ZLATKO MATEŠA Odbio sam članstvo u MOO-u zbog jedne bitne stvari

Utorak, 07. srpnja 2020. 14:35 Napisao/la  SC
Zlatko Mateša
Zlatko Mateša

Gost današnjeg SK podcasta bio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

SPORTKLUB: Nedavno smo doznali za kandidaturu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za ulazak u Međunarodni olimpijski odbor i to na preporuku predsjednika MOO-a Thomasa Bacha. Kako je uopće došlo do te nominacije?

MATEŠA: Mislim da to što je gospođa Grabar-Kitarović pokazala entuzijazam prema sportu i bila je prisutna na mnogo sportskih događanja, a najviše se iskazala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je kod predsjednika MOO-a došlo do uvjerenja da ona pomoći razvijanju sporta u cijelom svijetu. Pomoglo je i što je dama, a poznato je da Bach želi izjednačiti broj muškaraca i žena u odboru. Tako da vam mogu reći da će njeno uvrštavanje u MOO ubrzo biti potvrđeno.

SPORTKLUB: Vi ste dugi niz godina u kontaktu s Međunarodnim olimpijskim odborom, rekli ste da će Kolinda Grabar-Kitarović biti u Međunarodnom olimpijskom odboru. Koliko će ona moći utjecati na to da Hrvatska dobije neka velika natjecanja ili da promovira hrvatski sport u svijetu?

MATEŠA: Naša bivša predsjednica će biti u skupini članova koji mogu dosta utjecati na takve stvari, ali treba vidjeti kako će to izgledati.

SPORTKLUB: Jeste li vi kada dobili ponudu da budete član Međunarodnog olimpijskog odbora?

MATEŠA: Bilo je govora o tome, ali ja sam to odbio zbog jedne bitne stvari. Htio sam sudjelovati u tome da Europa dobije kontinentalne multi-sportske igre. To je bio moj cilj, počeo sam 2008. godine i čekao sam sedam godina na prve Europske igre koje su bile 2015. godine u Bakuu. Četiri godine poslije bile su i u Minsku. To je bilo ono što je mene u cjelosti preokupiralo i zadovoljilo.

SPORTKLUB: Tko kod nas ima još uvijek status vrhunskog trenera i je li Ante Kostelić i dalje među njima? Kako komentirate činjenicu da se Zlatko Dalić odrekao plaće vrhunskog trenera?

MATEŠA: Ante Kostelić ima status kvalitetnog trenera od ove godine. Što se tiče Dalića, on ima status vrhunskog trenera, ali se odrekao plaće što je sasvim korektno od njega. Ukupno u Hrvatskoj ima 80-tak vrhunskih trenera.
 
 
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.