EP: Hrvatski vaterpolisti krenuli uvjerljivim slavljem protiv Njemačke na otvaranju turnira

Ponedjeljak, 14. srpnja 2014. 12:31 Napisao/la  SC

Europsko prvenstvo - Skupina B, 1. kolo: Hrvatska - Njemačka 10:5 (4:3, 2:0, 3:0, 1:2). S obrzirom na poraz od Nijemaca u Eindhovenu prije dvije godine, pobjeda od pet pogodaka prednosti izgleda mnogo bolje

Europsko vaterpolsko prvenstvo - Skupina B, 1. kolo

HRVATSKA - NJEMAČKA 10:5 (4:3, 2:0, 3:0, 1:2)

Bazen Alfred Lajos, Budimpešta. Gledatelja 300.

Suci: Matan Schwartz (Izrael) i Mario Bianchi (Italija). Delegati: Paulo Ramos (Portugal) i Jean-Claude Demey (Francuska)

HRVATSKA: Pavić (9 obrana), Bukić 1, Milaković, Lončar 1, Joković 2, Buljubašić 1, Muslim 2 (1), Bušlje 2, Sukno, Dobud 1, Šetka, Živković, Bijać

NJEMAČKA: Kong, Bukowski 1, Van Der Bosch, Real, Obschernikat 1, Jungling, Nossek, Schuler 2, Stamm, Oller, Schlotterbeck, Eidner 1, Schenkel (7 obrana)

Igrač više: Hrvatska 8 (6) Njemačka 4 (3)

Peterci: Hrvatska 2 (1) Njemačka 0 (0)

Pobjedom protiv Njemačke hrvatska vaterpolska reprezentacija otvorila je nastup na trideset i prvom Europskom prvenstvu. Joković, Muslim i Bušlje predvodili su Barakude do startne pobjede s dva pogotka, izvrstan je na vratima bio Josip Pavić koji je upisao devet obrana.

Brzo su Barakude povele na početku premijernog susreta na Europskom prvenstvu. Dboud je poentirao sa svoje prirodne, centarske pozcije nakon dvadeset i osam sekundi igre, bilo ga je teško čuvati budući da se u početku susreta Muslim ubacivao na drugog centra. Vrlo je raspucan bio Joković u prvoj četvrtini, zabio je za 2:0 iz vana, nisu ga pazili njemački bekovi onako kako su to trebali činiti, vrlo je lagano Joković došao do dva pogotka u uvodnom dijelu susreta. Napadač Pro Recca žalio se na ozljedu, no nije se to vidjelo u susretu protiv Nijemaca. Prvi su puta vaterpolisti srpskog trenera Nebojše Novoselca pogodili preko Bukowskog.

Hrvatska je stigla na 4:1 golovima Buljubašića s igračem više odnosno novim pogotkom Jokovića. Sve je izgledalo vrlo lijepo, dobro je izgledala obrna Barakuda, no Nijemci smanjuju golovima Schulera i Eidnera do kraja prve četvrtine. U drugoj se intenzitet utakmice bitno smirio, Bušlje i Bukić pogađaju za mirno poluvrijeme i vodstvo od tri pogotka razlike. Ponovno se obrana podigla, dao je Tucak priliku alternacijama, Bukiću, Lončaru i Živkoviću, Barakude nisu primile pogodak u drugih osam minuta i stekle su ogroman kapital za nastavak susreta na Margitinom otoku.

Nijemci su bili opasni preko kontra-napada, proao je Real, i to nekoliko puta pucavši izvana s izrađenih pozicija, bio je na velikoj razini Pavić i branio njegove pokušaje. Nossek i Eidner morali su van nakon minute i pol igre u nastavku, Barakude nisu iskoristile dva igrača više za 7:3, ali jesu peterac (Muslim), pa je vodstvo izabranika Ivice Tucka postalo najveće u dotadašnjem tijeku susreta. Lončar je s centra povećao na 'plus pet' iz solo-akcije na dva metra. Nijemci nisu postigli pogodak kroz dvije četvrtine, ali jest Muslim, svoj drugi pogodak, tri minute prije kraja trećeg perioda. Prelomio se susret u trećoj četvrtini u potpunosti na hrvatsku stranu, mogla je razlika na koncu biti i mnogo veća.

Njemačka je psotigla gol nakon osamnaest minuta, zabio je Schuler početkom četvrte četvrtine u trenucima kada su Dobud i Buljubašić bili isključeni. Nije to previše poremetilo koncepciju igre Brakauda, priliku je dobio i Milaković koji se dosta mučio s čuvanjem posljednjeg njemačkog strijelca. Dvije akcije hrvatskih reprezentativaca na Lončara nisu prošle, kao niti dva dalekometna pokušaja Obschernikata. Spoemnuti je igrač ipak pogodio za 9:5, uzrok toga je blago opuštanje obrane. Dobud s dva metra nije pogodio uslijed obrane vratara Schenkela, iskazao se i Pavić na drugoj strani. Gol-razlika je vraćena na pet pogodaka, zgoditkom Bušlje, mogla je biti i veća da je Sukno iskoristio peterac i da je Dobud zabio iz kontre.

S obzirom na poraz od Njemačke na Europskom prvenstvu u Eindhovenu otprije dvije godine, pobjeda od pet pogodaka prednosti izgleda mnogo bolje. Evidentno je da prostora za napredak još ima mnogo, jasno je da će se Barakude zasigurno dizati kako se turnir za njih bude približavao onim ključnim utakmicama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.