Hrvatska - Turska: Hrvatski vaterpolisti u utorak kreću po trofej Svjetske lige

Ponedjeljak, 17. studenog 2014. 17:37 Napisao  Patrik Mršnik

Svjetska liga - Skupina C, 1. kolo: Hrvatska - Turska (utorak, 20.45)

Počinje nova reprezentativna sezona za vaterpoliste. Nakon dugog ljeta i ispadanja u četvrtfinalu Europskog prvenstva od Italije pred najboljim hrvatskim muškim sportskim kolektivom su nove obveze u Svjetskoj ligi, s koje u posljednje dvije sezone ne dolaze suviše lijepe vijesti. Naime, prije dvije godine prolaza na završni turnir stajali su porazi protiv Crne Gore, a lani se u trokutu s Mađarskom i Grčkom nije moglo. Barakude, kako ih javnost voli znati u dva lanjska ogleda kod kuće nisu upisale pobjedu, pali su nakon peteraca i u zagrebačkom srazu s Grcima, i u onom šibenskom protiv Mađarske. 

Live streaming na stranicama HVS-a
Iz Zagreba u utorak neće biti izravnog prijenosa. Državnu televiziju reprezentacija koja je u povijesti samostalnoj Hrvatskoj donijela najviše medalja već odavno ne zanima, nije bilo niti volje čelnih ljudi Saveza da TV-sliku ustupe nekoj od privatnih TV-postaja. Ipak, ljubitelji vaterpola moći će na službenim stranicama Hrvatskog vaterpolo saveza moći pratiti prijenos putem live-streaminga.

Godinu dana kasnije, ponovno sve počinje u Zagrebu. Ista je meta, samo se destinacija Superfinala zove drukčije. Lani je to bio superbogati Dubai, koji se u organizacijskom smislu nije iskazao, pa je ove godine domaćinstvo premješteno u talijanski Bergamo. Preliminarna faza igra se u tri skupine. Dok one A i B broje četiri reprezentacije, ona u kojoj je Hrvatska (C) ima pet reprezentacija. U njoj su i domaćini završnog turnira, Talijani koji su jasno, već osigurali plasman u završnicu. I ove godine tu su Crnogorci s kojima ponovno valja ukrstiti koplja, ali i Francuzi te Turci, s kojima se u utorak Hrvatska sastaje u Zagrebu.

Turci su ujedno i najveća nepoznanica, možda i u europskim okvirima. Nije ih bilo na ovoljetnoj europskoj smotri jer su ispali u kvalifikacijama, imaju klupskog predstavnika u Ligi prvaka (Galatasaray) zbog pozivnice i trogodišnjeg ugovora s krovnom europskom vaterpolskom federacijom (LEN). Upravo će turski prvaka biti protivnik riječkom Primorju već u drugom kolu Lige prvaka u prosincu, a susrest će se Turci kasnije i s dubrovačkim Jugom.

Poput Gruzije, koja u svojim redovima zahvaljujući Revazu Čomakidzeu ima naturaliziranog Marka Eleza, na iste se postupke nerijetko odlučuje i turska vaterpolska vrhuška. U Jugu je nekoć igrao, i to dosta zapaženo - Josip Šutalo. 24-godišnji Dubrovčanin se prošle sezone vratio iz Galatasaraya, no ove ga sezone u Jugu ponovno nema, otišao je u Istambul Yuzme. Za vrijeme prve turske epizode, nakon što je izbornik reprezentacije postao Dragan Matutinović Šutalo je naturaliziran, pa je dubrovački Josip tako postao istanbulski Arslan. Istim je putem, nešto ranije krenuo i Ivan Bebić. 

Bebić je prije pet sezona s hercegnovskim Jadranom osvojio Jadransku ligu, a prije tri sezone s Mladosti i Kup Hrvatske. Prošao je kao junior i sva tri splitska kluba (Jadran, Mornar i POŠK), a s mlađim je hrvatskim reprezentacijama, baš poput Šutala imao zapaženih uspjeha poput svjetske juniorske bronce i Los Angelesa 2008. godine. Njegovo je 'tursko' ime pak - Atilla. U turskom vaterpolu zapisana su i imena dvojice Riječana. Nikola Franković i Igor Hinić članovi su tamošnjeg prvoligaša Enkaspora, igraju u toj ligi i Srbi (Korolija, Nikić, Aksentijević, Manić), ali i prošlosezonski član Pro Recca, Crnogorac Mlađan Janović.

Obojica naturaliziranih Hrvata će u utorak zaplivati u bazenu uz Savu u suprotnim kapicama, a činili su to već tri puta. Naime, u sva tri dosadašnja međusobna omjera Hrvatske i Turske Barakude nisu imale većeg problema. U skupini Svjetske lige prije tri sezone bilo je 17:3 u Istanbulu te 20:1 u Zadru. Posljednji dvoboj odigran je lani na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu gdje je kasniji prvak slavio sa 17:4. 

Sve to upućuje na možebitnost novog poigravanja s Turcima na otvaranju Svjetske lige. Hrvatska je vaterpolska struka čini se, konačno shvatila svu važnost tog natjecanja, vratili su se Bošković i Burić, najavljuje se kruna u Bergamu što od ove sezone znači i izravan put na Olimpijske igre u Rio. Tamo Hrvatska ipak brani zlato. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.