OLIMPIJSKE IGRE 2024 Hrvatski rukometaši današnjom pobjedom protiv Slovenije stigli bi nadomak četvrtfinala, prva od četiri utakmice u nizu protiv europskih selekcija

Ponedjeljak, 29. srpnja 2024. 08:31 Napisao/la  SC

Na olimpijskim igrama Hrvatska i Slovenija međusobno igrali samo jedanput

Hrvatski rukometaši današnjom pobjedom protiv Slovenije stigli bi nadomak četvrtfinala,  prva od četiri utakmice u nizu protiv europskih selekcija

Hrvatski rukometaši u ponedjeljak od 11 sati protiv Slovenije igraju drugu utakmicu na olimpijskom turniru, evo kako je HSR najavio utakmicu:

Japan je prošlost, a pred hrvatskom muškom seniorskom reprezentacijom novi veliki izazov u Parizu. Naše rukometaše naime, u 2. kolu Skupine A čeka Slovenija koja je “posrnula“ na startu turnira protiv Španjolske i traži iskupljenje. To je prva od četiri utakmice u nizu protiv europskih selekcija, i sasvim je sigurno da će Hrvatska izgledati i igrati drugačije nego protiv brzonogih igrača iz zemlje izlazećeg Sunca.

Tajni između Hrvatske i Slovenije nema. Međusobno se jako dobro znamo, mnogo je igrača koji su klupski kolege i zajednički dijele svlačionicu, i rukometno su skupa odrastali. Hrvatska je protiv Japana zabila 30, a primila 29 pogodaka. Prva brojka jako nam je draga, jer pokazuje da imamo napadački potencijal, a drugu treba svesti ispod broja 25 što bi značilo da nam je obrana na visokoj razini. Tu sasvim sigurno ima mnogo prostora za napredak i ne sumnjamo da će izbornik Dagur Sigurdsson i njegov stručni stožer na tome raditi. Tako bi pomogli i našim mladim vratarima koji su imali samo devet obrana protiv Japana, a znamo da mogu i vrijede više.

Eventualnom pobjedom protiv Slovenije, Hrvatska bi napravila ogroman korak ka četvrtfinalu, usput bi Sloveniju “gurnula“ u situaciju da mora pobijediti sve preostale suparnike ukoliko želi među osam najboljih. Svaki poraz Njemačke, Švedske ili Japana, “voda je na mlin“ Hrvatske.

Slovenija je dva dana uoči olimpijskog turnira ostala bez dva jaka aduta. Zbog ozljeda, njihov izbornik Uroš Zorman morao je izvan sastava ostaviti kružnog napadača Mateja Gabera i desnog vanjskog Nejca Cehtea. Umjesto njih, u sastav su uskočili Kristijan Horžen i Nik Henigman. Riječ je o dobrim igračima, ali Matej Gaber je trebao biti stožerni obrambeni igrač, a Nejc Cehte prva napadačka opcija na desnoj strani. Tako je sada na tom mjestu ostao samo 35-godišnji Jure Dolenec koji bi prema najavama trebao biti novi član našičkog Nexea. I sasvim je jasno da on ne može izdržati 60 minuta u oba pravca. Stoga je slovenski izbornik prisiljen na više zamjena obrana – napad pa je to jedno od objašnjenja zašto su protiv Španjolske imali samo jednu kontru.

Pogledajmo dakle, tko su udarne snage naših susjeda. Na vratima su Klemen Ferlin (35 god., HC Erlangen) i Urban Lesjak (33 god., Trimo Trebnje). Iza njih je mnogo velikih natjecanja. U susretu protiv Španjolske imali su zajedno 10 obrana.

Krila Slovenije su jako dobra. Na lijevoj strani prvi izbor je Tilen Kodrin (30 god., VFL Gummersbach), a na desnoj jedan od najboljih na svijetu Blaž Janc (27 god., Barca). Prvi je dosta samozatajan, ali odličan realizator (4/5 protiv „furije“), drugi je izuzetno brz, atraktivan, polivalentan i može igrati u sredini, ali i na desnom vanjskom kao što je to bilo protiv Španjolske u završnici susreta. Dao je dva pogotka iz četiri pokušaja, što je ispod njegove norme od minimalno šest pogodaka.

Na crti su div Blaž Blagotinšek (30 god., 202 cm, 120 kg, SG Flensburh – Handewitt), te šest godina mlađi, brži, okretniji Kristijan Horžen (24 god., 182 cm, VFL Gummersbach).

Nije tajna da Slovenija jako zavisi od svojih vanjskih igrača. A tu je nekoliko zbilja vrhunskih majstora.

Najbolji je svakako srednji vanjski Dean Bombač (35 god.), dugogodišnji igrač OTP Bank Pick Szegeda, a od sljedeće sezone u novom klubu koji se zove ETO SZESE Gyor FKC. Dok je imao snage, a to je bilo nekih 40-tak minuta, Slovenija je vodila protiv Španjolaca. Njegovim izlaskom s terena počeo je i pad u igri naših susjeda. Zabio je šest pogodaka, od kojih je pet bilo sa 7 metara i bio je prvi strijelac Slovenije.

Uz njega na poziciji srednjeg vanjskog još je maleno šilo Miha Zarabec (32 god., Orlen Wisla Plock). Na lijevom vanjskom najviše vremena protiv Španjolske proveo je još jedan vrlo iskusan igrač. Riječ je o Borutu Mačkovšeku (31 god., 204 cm, OTP Bank Pick Szeged). Za mnoge je iznenađujuće malo (19 min) igrao Aleks Vlah (27 god., Aalborg).

Jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka imao je jako slab dan. Postigao je samo dva pogotka iz sedam pokušaja. I konačnom na desnoj strani je kapetan Jure Dolenec (35 god.). Donedavno je bio u Limogesu, a još ranije po četiri sezone nosio je dres Montpelliera i Barcelone. A to je najbolja potvrda da se radi o iznimnom rukometašu.

Hrvatska i Slovenija odigrali su mali milijun međusobnih susreta. Onaj koji svi posebno pamtimo je sa Svjetskog prvenstva 2017. godine baš ovdje u Parizu kada su Slovenci nadoknadili gubitak od osam pogodaka i na kraju osvojili broncu. Inače, na Olimpijskim igrama bili su tri puta. U Sydneyju su osvojili 8., Ateni 12. mjesto, a u Rio de Janeiru ispali u četvrtfinalu od Danske i osvojili mjesto iza nas, odnosno 6. poziciju. Na Olimpijskim igrama međusobno smo igrali samo jedanput, i to u Grčkoj prije 20 godina. Pobijedili smo tijesno 27:26.

Na kraju, nije nevažno spomenuti da se susret igra u ne baš rukometno vrijeme pa je veliko pitanje čiji će bioritam biti bolji u ponedjeljak, u 11.00 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.