FIBA postavila ultimatum: Cedevita i Zadar moraju odustati od Eurolige da bi reprezentacija mogla na EP

Subota, 16. travnja 2016. 12:08 Napisao/la  SC

FIBA traži da nacionalni savezi izbace klubove, koji namjeravaju zaigrati Eurokup sljedeće sezone 


FIBA je na adrese 14 europskih federacija (Hrvatska, Španjolska, Grčka, Italija, Izrael, Turska, Litva, Rusija, Poljska, Srbija, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija) poslala ultimatume. FIBA traži da nacionalni savezi izbace klubove, koji namjeravaju zaigrati Euroligi sljedeće sezone

Ako se to ne dogodi, u hrvatskom slučaju reprezentacija će  izgubiti pravo nastupa i na Eurobasketu 2017. HKS je trenutno suspendiran do promjena okolnosti, najkasnije do četvrtka.

FIBA je reagirala nakon što je Skupština ABA lige izglasala dogovor s Euroligom prema kojemu će jedan klub iz ABA lige igrati Euroligu, a tri Eurokup. Taj sporazum trajao bi četiri sljedeće godine.

HKS će slijedom FIBA-ina pisma vjerojatno zatražiti od naših ABA-ligaša, zapravo od Cedevite i Zadra, jer se Cibona već izjasnila za FIBA-u da se konačno odluče.

Ako Cedevita i Zadar ostaju pri nakani zaigrati Eurokup, HKS ih mora izbaciti iz hrvatskog prvenstva i tako zadržati reprezentaciju u kvalifikacijama za Olimpijske igre kao i na Eurobasketu 2017. godine.

Identično moraju postupiti svi spomenuti savezi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.