NAPRASNI ODLAZAK

Goluža s 34 godine igrao SP, Balić s 33 godine prestar

Ponedjeljak, 24. prosinca 2012. 16:49 Napisao  Milan Kosanović

Vodstvo reprezentacije se nije čak ni udostojilo smisliti neki pristojan razlog zašto je hrvatski rukomet izgubio Ivana Balića

Ime Ivana Balića nije na popisu reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, što je vijest koja iznenadila cijeli rukometni svijet na kraju 2012. godine. Nije Ivano ono što je nekad bio, nije to više onaj zaigrani mladić iz Portugala koji je u 24. godini Hrvatsku odveo na krov rukometnog svijeta. Ivano je danas 33-godišnjak koji više nije potreban reprezentaciji. Svojevremeno je iz reprezentacije tako otišao Petar Metličić, jer je bio  prestar za reprezentaciju, ali ne i za Celje, a sada i za francuski Montpelier.

Ipak, jedna činjenica u cijeloj priči čini se nelogičn. Barem bi sadašnji izbornik Slavko Goluža trebao znati da Ivano nije prestar, odnosno da je itekako potreban reprezentaciji. Pitate se zašto?  Slavko Goluža s navršene 32 godine na SP-u u Portugalu 2003. godine ušao je u igru u polufinalu protiv Španjolaca, te im "utrpao" osam komada. Bilo je to zapravo finale prije finala, mladići Balić i Metličić bili su zeleni da okrenu plus pet Španjolaca, ali "stari" Slavko na iskustvo je uveo Hrvatsku u finale. Godinu dana kasnije Keta je s 33 godine igrao na Olimpijskim igrama u Ateni, Hrvatska je postala olimpijski pobjednik. Igrao je Slavko Goluža i na SP-u u Tunisu 2005. godine s 34 ljeta na leđima.

Ivano Balić nije u naponu snage, prošao je Balić svoj zenit, no igrač njegovih kvaliteta itekako je potreban ovoj reprezentaciji. Domagoj Duvnjak je budućnost, kao što je Balić bio budućnost u Portugalu, no da nije bilo "starog" Slavka Goluže ta budućnost u Portugalu ne bi vredila zlata. Reprezentacija treba više Balića nego što Balić treba reprezentaciju, Duvnjak treba Balića, hrvatski rukomet treba Balića. Jasno da svi moraju biti svjesni da se od igrača koji je zadužio ne samo hrvatski rukomet već i cjelokupni hrvatski sport ne može očekivati ono što je prezentirao prije četiri ili pet godina.

Na koncu se postavlja pitanje što je pravi razlog zbog kojeg maestra Balića nema na reprezentativnom popisu. Balić nije star! Tužno je u cijeloj priči da se Goluža tako lako odrekao čovjeka koji nam je svima omogućio toliko lijepih trenutaka dok je legendarna stonoga puzala parketima u Portugalu i Ateni.  Frustrira činjenica da se vodstvo reprezentacije nije čak ni udostojilo smisliti neki pristojan razlog zašto je hrvatski rukomet izgubio Ivana Balića.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.