Luka Ivanušec i Mislav Oršić aktivno podržali projekt Pokaži srce

Četvrtak, 14. srpnja 2022. 11:11 Napisao/la  SC
Ivanušec i Oršić
Ivanušec i Oršić

Hrvatski nogometni reprezentativci i igrači Dinama Luka Ivanušec i Mislav Oršić pregledali su svoja srca te se na taj način pridružili projektu Pokaži srce koji je pokrenut prije nekoliko mjeseci.

Cilj projekta je pregledati što veći broj mladih sportaša diljem Hrvatske, a sve kako bi se smanjio broj nesreća na sportskim borilištima te spriječile nenadane situacije kad je zdravlje u pitanju.

Svjedoci smo sve češćeg i većeg broja tragičnih situacija na terenima, naročito zbog problema sa srcem, stoga je itekako važno pravovremeno obavljati sportske preglede.

- Na svu sreću nisam se nikada susreo s takvom situacijom. Mislim da je najbitnije da, ako dođe do takve situacije, igrači prvi priskoče u pomoć ukoliko znaju kako bi pomogli unesrećenom dok ne dođe adekvatna liječnička pomoć. Važno je da se što više igrača i sportskih djelatnika upozna s tehinkom pružanja prve pomoći, izjavio je Mislav Oršić.

Jedan od ciljeva projekta, koji su pokrenuli PSK, Institut za sportsku medicinu te Poliklinika Life uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza, je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći. Društveno odgovorni projekt Pokaži srce za cilj ima podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života.

- Apsolutno podržavam projekt Pokaži srce. Mislim da je jako bitno da sportaši odlaze na preglede prije svake nove sezone te tijekom same sezone kako bi se mogle spriječiti neke loše situacije koje se mogu dogoditi na terenima, izjavio je Luka Ivanušec.

Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinika Life uz druge partnere osigurat će potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta u suradnji sa ciljanim lokalnim sportskim i medicinskim subjektima.

Cilj je do kraja godine provesti desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske. Pregledi i edukacije su do sada održani u Vukovaru u Vukovarsko – srijemskoj županiji te Dugopolju u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.