SMJENA U KAPOSVARU

Burburan prvi hrvatski trener u mađarskom vaterpolu

Subota, 22. prosinca 2012. 12:30 Napisao/la  Ivan Milatić

Na angažman u Kaposvaru gledam kao na veliko priznanje, kaže David Burburan

Šest mjeseci nakon što je kao igrač ostavio Kaposvar u prvoligaškom društvu 37-godišnji Riječanin David Burburan dobio je još jedno priznanje mađarskog vaterpolskog prvoligaša. Uprava kluba odlučila ga je angažirati za trenera u trenutku kada je klub na posljednjem mjestu bez osvojenog boda nakon deset odigranih utakmica uz katastrofalnu gol-razliku od minus 59. Burburan će na mjestu trenera zamijeniti Miklosa Bereczkija čime je postao prvi hrvatski trener u mađarskom vaterpolu. 

 

- Kao prvo na svoj trenerski angažman u Kaposvaru gledam kao na jedno veliko priznanje i čast mi je što su mi povjerili tu ulogu. Istina, dosta je nezahvalno bilo prihvatiti se svega toga u situaciji kada je momčad nakon 10 kola bez bodova. Sada je na meni da radom i zalaganjem sa momčadi dođem do nekog pozitivnog rezultata. Direktor Kaposvara situaciju mi je opisao riječima: Imamo igrače, ali nemamo momčad. To bi otprilike značilo da je moj prvi zadatak da psihološki dignem momčad. Nadam se da će sve doći na svoje mjesto, rekao je David Burburan.

David Burburan
Mjesto rođenja: Rijeka (Hrvatska) Datum rođenja: 18. rujna 1975.
Klubovi: Splitska banka (Hrvatska), Pošk Split (Hrvatska), Modena (Italija), Nervi (Italija), Torino (Italija), Pescara (Italija), RARI Nantes Napoli (Italija), Latina (Italija), Primorje (Hrvatska), Koper (Slovenija)
Najveći uspjesi: prvak Eurolige sa Splitskom bankom 1999., pobjednik Kupa Hrvatske sa Primorjem 1995.

 

Koliko Vam je daleka pretposljednja pozicija koja vodi u play-out?

 

- Pretposljednji nam sada bježi tri boda, ali nisu sve momčadi odigrale jednak broj utakmica, a još nitko nije igrao sa juniorskom reprezentacijom Mađarske koja se također natječe u prvoj mađarskoj ligi i koja je po mome mišljenju najslabija. Do kraja prvoga dijela sezone još su nam preostale tri utakmice. Situacija se sada čini dosta konfuznom, ali moj je prvi zadatak podignuti momčad a onda u play-outu tražiti ostanak, pojašnjava Burburan.

 

Prošle sezone igrali ste u Kaposvaru, ima li promjena u momčadi u odnosu na prošlu sezonu?

 

- Više-manje sve su to isti igrači od lani s tom razlikom da nema dvojice stranaca, ali su uzeli dva mlada mađarska igrača i to prema njihovim riječima dva relativno kvalitetna igrača. Mađarsko prvenstvo je jako kvalitetno. Tamo  se i prošle, a i ove sezone četiri, pet momčadi ravnopravno borilo za naslov prvaka. Sve te momčadi su na bod, dva razlike, utakmice polufinala i finala doigravanja završavaju a minimalnom razlikom od gola ili dva, a ista je stvar i u donjem dijelu tablice. Kvaliteta je na zavidnoj razini, rekao je Burburan

 

Postoje li kakvi strahovi?

 

- Ma kakav strah, straha nemam uopće! Za mene je to veliki sportski izazov i opet ponavljam velika čast što sam uopće dobio priliku da se pokažem u jednom takvom klubu. Uopće doći u mađarsko prvenstvo i biti u društvu svih tih velikih igrača i trenera za mene je veliki izazov, pojašnjava novi trener Kaposvara.

 

Kako stojite sa jezikom, mađarski jezik slovi za jednog od najtežih jezika na svijetu?

 

- U to sam se osobno uvjerio prošle godine, jer stvarno niti jednu jedinu riječ na početku nisam razumio. Svi jako dobro pričaju engleski i sa svima je komunikacija na zavidnoj razini. Malo po malo učim mađarski, nadam se da ću možda imati prilike otići na kakav tečaj. Ne bi mi bilo žao da naučim mađarski, zbog sebe, rekao je Burburan.

 

Na koliko ste potpisali ugovor?

 

- Dogovorili smo se samo do kraja sezone. Imperativa nema. Imaju mlade igrače i svjesni su situacije, odlazim tamo pokušati popraviti situaciju što bolje mogu.

 

Mađari su došli u Rijeku, sada Riječanin odlazi u Mađarsku. Jeste li pričali sa braćom Varga o tome?

 

- Jesam. Od njihova dolaska u Rijeku imamo jako dobar odnos. Još prošle godine, dok sam igrao, razgovarao sam sa njima. Dali su mi nekoliko malih savjeta koji su mi jako dobro došli, zaključio je Burburan, koji je prvo okupljanje momčadi Kaposvara zakazao 2. siječnja.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.