SLUŽBENA ŽALBA

HOO ne odustaje od zlata Damira Martina

Nedjelja, 14. kolovoza 2016. 19:49 Napisao/la  SC

Tisućinke prema pravilima ne odlučuju o medaljama


Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uputio je dopis predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu i predsjedniku Međunarodne veslačke federacije Jean-Christophu Rollandu u kojemu zahtijeva da neovisni stručnjaci analiziraju video-snimku i foto-finiš finalne utrke samaca na Olimpijskim igrama u Riju.

- Thomas Bach je gledao utrku sa mnom i čestitao mi na podjeli zlatne medalje. Ako se svi pozivaju na to da su sportaši u središtu pozornosti, onda i nepravde moraju imati takav tretman. Zašto se sudačke odluke ne bi preispitivale, zašto su krivci samo sportaši, kaže Mateša.

Hrvatski olimpijski odbor smatra foto-finiš spornim, te je u ovom slučaju spreman poduzeti sve potrebne korake pred Sportskim arbitražnim sudištem (CAS) kako bi, u skladu s vrijednostima olimpizma, zaštitio interese olimpijca Damira Martina.

Prema mišljenju HOO-a Damir Martin i Novozelanđanin Mahe Drysdale u finalu samaca ostvarili su isto vrijeme (6:41.34 minuta), pa su obojica trebali dobiti zlatnu medalju.

Drysdale je proglašen pobjednikom nakon što je utvrđeno da je bio brži za pet tisućinki!

HOO tumači pravila Međunarodne veslačke federacije drugačije od sudaca u Riju, prema HOO radi se o tzv. mrtvoj utrci budući da se vremena mjere u stotinkama, ne u tisućinkama. Dakle, unutar jedne stotinke nema razdiobe medalja.

Brzina samaca je oko 18 km/h ili pet metara u sekundi. Razlika u jednoj stotinki iznosi 5 centimetara.

- Meni je dovoljno da se priča o srebru zlatnog sjaja. Ne bih se žalio da sam dobio zlato, ali i ovako sam emotivno ispunjen, izjavio je Martin.

Zanimljiva je Drysdaleova izjava, Novozelanđanin je rekao da je Martin zaslužio zlato!

- Za nas je Martin zlatni što god oni odlučili, kaže Mateša.