Jovanović na splitskoj tribini obećao mjesečne naknade zaslužnim sportašima

Ponedjeljak, 05. ožujka 2012. 21:52 Napisao/la  Ivan Jelić

Najbolji primjer cjelokupnog stanja u sportu je Zakon o športu koji je donesen 2006. godine i koji sadrži niz provedbenih akata koje nitko nikada nije proveo u djelo, kazao je Jovanović

Na inicijativu Kluba splitskih olimpijaca u Splitu je održana javna tribina pod nazivom Politika i sport na kojoj su bili nazočni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, pomoćnik ministra za sport Petar Skansi, dogradonačelnica Splita Anđelka Visković, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zdravko Omrečen.

- Politika i sportu su bili uvijek povezani, samo što su sportaši više bili od koristi politici, nego što je politika koristila sportašima. Negdje krajem prošle godine do mene su, tada kao saborskog zastupnika, došli sportaši iz redova klubova olimpijaca. Na prvi sastanak koji je održan u Rijeci došli su Petar Skansi, Ratko Rudić, Alvaro Načinović, Zoran Primorac, kasnije se priključio Mario Ančić, Aramis Naglić, Ivan Ljubičić. Oni su mi pomogli da spoznam kolika je vrijednost sporta, jer sport je bio samo jedan mala kockica u okviru ministarstva sporta. Kada smo gospodin Skansi i ja preuzeli vođenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bili smo šokirani stanjem kojeg smo tamo zatekli - kazao je ministar Jovanović prije nego što je iznio viđenje zakonske regulative:

- Najbolji primjer cjelokupnog stanja u sportu je Zakon o športu koji je donesen 2006. godine i koji sadrži niz provedbenih akata koje nitko nikada nije proveo u djelo. Tragično je da u 1. članku, koji definira što je to sport,  piše da je sport dragovoljna djelatnost. To je cijela definicija sporta! Moj pomoćnik, vrhunski sportaš Petar Skansi, zatražio je da u novom Zakonu u sportu 1. članak glasi: sport je djelatnost od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku! U Hrvatskoj se samo 1 posto sportaša profesionalno bavi sportom, 99 posto sportaša su amateri. U dogovoru s premijerom Milianovićem i ministrom Linićem predložit ćemo Vladi da zaslužni sportaši ubuduće dobivanju mjesečnu naknadu, novci su osigurani u proračun - rekao je ministar Jovanović na tribini koja je izazvala veliko zanimanje sportaša, ali i običnih građana "najsportskijeg grada na svitu" sportaši kojega su osvojili ukupno 68 olimpijskih medalja i to u 9 sportova.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.