje  može izazvati kontrareakciju. Gomelt je obavio detaljne preglede, ozljeda s kojom je došao dobro je sanirana, polako ulazi u konkurenciju. Moramo vidjeti kakve su nam mogućnosti. Prošle sezone nije  trebalo puno rotirati, jer smo igrali samo HNL i na kraju se pokazalo da smo dobro radili.  Sada je situacija drugačija, treba svaki dan pozorno pratiti situaciju s igračima na treninzima, treba stalno razgovarati s njima, govori Kek.

Problem je što Lokomtiva dolazi nakon tri poraza, Rijeka nema izbora:

- Ne postavljam imperative pred momčad, a Lokomotiva nas je dovoljno zadužila prošle sezone. Normalno da nije ugodno triput zaredom izgubiti, a druga je stvar zbog čega smo doživjeli poraze. Mislim da smo najveći krivci mi sami! Objasnio sam već za Osijek i Dinamo, a u Pireju smo mogli teže stradati, a mogli smo i bolje proći. U tom kontekstu ne mislim da su pred nama imperativi iako je svaka  utakmica u HNL važna, jer nam nedostaju bodovi, kaže Kek.

U zadnjem razdoblju reakcije nekih igrača nisu u skladu o optimalnim mogućnostima:

- To je problem o kojemu smo već pričali, nalazimo se u dosta specifičnoj situaciji. Već sam govorio o tome što se  događa kada jedna momčad ostvari veliki uspjeh. Normalno je da razmišljanja postanu malo drugačija. Svi smo se promijenili, nismo više isti kao što smo bili. To treba uzeti u obzir, ali s druge strane nogomet ne dozvoljava da živiš od stare slave. Kao da je mene nakon svjetskog prvenstva tražio neki veliki klub pa sam postao najpametniji na svijetu i više ne trebam ništa raditi. Isto je s igračima! To može postati veliki uteg. Ako prihvatiš kao normalno da ne možeš biti uvijek biti u top formi, onda je to poanta onoga što sam igračima rekao nakon Pireja. Nitko njima ne može prigovoriti da nisu htjeli, išli su na glavu. Igrali smo protiv kvalitetnijeg i puno vrijednijeg protivnika što ne znači da nismo mogli bolje izgledati i komunicirati. To stoji! Ne možemo se sakrivati, kazuje Kek.

Matjaž Kek

U Pireju je najveći dobitak bila Heberov prvi pogodak u sezoni i igra koja obećava:

- Hebera smo dobili kada je došao u Rijeku. Odmah na početku pokazivao je naznake kvalitete zbog koje je došao u Rijeku. Novo okruženje i drugačije razmišljanje doveli su do malog pada i krize. Ako je nakon Pireja završio njegov rok prilagodbe, ja ću biti najzadovoljniji. Pogodak koji smo postignuli u Pireju jedan je od najljepših trenutaka na utakmici zbog suradnje i reakcija Garvranovića i Hebera. Nama taj pogodak puno znači, a posebno puno znači Heberu, rekao je Kek.

Sve je više iskakanja i nepotrebnih kartona poput Zutinih u Pireju:

- To je stvar koncentracije. Normano je da je Rijeka u utakmici protiv Olympiakosa bila pod pritiskom, ali tada treba reagirati pametnije. S malo više šmeka, malo više mangupski, to nam nedostaje. Takve  reakcije nisu dobre, štete igračima i momčadi, zaključuje Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.