Raskol u HKS-u: Cedevita je već osigurala Eurokup, Zagrepčani ne moraju igrati nacionalno prvenstvo

Subota, 16. travnja 2016. 13:41 Napisao/la  SC

Cedevita je ove sezone od natjecanja u Euroligi na temelju rezultatskog učinka zaradila oko 300 tisuća eura što predstavlja dvostruko veći iznos od potencijalnog učešća u FIBA-inoj Ligi prvaka

Suspenzija krovne europske košarkaške organizacije prijeti Hrvatskom košarkaškom savezu ukoliko Cedevita i Zadar ne odustanu od natjecanja u Eurokupu sljedeće sezone. Do 20. travnja HKS mora na adresu FIBA Europe poslati izjavu kojom jamči da hrvatski klubovi neće surađivati s natjecanjima koje organizira Euroleague pa će suspenzija, koja je osim hrvatske zahvatila trinaest zemalja biti skinuta.

U suprotnom, dakle ako Cedevita i Zadar ne poslušaju HKS i ostanu prijavljeni za Eurokup, iz nacionalnog saveza su poručili da će ih suspendirati i ukloniti iz A-1 lige.

Cedevita je kao polufinalist ABA lige sukladno ugovoru kojeg je ta organizacija već potpisala s tvrtkom ECA koja organizira Euroligu i Eurokup već osigurala nastup u tom natjecanju tako da za nju hrvatsko prvenstvo osim prestiža ne predstavlja - ništa.

U slučaju da Cedevita odluči ostati u Eurokupu, HKS bi ostao suspendiran kod FIBA Europe te ne bi nastupio na sljedećem Eurobasketu 2017. godine. Zadrani se pak nadaju kako će uspjeti uhvatiti mjesto u kvalifikacijama Eurokupa tako da njihov europski iskorak za sljedeću sezonu još uvijek nije sto posto siguran.

Drugim riječima, kad je riječ o sljedećoj sezoni, Cedevita se mirne duše može oglušiti na zapovijed HKS-a, pod suspenzijom i izaći iz nacionalnog prvenstva pa zaigrati u Eurokupu. Dugoročno, to ne bi bila pametna ideja jer bi Cedevita sljedeće sezone time dovela u pitanje plasman u ABA ligu koji bi bio moguć samo uz pozivnicu iz Boarda ABA lige.

Cedevita je ove sezone od natjecanja u Euroligi na temelju rezultatskog učinka zaradila oko 300 tisuća eura što predstavlja dvostruko veći iznos od potencijalnog učešća u FIBA-inoj Ligi prvaka koja kreće od sljedeće sezone. U taj iznos nije uključen dio kolača od TV-prava.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.