Tko je favorit za osvajanje titule u NBA ligi ove sezone?

Ponedjeljak, 13. studenog 2023. 15:19 Napisao/la  SC

Nova sezona NBA lige započela je potkraj listopada, no već u ranoj fazi polako otkrivamo koje bi se momčadi mogle u doigravanju boriti za titulu prvaka

Bojan Bogdanović
Bojan Bogdanović

Elitno košarkaško natjecanje ponovo je o fokusu svih istinskih ljubitelja košarke. NBA liga vratila se na scenu potkraj listopada i polako nam pokazuje zašto joj je gledanost iznimno visoka u gotovo svakom dijelu svijeta.

Atraktivni potezi, neizvjesne završnice i žestoki dueli velikih zvijezda obilježit će i ovu sezonu lige američkih košarkaških profesionalaca, s Dariom Šarićem i Bojanom Bogdanovićem kao najistaknutijim predstavnicima hrvatske reprezentativne košarke.

Pa iako su u novoj sezoni najbolji klubovi na svijetu odigrali tek desetak kola, već se polako nazire koje bi se momčadi mogle boriti za naslov. Nema sumnje, pogađanje konačnog pobjednika lige čini klađenje na košarku još uzbudljivijim pa donosimo pregled najvećih favorita za osvajanje NBA prstena.

Boston i Philadelphia djeluju ozbiljno na Istoku

Prema kladionicama momčad Boston Celticsa prvi je favorit za osvajanje naslova NBA prvaka. To nije slučajnost, jer radi se o najtrofejnijem klubu u Sjedinjenim Američkim Državama koji već godinama dolazi daleko u doigravanju.

Doduše, Boston je zadnji naslov osvojio još tamo 2008. godine, no Jayson Tatum čini se da napokon ima odličnu podršku u novoj sezoni, što bi moglo doći do izražaja kad krenu utakmice na ispadanje. Jaylen Brown, Robert Williams i Kristaps Porzingis moćni su članovi ovog kolektiva zbog čega se navijači nadaju najvišim dometa kluba iz savezne države Massachusetts. No, svoju ulogu favorita Boston tek treba opravdati na parketu.

S druge strane, Philadelphia 76ers nije prema kladionicama u krugu najvećih favorita za podizanje pehara osvajača lige. No, krenula je ova momčad još jednom silovito u natjecanje, zbog čega je nema smisla podcijeniti. Joel Embiid svojim odličnim učinkom vuče ovu momčad prema naprijed i nikog ne bi iznenadilo da Philadelphia osvoji jedno od prva dva mjesta u Istočnoj konferenciji.

Od ostalih, na Istoku još vrijedi spomenuti momčad Milwaukee Bucks koja se nada svojem drugom naslovu prvaka u posljednje tri godine. Giannis Antetokounmpo i dalje je jedan od najboljih košarkaša na svijetu i u stanju je napraviti razliku u velikim utakmicama. Tu su još Damian Lillard i Khris Middleton pa možemo reći da ovaj kolektiv ima zaista raznolika napadačka rješenja, što može biti ključno u dvobojima u kojima jedna ili dvije lopte odlučuju o pobjedniku.

Iz drugog plana pak vrebaju Miami Heat i Cleveland Cavaliers, dvije momčadi koja nisu na nivou svojih najboljih dana, no polako se dižu i zbog toga nadaju podvigu u ključnom dijelu sezone. Detroit Pistons pak za koji igra Bojan Bogdanović teško da može daleko dogurati.

Denver traži novu titulu, Lakersi opet prosječni

Posebno neizvjesna mogla bi biti Zapadna konferencija, u kojoj po običaju velik broj klubova ravnopravno konkurira za ulazak u doigravanje. Tu posebno vrijedi izdvojiti Denver Nuggets, klub koji je prošle sezone osvojio titulu prvaka. Nikola Jokić i suigrači solidno su otvorili i novu sezonu pa definitivno treba na njih ozbiljno računati jednom kad započnu dvoboji na ispadanje.

Golden State Warriors zadržao je pak svoje nositelje igre, a doveo je i našeg Darija Šarića te Chrisa Paula. Zasad igra toplo-hladno pa je pitanje može li se boriti za najviše domete. No, ako trener Steve Kerr malo uigra svoju družinu, bit će je teško izbaciti u nokaut fazi natjecanja.

Los Angeles Lakers pak izgleda vrlo ranjivo, unatoč tome što ima u svojim redovima najboljeg strijelca u povijesti NBA lige. LeBron James i dalje dominira na parketu, no kao što je to bio slučaj i u prethodnim sezonama, fali bolja suradnja između kalifornijskih zvijezda. Zbog toga ostaje pitanje mogu li uopće Lakersi doći do doigravanja.

Od ostalih, bit će zanimljivo može li napokon nešto napraviti Dallas Mavericks s Lukom Dončićem. Svakako se popravlja Minnesota Timberwolves, kao i Houston Rockets te Oklahoma Thunder pa možemo očekivati još jednu vrlo neizvjesnu sezonu u Zapadnoj konferenciji, iz koje smo često dobivali konačnog prvaka.

Sve u svemu, čini se da će nova NBA sezona biti jednako uzbudljiva kao i prošla, zbog čega nije lako dati jasnu prognozu koja bi momčad mogla ovaj put otići do kraja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.