SVJETSKA LIGA VATERPOLISTA

Mađarska pobijedila Hrvatsku nakon peteraca

Utorak, 14. siječnja 2014. 18:46 Napisao/la  SC

Hrvatska - Mađarska 7:8. Braća Varga vizirala put Mađarima u Dubai

Svjetska liga vaterpolista - 3. kolo

HRVATSKA - MAĐARSKA 7:8 (3:1, 0:1, 1:1, 2:3) peterci 1:2

Bazen u Crnici, Šibenik. Gledatelja 700.

Suci: Aleksei Krapivin (Rusija) i Filippo Gomez (Italija). Delegat: Peter Bookelman (Nizozemska)

HRVATSKA: Bijač (13 obrana), Vukičević, Milaković, Lončar, Visković, Buljubašić, Muslim, Bušlje 1, Sukno 2, Dobud 1, Šetka, Obradović 2, Marcelić

MAĐARSKA: V. Nagy (16 obrana), G. Nagy, Madaras 1, Batori, Vamos 2, Hosnyanszky, Ad. Decker, Szivos, Da. Varga, De. Varga 2, Bedo, Harai 1, At. Decker

Igrač više: Hrvatska 11 (3) Mađarska 8 (3)

Peterci: Hrvatska - (-) Mađarska - (-)

Raspucavanje: De. Varga - greda, Sukno - promašaj, Vamos - Bijač brani, Obradović - greda, Madaras - Bijač brani, Milaković 7:6, Szivos 7:7, Dobud - promašaj, Da. Varga 7:8, Visković - promašaj

Ponovno ista slika kao i u Zagrebu prije mjesec dana. Za podsjetnik, ondje su Grci na pola sekunde do kraja došli do pogotka koji ih je odveo u peterce, a u Šibeniku u ogledu trećega kola Mađarska je preko braće Varga došla u tu poziciju na deset sekundi prije kraja. Niti dvije obrane Marka Bijača u završnom raspucavanju peteraca nisu Hrvatskoj donijele pobjedu zbog neshvatljivih nepreciznih udaraca Sukna i Dobuda, dva najbolja hrvatska vaterpolista, te na posljetku debitanta Ante Viskovića čijim je promašajem u posljednjoj seriji Mađarska odnijela pobjedu i peti bod spremila u svoju riznicu, zajedno s vizom za Dubai gdje će se od 16. do 21. lipnja odigrati velika završnica. 

Susret između olimpijskih pobjednika i svjetskih prvaka hrvatski su vaterpolisti otvorili na najbolji mogući način. Nakon što je Šetka isplivao prvu loptu prekrasnom je dijagonalom već u drugoj minuti domaća momčad povela preko egzekutora Obradovića. Nedugo zatim dalekometan pokušaj Pro Reccovog Madarasa izvrsno brani bijač, a na drugoj strani ponovno zabija Obradović. Mađari su htjeli isplivati kontru, Szivosu lopta ispada prilikom dodavanja a Obradoviću nije bilo teško u izravnom dvoboju s vratarom Nagyjem postići pogodak za kapitalnih 2:0. Gosti su sredinom prve četvrtine imali i dvije grede (Szivos, Harai), da bi na poslijetku Denes Varga, najbolji vaterpolisti svijeta pogodio za 2:1. Do kraja prvog perioda zabio je još i Sukno s igračem više. Prvi period obilježili su pogotci svih igrača Primorja.

U drugoj četvrtini tek jedan pogodak, ali i podosta promjena u postavi naše reprezentacije. Muslima, Sukna i Dobuda zamijenili su Vukičević, Lončar i Milaković, mlade snage hrvatskog vaterpola. Dok je još bio u igri, Sukno je s igračem više uposlio Lončara na poziciji centra, no sidrun Mladsoti nije pogodio budući se na vratima ispriječio Nagy. Mađari su postigli pogodak tek u 16. minuti susreta, nakon što je Madaras zabio izvana. Hrvatska obrana u prvom je poluvremenu izgledala zaista jako, iako je Obradović trebao pripaziti jer je pola minute prije kraja poluvremena zadobio svoje drugo isključenje.

Hrvatska je u trećoj četvrtini povratila svoje vodstvo od dva pogotka viška nakon što je Sukno zabio prekrasan pogodak za 4:2. Posebnost trećeg perioda bile su mnoge grede (Da. Varga, Lončar), ali i promašeni ziceri s obje strane. Hrvatskoj je vrsti jasno takav razvoj događaja odgovarao u ovakvoj utakmici na mali broj pogodaka. U probleme s dva isključenja ulazi Buljubašić, a sve mađarske prilike s igračem više obranio je Bijač, ili su pak završavale u bloku. Barakude su imale igrača više prije nego je Harai s krila postavio na 4:3. U posljednjem napadu Hosnyanszky je pogodio gol prekrasnom 'šraubom', no talijanski sudac Gomez sudio je kontra-prekršaj, sedam sekundi prije kraja treće četvrtine. U susretu gdje su obrane odrađivale ogroman dio posla kojeg inače odrađuju vratari bilo je važno zadržati vodstvo i slaviti u Šibeniku, a to se na kraju regularnog dijela ipak nije dogodilo.

Na početku posljednjeg perioda igre Sukno je isplivao prvu loptu, Hrvatska imala dvije prilike s igračem više, no Mađari su izjednačili lijepim pogotkom Vamosa, slično poput Obradovića na početku susreta. Utakmica se dugo lomila, domaći su vanjski igrači forsirali loptu na centre kako bi iznuđivali isključenja, no Sukno na isteku napada na polovici četvrte četvrtine razbranjuje Nagyja i ne koristi priliku na igraču više.Ipak, pogotkom Bušlje nakon odbijanja prilikom Šetkinog udarca Barakude ponovno vode - 5:4. Udarac Hosnyanszkog u stilu 'žabice' se u sljedećoj akciji krivo odbija i završava preko vrata. Dobud je postigao podgodak na 2.40 minuta do kraja za 6:4, dok je Vamos ponovno smanjio mađarski zaostatak. Na ulasku u posljednju minutu susreta Balasza Haraija zaustavlja Bušlje, a izbornik Tucak poziva minutu predaha. Sukno u akciji nakon iste puca, Nagy brani a na dvanaest sekundi do kraja mađarski izbornik Benedek radi isto što je Tucak napravio pola minute ranije. U posljednjem napadu braća Varga izvrsno surađuju. Daniel Varga s centra proigrava Denesa, a ovaj iz prijenosa zabija pored Bijaća za 6:6. Ponovno se, kao u prvom kolu protiv Grka u Zagrebu krenulo u raspucavanje u petercima koje je po istom scenariju završilo kobno za domaće vaterpoliste. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.