Svjetska liga: Hrvatski vaterpolisti lako obračunali s Turskom na otvaranju

Utorak, 18. studenog 2014. 21:56 Napisao/la  SC

Svjetska liga - Skupina C, 1. kolo: Hrvatska - Turska 13:3 (3:0, 3:0, 4:1, 3:2). Bez većih poteškoća Barakude su upisale prve bodove u novoj sezoni Svjetske lige

Svjetska liga vaterpolista - Skupina C, 1. kolo

HRVATSKA - TURSKA 13:3 (3:0, 3:0, 4:1, 3:2)

Bazen Mladosti na Savi. Gledatelja 200.

Suci: Balasz Fekete (Mađarska) i Pascal Bouchez (Francuska).

Delegat: Jacques Racine (Francuska)

HRVATSKA: Bijać (14 obrana), Burić 2, Bošković 4 (1), Lončar 1, Vukičević, Bukić 1, Zović, Bušlje 1, Sukno 1, Dobud 2, Šetka, Macan 1, Marcelić

TURSKA: Sen (10 obrana), Can, Aksentijević 1, Ozbek, Balta, Sonmez, Biyik, Šutalo 1, Bebić, Korolija 1, Yilmaz, Cagatay, Yuksek

Igrač više: Hrvatska 9 (3) Turska 10 (1)

Peterci: Hrvatska 1 (1) Turska 0 (0)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija očekivano nije imala većih problema u srazu s Turcima na otvaranju Svjetske lige. U Zagrebu, pred oko dvijesto gledatelja izabranici Ivice Tucka demonstrirali su vaterpolsku predstavu na razini ogleda s najjačim reprezentacijama Europe. U sastav su se vratili Damir Burić i Miho Bošković, i odmah pokazali da unatoč godinama nisu za otpis. Njih su dvojica ujedno bili i najefikasniji igrači u bazenu. Jugov je napadač zabio četiri, a bek Primorja dva pogotka u uvjerljivoj pobjedi Hrvatske na startu puta koji bi prema očekivanjima, trebao završiti krajem lipnja sljedeće godine na završnom turniru u talijanskom Bergamu.

Počelo je sa šest golova u mreži turskog vratara Sena u prvom poluvremenu. Bošković je zabio dvaput, a po jednom su to činili Burić, Lončar, Bušlje i Bukić. Turci nisu napravili gotovo ništa, jedino što je objema reprezentacijama bilo zajedničko je nemoć kod realizacije igrača više. Barakude su iskoristile tek jednu priliku od četiri pokušaja, zbilo se to na otvaranju kod Burićevog gola, Turci pak nisu zabili, a imali su brojčanu prednost u pet navrata.

Nastavak susreta ponudio je sličnu priču za hrvatski vaterpolo. U strijelce su se upisali još Dobud, Sukno i Macan za konačnu potvrdu onoga što se moglo pretpostavljati. Paradoksalno zvuči podatak da turski igrači nisu zabili niti jednog pogotka na susretu. Sve što su postigli, dao im je srpski dvojac Aksentijević - Korolija te naturalizirani Hrvat Josip Šutalo. To su bili strijelci za Turke u Zagrebu, u utakmici koju će što ranije htjeti zaboraviti.

Od ostalih rezultata dana, valja izdvojiti pobjedu Italije na gostovanju u Aixu kod Francuza 15:9. To je bio drugi par u skupini C i prva, također očekivana pobjeda Talijana koji su se automatski plasirali na Superfinale posredstvom domaćinstva. U utorak su aktivni bili članovi Primorja u ostalim reprezentacijama. Cosmin Radu je zabio dva pogotka u porazu Rumunjske na gostovanju u Pireju kod Grčke (15:8) dok je Xavi Garcia doživio težak poraz u Nišu kod Srbije (9:1). Xavi se pak nije upisao u listu strijelaca. U skupini s Hrvatskom je i Crna Gora koja je u prvom kolu bila slobodna.

Prosinac će za Barakude imati posebno značenje. Očekuju hrvatske reprezentativce čak dvije obveze. Prva je na rasporedu 9.12 kada se igra u Montpellieru protiv Francuske, a pred sam kraj godine (29.12) na Kantridu dolazi Crna Gora, najveći konkurent za mjesto u Superfinalu.

Rezultati 1. kola Svjetske lige:

Skupina A: Grčka - Rumunjska 15:8, Mađarska - Slovačka 13:6
Poredak: Grčka i Mađarska 3, Rumunjska i Slovačka bez bodova

Skupina B: Rusija - Njemačka 12:9, Srbija - Španjolska 9:1
Poredak: Srbija i Rusija 3, Njemačka i Španjolska bez bodova

Skupina C: Francuska - Italija 9:15, Hrvatska - Turska 13:3
Hrvatska i Italija 3, Crna Gora, Francuska i Turska bez bodova

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.