Paraolimpijske igre: Nevjerojatna životna priča Španjolca koji je bio osuđen na 84 godine zatvora

Subota, 08. rujna 2012. 14:55 Napisao/la  SC

Rodriguez je 1990. godine u zatvoru krenuo u štrajk glađu koji je trajao 432 dana nakon čega je ostao nepokretan, bez mogućnosti korištenja nogu

Iza pedesetpetogodišnjeg španjolskog plivača paraolimpijca Sebastiana 'Chana' Rodrigueza nevjerojatna je životna priča. Rodriguez je na Igrama u Londonu osvojio dvije srebrne medalje što znači da je ukupno na Paraolimpijskim igrama u karijeri osvojio 15 medalja. Sve to ne otkriva fascinantnu životnu priču.

Rodriugez je rođen u Cadizu u Andaluziji, a njegov život podsjeća na roman ili film. S 26 godina, 1985. godine, osuđen je na 84 godine zatvora nakon što je sudjelovao u nekoliko bombaških napada u Španjolskoj i bio je dio atentata na Rafaela Padura, biznismena iz Andaluzije. Španjolski paraolimpijac bio je dio organizacije Grapo, ljevičarske grupacije, koju je Europska unija smatrala terorističkom organizacijom.

Rodriguez je 1990. godine krenuo u štrajk glađu traživši od španjolskih vlasti da svi članovi maoističke organizacije budu u istom zatvoru. Štrajk je trajao 432 dana nakon čega je Rodriguez ostao nepokretan, bez mogućnosti korištenja nogu.

Četiri godine kasnije pušten je iz zatvora nakon što je španjolska vlada donijela odluku o oslobađanju zatvorenika s težim zdravstvenim problemima, a 2007. godine Chano je i službeno pomilovan.

I prije pomilovanja Rodriguez je počeo postizati odlične rezultate, na Paraolimpijskim igrama u Sydneyju 2000. osvojio je pet zlatnih odličja i srušio četiri svjetska rekorda.

No, svi uspjesi pali su u drugi plan nakon što se otkrilo da je lagao prijavivši da je ozljedu zaradio u prometnoj nesreći. Bilo je i zahtjeva da mu se oduzmu medalje, no Međunarodni paraolimpijski savez ustvrdio je da Španjolac nije prekršio nikakva pravila, a Rodriguez je dobio potporu u svojim nastojanjima da nastavi sa sportskom karijerom. Malo je reći da život piše čudne priče.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.