SPORAZUM ZAGREB-RIJEKA

Kandidatura za Europsku Univerzijadu 2016.

Četvrtak, 07. lipnja 2012. 18:25 Napisao/la  SC

Dobijemo li organizaciju Europske Univerzijade, to će biti odlično za turizam i gospodarstvo, rekao je Željko Jovanović

Zagreb i Rijeka potpisali su u četvrtak sporazum o kandidaturi za organizaciju treće Europske univerzijade koja bi se trebala održati 2016. godine. Sporazum su potpisali Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog sveučilišnog sportskog saveza.

- Smatram da je ovo vrlo bitan događaj za sve nas. Resorno ministarstvo daje punu podršku ovoj sjajnoj ideji kojom se potiče razvoj sveučilišnog sporta u Hrvatskoj. Dobijemo li organizaciju Europske Univerzijade, mislim da će to biti odlično za naš turizam i gospodarstvo, rekao je Željko Jovanović,

Prema Obersnelovim riječima, uspjeh zajedničke kandidature predstavljao bi važan korak naprijed u razvoju sveučilišta u oba grada.

- Dobijanje Univerzijade je odlčina prilika za izgradnju objekata, prije svega za sveučilišta. Kada uzmemo u obzir sjajnu prometnu povezanost, odnosno samo sat i pol vožnje auotputom od Zagreba do Rijeke, jasno je da i tu imamo jedan veliki plus - istaknuo je Obersnel, a Milan Bandić ponudio je svoje viđenje.

- Rijeka i Zagreb pokazali su solidarnost. Dovoljno je reći da je za Univerzijadu 1987. godine u Zagrebu i bližoj okolici izgrađeno 58 raznih sportskih objekata. Zahvaljujući tome, Zagreb je postao grad sporta, rekao je Milan Bandić.

Konačna odluka o domaćinu europske Univerzijade bit će poznata 2013. godine. Inače, u ideji su bila tri scenarija za domaćinstvo. U jednom je Zagreb samostalno trebao biti domaćin, u drugom mu se trebala pridružiti Rijeka, a u trećem Ljubljana. Podsjetimo, Zagreb je 1987. godine bio domaćin 14. Ljetne univerzijade, a nastupili su sportaši iz 122 zemalja svijeta.



Fotogalerija Anto Magzan/PIXSELL

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.