SP U RUKOMETU

Francuska čeka Hrvatsku u četvrfinalu

Nedjelja, 20. siječnja 2013. 23:25 Napisao/la  SC

Osmina finala: Njemačka - Makedonija 28::23 (13:9), Rusija - Brazil 27:26, Francuska - Island 30:28, Danska - Tunis 30:23

Reprezentacije Njemačke, Rusije, Francuske i Danske prvi su četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva rukometaša što se održava u Španjolskoj.

Iako su Makedonci  u 43. minuti preko Dejana Manaskova mogli smanjiti na 18:17 i utakmicu protiv Njemačke mogli učiniti zanimljivom, to se nije dogodilo. U dvoboju sa Nijemcima nedostajalo im je ideja i koncentracije u završnici. Takvi nisu mogli ni do čega boljega osim časnog poraza.

U 47. minuti Nijemci odlaze na plus pet (21:16) i otklanjaju sve dvojbe oko prolaska u četvrtfinale. U 55. minuti imali su Nijemci čak i plus od osam pogodaka (27:19), a na kraju su Makedonci uspjeli smanjiti na pristojnih i prihvatljivih 28:23. Kod pobjednika najefikasniji je bio Stefan Kneer sa pet pogodaka dok je prvo ime susreta bio vratar Silvio Heinvetter sa 12 obrana. Prva imena kod Makedonaca bili su po ustaljenoj tradiciji kapetan Kiril Lazarov sa osam pogodaka i vratar Borko Ristovski, koji je obranio 10 lopti.

Rusija je u uzbudljivoj završnici teškom mukom pobijedila Brazil sa 27:26 i izborila četvrtfinale. Susret u Zaragozi odlično je počeo za Ruse, koji utakmicu otvaraju sa 3:0, a Brazilci su na prvi pogodak čekali sve do 6. minute kada je strijelac bio Hubner, a vrlo brzo bilo je i 3:3. Uslijedila je tada igra pogodak za pogodak, a izabranici Olega Kulešova sredinom prvoga dijela opet se uspijevaju odvojiti na 9:7, da bi novo izjednačenje donijelo novu igru gol za gol. Na odmor se ide sa rezultatom 14:14.

Uvodne minute nastavka donijele su lagano odvajanje Brazilaca (17:15, 18:16) koje ponovno nije dugo potrajalo. Naime, nakon drugog dvominutnog predaha Candida Rusi slažu svoje redove, Igropulo biva siguran u napadu, Levšin naprosto ne staje s odličnim obranama, a za preokret rezultata zaslužan je Dibirov, koji lijepim lobom postavlja ruskih 19:18.

U 39. minuti lobom Teixeira donosi još jedno izjednačenje nakon čega Rusi uzimaju stvari u svoje ruke te nošeni uistinu sjajnim vratarom Levšinom, kao i iskusnim Igropulom i Gorbokom odlaze na sigurnijih +3 (26:23). Brazilci su do kraja susreta uspjeli tek ublažiti poraz do konačnih 27:26. Kod pobjednika najbolji je bio Sergej Gorbok sa čak 11 pogodaka, a vrlo dobar bio je i ruski vratar Igor Levšin koji je sakupio 13 obrana, dok su na drugoj strani najistaknutiji bili Felipe Ribeiro i Vinicius Teixeira sa po šest golova.

Treći četvrtfinalni susret u nedjelju bio je i najzanimljiviji za hrvatske ljubitelje rukometa, no njihove se želje nisu ostvarile, jer Island nije uspio iznenaditi Francusku. Aktualni svjetski prvaci slavili su 30:28. Francuska je bolje otvorila utakmicu i prva se uspjela odvojiti na 4:2.

Uz malu pomoć sreće Island je uspio brzo doći do preokreta i povesti 5:4. Igralo se izjednačeno s promjenama vodstva sve do 20. minute kada Francuzi ponovno preuzimaju kontrolu nad rezultatom. Nakon što su poveli, ubrzo su ponovno došli do dva gola prednosti nakon bombe Accambrayja u 24. minuti, imali su u završnici i vodstvo 15:12, ali su Islanđani uspjeli smanjiti na 15:14 na poluvremenu.

Na startu drugog dijela Francuska je ponovno pobjegla na plus tri (17:14), no uporni Islanđani su u 40. minuti ponovno poravnali golom sa sedam metara za 19:19. Čim su se Islanđani priključili, Francuska je ponovno pojačala obranu, pomogao je Omeyer i tek tri minute su trebale da se ponovno odvoje na 22:19. Island je pokušao brzinski vratiti zaostatak, međutim u toj brzini su uslijedile pogreške i Guigou je 14 minuta prije kraja Francuskoj prvi puta donio četiri pogotka prednosti (23:19). Islanđani su se odbili predati i šest minuta prije kraja stigli su do novog poravnanja od 26:26.

Karabatić i Guigou tri minute prije kraja doveli su Francuze na 29:27, a Guigou iz kontre završava priču golom za 30:27. Do kraja su Islanđani tek ublažili poraz, a Francuzi su pokazali da su kvalitetnija reprezentacija. Najefikasniji dio Francuske bila su krila, Honrubia je zabio sedam, a Guigou šest golova dok je Thierry Omeyer dodao deset obrana. Kod Islanđana sedam golova zabio je Thorir Olafsson dok je šest dodao Aron Palmarsson.

Najlakše su do četvrtfinala stigli Danci nakon 30:23 protiv Tunisa. Iako su Tunižani u četvrtoj minuti vodili sa 3:0, a u desetoj sa 6:3 Danci niti jednog trenutka nisu "gubili glavu", serijom od 7:1 poveli su sa 10:7 u 19 minuti, a do poluvremena njihova je prednost narasla na 16:11. U 51 minuti imali su i najveću prednost od 26:14 pa je konačnih 30: 23 jedan sasvim prihvatljiv poraz iz tuniske perspektive.

Najbolji danski strijelac bio je Nikolaj Markussen sa šest pogodaka dok je prvo ime susreta bio danski vratar Niklas Landin sa 16 obrana. Kod Tunižana najefikasniji je bio Ousama Boughamni sa pet pogodaka.

Osmina finala: Njemačka - Makedonija 28:23, Rusija - Brazil 27:26, Francuska - Island 30:28, Danska - Tunis 30:23

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.