Hrvatski vaterpolisti u Torinu pokazali dobru igru i pokoji nedostatak

Utorak, 20. siječnja 2015. 23:09 Napisao  Patrik Mršnik

Reprezentacija koja je hrvatskom sportu donijela najviše trofeja može napredovati u susret završnicama Svjetske lige i Svjetskog prvenstva nadolazećeg ljeta.

Zanimljivo je bilo gledati ogled između Italije i Hrvatske iz Torina. Pomnijim pratiteljima vaterpola ogled te dvije reprezentacije budi posebna sjećanja, bilo ih je nekoliko desetaka u povijesti, sve do jednog fenomenalne utakmice. Olimpijsko finale iz Londona, a posebice ogled u grupnoj fazi toga natjecanja ostali su daleko iza, novija povijest piše teške utakmice kakva je bila i ona u utorak u sklopu Svjetske lige. Hrvatska je vodila gotovo cijelu utakmicu, Talijani su imali priliku izjednačiti no jedan od brojnih udaraca Andree Fondellija obrano je Josip Pavić i tako Hrvatskoj sačuvao novi trobod.

Tucak: Uvijek je teško igrati protiv Italije
- Odigrali smo jednu dobru utakmciu no bilo je zaista teško. Domaći navijači činili su dobru atmosferu. Mi smo možda utakmicu mogli prelomiti ranije, nismo to uspjevali napraviti no zadovoljan sam predstavom. Za nas je ova pobjeda važna zbog nastavka puta kroz skupinu, čekaju nas još četiri utakmice u kojima ćemo učiniti sve kako bi potvrdili prvo mjesto, rekao je nakon torinske predstave izbornik hrvatskih vaterpolista Ivica Tucak.

S ta tri boda Hrvatska je za osam ispred Crne Gore kojoj ništa, pa niti to da ima utakmicu manje od Hrvatske ne može ići na ruku. Barakude su jako blizu završnice u Bergamu (23.-28. lipnja). Utakmice protiv Turske u Istambulu i Francuske kod kuće moraju se pobijediti, a onda će ogledi protiv Crne Gore vani i Italije kod kuće predstavljati tek puku formalnost. Jedno se pitanje samo postavlja nakon Torina, a to je; je li ovo igra s kojom se može do cilja?

Cilj je jasan, što je na početku kampanje izjavio i sam izbornik Ivica Tucak. Proći ovu kvalifikacijsku skupinu i otići na završnicu te je osvojiti. Tako rezolutan nije bio ni Ratko Rudić u pohodima na svjetsko, europsko i olimpijsko zlato, nije ni kada se osvojila upravo ta Svjetska liga. Iako je postava gotovo identična, ne računajući Hinića i Baraća, igra nije.

Hrvatska u Torinu nije imala Nikšu Dobuda. Njegova igra, bilo u klubu ili u reprezentaciji u posljednje vrijeme predstavlja velik problem. Prekršaj u Beogradu koji ga je koštao oduzimanja kapetanske vrpce u klubu uz propisnu suspenziju odrezanu od strane LEN-e ostavio je traga. Dobud je u malo navrata bio u prednjoj poziciji u napadu kada je lopta išla na njega, loše je stajao i u obrani kada je trebalo zatvarati šuteve opasnih talijanskih pucača. Tek ulascima Lončara stvar se izmjenila, sidrun Mladosti iznudio je nekoliko isključenja, pa i ono naizad iskorišteno od strane Jokovića te pravovremeno zatvarao obranu. Stvar je u nekoliko navrata spasio Burić uplivavanjem, radio je to i Muslim, jedan od polivalentnijih hrvatskih igrača.

Igru reprezentacije ove sezone vuku isključivo igrači Primorja i Mladosti. Jer, uz Lončara puno su pokazali Buha i Bukić, posebice u fazi obrane. Kod Jokovića je primjetno da ne igra talijansku ligu zbog kvote stranaca u Pro Reccu, Bošković više nije ubojit kao nekad, Bijać i još uvijek nedovoljno spremni Obradović ne mogu dočekati priliku. Osim pozicije sidruna u Torinu nije bilo protoka lopte, rijetko bi se kad iz devet situacija s igračem više stvorio višak na strani. U tom kontekstu reprezentacija koja je hrvatskom sportu donijela najviše trofeja može napredovati u susret završnicama Svjetske lige i Svjetskog prvenstva nadolazećeg ljeta.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.