Svjetska liga: Grčkoj pobjeda u Zagrebu nakon raspucavanja u petercima

Utorak, 10. prosinca 2013. 21:19 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Zagreba

Dvadeset i jednu sekundu prije kraja Muslim koristi peterac kojeg je skrivio Chyrsospathis. Erupcija na bazenu kratko je trajala, budući da Vlachopoulos na 0.4 sekunde do kraja zabija iz daljine za konačnih 7-7 i odvodi Grke u raspucavanje s linije pet metara.

Svjetska liga vaterpolista - Skupina A, 2. kolo

HRVATSKA - GRČKA 11:12 (1:0, 2:2, 2:4, 2:1). Peterci 4:5

Bazen Mladosti na Savi. Gledatelja 800.

Suci: Axel Bender (Njemačka) i Lubomir Zurek (Slovačka).

HRVATSKA: Bijač (8 obrana), Bukić, Milaković, Krapić, Živković, Buljubašić, Muslim 2 (1), Bušlje 1, Sukno, Dobud 1, Šetka, Obradović 3, Marcelić

GRČKA: Galanidis (8 obrana), Mylonakis 1, Gouvis, Pontiekas, Fountoulis 3 (1), Vlachopoulos 2, Dervisis, Kapotsis, Kolomvos 1, Mourikis, Chrysospathis, Prekas, Galanopoulos

Igrač više: Hrvatska 16 (4) Grčka 8 (2)

Peterci: Hrvatska 2 (1) Grčka 2 (1)

Tri isključenja: Mylonakis (14), Fountoulis (27), Šetka (29), Pontiekas (29)

Peterci: Vlachopulos 7:8, Sukno 8:8, Dervisis - Bijač brani, Muslim 9:8, Kolomvos 9:9, Obradović - greda, Chrysospathis 9:10, Dobud - Galanidis brani, Kapotsis - Bijač brani, Živković 10:10, Vlachopoulos 10:11, Sukno 11:11, Dervisis 11:12, Muslim - stativa

Hrvatska vaterpolo vrsta osvojila je bod u utakmici drugoga kola vaterpolske Svjetske lige, ali i izgubila dva u raspucavanju s linije peteraca. Stativa Petra Muslima u sedmoj seriji peteraca odnijela je bodove u Grčku, pa je nakon dva kola izvjesno da će hrvatska reprezentacija teško do završnice u Dubaiju. Sreća se Grcima ukazala 0,4 sekunde prije kraja kada Vlachopoulos zabija za 7-7 i donosi svojoj momčadi zasluženo izjednačenje.

Na prvi pogodak moralo se čekati cijele četiri minute, a onda je loptu u ruke uzeo Paulo Obradović i doveo kockaste kapice u vodstvo. Tomu su pogotku prethodile dvije akcije u kojima izabranici Ivice Tucka nisu iskoristili igrača više, a dva se puta iskazao Marko Bijač obranivši pokušaje Mylonakisa i Mourikisa s dva metra. Grci su uspješno u početku susreta odolijevali hrvatskim napadima, koji su uglavnom završavali neuspješnim dodavanjem za Dobuda.

Prvi je period osim Obradovićevog pogotka ponudio odgovor na pitanje koliko u večerašnjem ogledu mogu učiniti 'sidruni'. Nije se od istih vidjelo puno, obrane su bile na visokoj razini. Udarci Šetke i Sukna završavali su u protivničkom bloku, kao i pokušaji Pontiekasa s druge strane. Prva četvrtina završava atraktivnim pokušajem Dobuda s linije dva metra, no udarac iz teške pozicije odsjeda na gredi. Nisu gosti uspijevali kazniti tri propuštene hrvatske prilike s igračem više

Mladostaš Luka Bukić nije na početku druge četvrtine uspio isplivati prvi napad za kockaste, pa je Grčka mogla izjednačiti. Strijelac za poravnanje bio je kapetan Mylonakis, kojega je riječka publika imala priliku upoznati na kvalifikacijskom turniru Lige prvaka kada je Primorje odmjerilo snage protiv Vouliagmenija. Grčki kapetan vrlo je brzo, već nakon jedanaest minuta igre došao do druge osobne pogreške, kao i Duje Živković.

Domaći ne koriste niti četvrtu priliku s igračem više zbog Obradovićeve nepažnje, a grčki četvrti pokušaj izvrsno brani raspoloženi Bijač. Jugov vratar do poluvremena je skupio šest obrana, što ga je činilo najboljim hrvatskim igračem prve etape. Napadački učinak Hrvatske mogao je biti bolji, Tuckova prva postava uspjela je Grcima zabiti tek jednom u dvanaest minuta. konačno je druga lošta iza Galanidisovih leđa ušla iz pete prilike s igračem više. Prošla je Obradovićeva lopta za Dobuda koji neometan pogađa za novo domaće vodstvo.

Problemi za Grke uslijedili su kada je kapetan Mylonakis dobio treći izbačaj, no domaći taj element nisu uspjeli kapitalizirati, naprotiv. Vlachopoulos vraća stvari na 2:2, na 1.40 do kraja prvoga dijela. Tada ponovno na scenu stupa Paulo Obradović, jedini iz reda hrvatskih pucača kojemu su lopte nalazile put do gola. U sličnoj situaciji kao kod prvoga gola, Obradović šalje neobranjiv udarac iz vana u suprotni vratarev kut. Na njegov impuls nadovezala se obrana, na čelu s Dobudom i njegovom izvrsnom reakcijom. Sidrun Juga u posljednjem napadu iznuđuje isključenje Pontiekasa, ali i ne uspjeva realizirati priliku za odvajanje na dva pogotka razlike.

Heroj prvog dijela Obradović isplivao je loptu za napad Barakuda, iz kojeg se izrodio i četvrti hrvatski pogodak. Ponovno je Sukno dobro uposlio Bušlju, koji se kao drugi centar prikrao grčkoj obrani i pogodio. Bio je to tek drugi iskorišteni igrač više iz osam prilika, a Grci su svog prvog realizirali uz pomoć Fountoulisa, strijelca za 4:3. Isti je igrač u 19. minuti realizirao peterac kojeg je skrivio Šetka za potpuno poravnanje, nakon čega je uslijedio potpuni preokret. Kontru zabija Kolomvos za vodstvo Grka (4-5) i zatavaranje serije 3-0. Uvukla se početkom treće četvrtine panika u hrvatske redove, seriju su Grci zatvorili u manje od tri mimute. Nisu je uspjeli naši vaterpolisti prekinuti ni u 21. minuti kada Suknu peterac brani Galanidis.

Razbranili su naši vaterpolisti gostujućeg vratara, imao je tri vezane obrane u drugoj polovini trećeg perioda. Nakon brze grčke serije dugo se nije moglo vidjeti pogotka na Savi. Voda je na mlin u takvom razvoju događaja išla Grcima, koji su u prvom kolu, kada je Hrvatska bila slobodna ostali poraženi u Mađarskoj (8-5). Lijepim pogotkom Fountoulis zatvara grčkih 4-0, no stvari na minus jedan vraća Muslim svojim prvim pogotkom za konačan rezultat nakon trećeg perioda - 5-6. On će ostati karakterističan po crvenom kartonu za izbornika Tucka u posljednjoj sekundi. Susret je kraju na hrvatskoj klupi tako priveo trener Primorja Ivan Asić, Tuckov pomoćnik na klupi reprezentacije.

Posljednju dionicu igre otvorili su naši novim neuspjelim pokušajem za Dobuda, dobro čuvanog od strane grčkih bekova. Grci su mogli ponovno na dva pogotka viška, no Pontiekasov pokušaj loba odsjeda na gredi. Grci redaju isključenja, a Barakude preko Obradovića dolaze na novo izjednačenje (6-6). Četvrti iskorišteni igrač više, a bilo je još deset prilika koje su otišle u vjetar. Osim Obradovićevog trećeg pogotka, Grci su ostali bez trostrukog strijelca Fountoulisa zbog treće osobne pogreške. Njegov se izostanak u posljednjim minutama itekako primjetio, nije gostujuća vanjska linija bez njega bila toliko opasna po domaća vrata.

Nisu Grci poveli niti u 29. minuti kada Šetka radi prekršaj za drugi grčki peterac kojeg ne koristi Vlachopoulos. U posljednje tri minute krenulo se s potpunim egalom, Barakude nisu iskoristile grčku nervozu kako bi prelomile utakmicu. Živković puca pored vrata iz izrađene akcije, olako prodaje loptu koju s druge strane ne uspijeva iskoristiti Dervisis, novom gredom.

Dvadeset i jednu sekundu prije kraja Muslim koristi peterac kojeg je skrivio Chyrsospathis. Erupcija na bazenu kratko je trajala, budući da Vlachopoulos na 0.4 sekunde do kraja zabija iz daljine za konačnih 7-7 i odvodi Grke u raspucavanje s linije pet metara.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.