U-19 SP: Hrvatska poražena u finalu nakon produžetka, Luka Božić promašio titulu

Nedjelja, 05. srpnja 2015. 21:26 Napisao/la  SC

Finale: Hrvatska - SAD 79:71 (13:14, 18:20, 16:16, 20:17, produžetak 12:4). Hrvatska je imala rezultat do posljednje minute kada su Amerikanci napravili taman onoliko koliko je bilo potrebno za produžetak, kasnije i za pobjedu.

FIBA U-19 Svjetsko prvenstvo - finale

HRVATSKA - SAD 79:71 (13:14, 18:20, 16:16, 20:17 - produžetak 12:4 )

Heraklion Arena. Gledatelja 2.450

Suci: Damir Javor (Slovenija), Eilas Koromilas (Grčka), Michael Weiland (Kanada)

HRVATSKA: Kapusta 1 (1-4), Filipović 5, Majcunić, Badžim, Božić 12 (3-4), Vraneš, Slavica 23 (4-7), Zubac 12, Karačić 2, Arapović 16 (6-8)

SAD: Evans 1 (1-2), Bibbs, Ferguson 8 (0-2), Brunson 14 (2-2), Trier 7, Jackson 10, Tatum 13 (2-2), Peak 5 (2-4), Giles 13 (5-6), Swanigan 2, Onuaku 6, Welsh

Slobodna bacanja: Hrvatska 14-23 SAD 12-18. Trice: Hrvatska 3-21 SAD 9-20

Skokovi: Hrvatska 50 SAD 52. Osobne pogreške: Hrvatska 19 SAD 23

Reprezentacija SAD-a svjetski je košarkaški prvak za uzrast do 19 godina starosti. Hrvatska je imala rezultat do posljednje minute kada su Amerikanci napravili taman onoliko koliko je bilo potrebno za produžetak, kasnije i za pobjedu. Giles je pololožio za 67:64 na pedeset sekundi do kraja, poništio ga je Zubac a baš je Giles nagazo liniju u napadu svoje reprezentacije na 25 sekundi do kraja. Posljednji napad završio je slobodnim bacanjima Luke Božića. Prvo je pogodio, drugo nije pa se moralo krenuti u produžetak. Nažalost, jer Hrvatska je pokazala novu dozu umora pa su ga Amerikanci bolje otvorili i na krilima četiri početna poena stigli do pobjede.

Krenuli su Amerikanci s dvije trice (Ferguson, Trier) i vodstvom od 6:0 čime su pokušali nagovjestiti novi put prema visokoj pobjedi, ekvivalentnoj onoj iz prvog kola grupne faze. Bilo je na kraju pete minute i 10:4, bila je to najveća prednost Amerikanaca u prvom dijelu. Jedine hrvatske koševe zabijali su Božić (dva bacanja) i Slavica kao jedini strijelac iz igre u prvih pet minuta. Baš je Luka Božić izrežirao priključak, zabio je osam od prvih deset hrvatskih poena, pridodao mu se i Slavica u sedmoj minuti i poravnao na 10:10.

Prvu četvrtinu Hrvatska je na Božićev pogon završila s pola koša manjka, moglo je biti i izjednačeno da je Slavica zabio oba slobodna bacanja na kraju prvog perioda. Nije Hrvatska pogodila tricu u prvoj četvrtini, doduše pogodila je samo jednu (Filipović) u prvom poluvremenu. Ante Nazor ponovno je koristio tek pet igrača s velikim brojem minuta, bio je već na početku utakmice kod nekih igrača (Zubac, Slavica) primjetan umor. No, iako umorni, hrvatski su košarkaši bili u vodstvu u većem dijelu druge četvrtine nad budućim NBA-zvijezdama. Mnogi od mladih reprezentativaca SAD-a još igraju srednjoškolsku košarku, za neke se pretpostavljaju zvijezdane karijere.

Za prvo vodstvo zabio je Slavica u 11. minuti (15:14). Arapović je potom vezao četiri poena, nakon čega je uslijedila Filipovićeva trica za 22:19. Igrala je tada Hrvatska izvrsno pod koševima, napravili su izabranici Ante Nazora u prvom dijelu tek sedam prekršaja. Zubac je zakucao za 24:21 nakon čega Giles zabija četiri poena a Hrvatska vodi samo još jednom (30:28) košem Arapovića. Amerikanci su tricom Tatuma i polaganjem Triera na veliki odmor otišli s tri koša prednosti.

Početkom nastavka Slavica i Jackson, svatko sa svoje strane vežu po pet poena, reprezentacija SAD-a odlazi na 47:37 sredinom treće četvrtine kada je tricu pogodio Trier. Izbornik Nazor odmarao je Božića i Arapovića u trenucima kada su se Amerikanci odvojili na dvoznamenkastu prednost. U pokušaju da ih sustigne Nazor je vratio udarne snage (petorka: Filipović - Božić - Slavica - Arapović - Zubac), strahovalo se da bi utakmica mogla krenuti samo u jednom smjeru, ka američkoj pobjedi s preko dvadeset koševa prednosti, no to se nije dogodilo.

Do kraja trećeg perioda Hrvatska je uspjela napraviti seriju 8:0 što je značilo smanjenje američke prednosti na 47:45 uoči njene posljednje minute. Marko Arapović ušao je u double-double učinak a američka je prednost ostala na onih istih tri poena s poluvremena. Amerikance je tada držala trica (7-14), Hrvatska je imala premoć u skoku, djelovala je čvrsto i spremno sustići i prestići svoje suparnike.

Jedini statistički podatak koji je do ulaska u posljednju četvrtinu bio jako loš je hrvatska trica (1-13). Drugu je u 32. minuti zabio Nik Slavica koji je ponovno vezao pet poena na ulasku u četvrtinu za izjednačenje (52:52). Problem je predstavljalo pet osobnih pogrešaka kapetana Marka Aapovića, Hrvatska je bila bez njega u posljednjih šest minuta. Američka se efikasnost s linije trice nastavila, Peak je zabio za 58.55, a momci u kockastim dresovima ušli su u bonus s početkom druge polovice posljednjeg perioda. Nije to previše smetalo Nika Slavicu koji je postigao svoju prvu tricu za 60:57, na što se nadovezao Zubac polaganjem za novo smanjenje na pola koša zaostatka.

Teško je reći što bi bilo da su ovo finale mogli igrati ozljeđeni Žižić i Mazalin kao i Dragan Bender, igrač Maccabija iz Tel Aviva kojeg američki analitičari sljedeće sezone stavljaju na peto mjesto NBA drafta, isto ono koje je ove godine uzeo Mario Hezonja. Sa skraćenom klupom sve što je preostalo jest da se momci u obrani postave u zonu i na taj način pariraju SAD-u, u čemu su u velikom dijelu i uspjeli. Titula svjetskog viceprvaka najveći je garant generacije koja dolazi na velika vrata.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.