Europska komisija odobrila čak 400.000 eura za projekt Kineziološkog fakulteta u Zagrebu

Ponedjeljak, 16. studenog 2020. 11:03 Napisao/la  SC
Gordan Giriček
Gordan Giriček

Hrvatski sportaši godinama nižu nevjerojatne svjetske sportske uspjehe, no kada je u pitanju trnovit put do samog vrha često se zapravo nemaju kome obratiti.

Tako najčešće vlastitim snalaženjem rješavaju razne probleme kad su u pitanju ozljede, mentalne barijere i problemi, paralelno obrazovanje uz karijeru ili pak zaposlenje nakon njezinog završetka.

Upravo kako bi odgovorio na problem koji do sada nije zadovoljavajuće riješen u sportskom sustavu, osmišljen je međunarodni projekt We Care koji će u naredne dvije godine diljem Hrvatske, Slovenije i Srbije udariti nove temelje kada je u pitanju sveobuhvatna briga i razvoj vrhunskih sportaša.

Europska komisija odobrila je čak 400 tisuća eura za ovaj projekt Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te takvim velikim korakom iskazala povjerenje začetnici projekta doc. dr. sc. Cviti Gregov i njezinim partnerskim timovima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Španjolske, Islanda, Norveške i SAD-a.

Projekt WE CARE - With Establishment of national Care and development centers we support elite Athletes in balancing their sports and education/employment Results u naredne dvije godine teži osnivanju Nacionalnog centra za brigu i razvoj sportaša na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koji će pružati stručnu podršku mladim talentiranim sportašima u balansiranju školovanja i bavljenja sportom na vrhunskoj razini. Poseban naglasak stavljen je na prevenciju ozljeda te kreiranje baze podataka profesionalnih sportaša u cijeloj regiji na temelju koje će se analizirati njihove potrebe i pratiti stanje, ozljede, školovanje, aktivnost u klubovima i sportski rezultati te provoditi razna testiranja kako bi njihov razvoj bio na maksimalnoj razini. Cilj je umrežiti fakultete, odnosno buduće nacionalne centre, sportske saveze i klubove kako bi međusobnom komunikacijom i zajedničkim inicijativama osigurali zdrav i kvalitetan razvoj sportskih karijera.

- Kroz osobno iskustvo kao sportašica te dugogodišnji trenerski rad u sportu, odnosno kondicijskoj pripremi u borilačkim sportovima, odbojci, nogometu te košarci, susretala sam se s raznim izazovnim situacijama. Jedna od onih koje su na mene ostavile jaki utisak bio je broj i težina ozljeda s kojima se mladi ljudi, sportaši u svojoj karijeri suočavaju. Prijelomni trenutak bile s pripreme s jednom nacionalnom selekcijom u kojoj je od petnaest prisutnih sportašica, dvanaest imalo rekonstrukciju prednje ukrižene sveze (ACL) jednog koljena, a od njih dvanaest, četiri na oba koljena,  ističe začetnica projekta doc. dr. sc. Cvita Gregov te dodaje:

- Od tada pa nadalje svoj trenerski rad na sportskim terenima i znanstveno-stručni na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, odlučila sam posvetiti unapređenju brige za sportaše i to osobito na području prevencije ozljeda. Kao rezultat višegodišnjih nastojanja osmišljen je i međunarodni projekt We Care.

Projekt je u rekordnom roku naišao na oduševljenje brojnih profesionalnih i vrhunskih sportaša koji na početku svoje karijere nisu imali stručan tim koje bi ih usmjerio te pomogao u rješavanju problema.

- Dajem svoju podršku ovom izvanrednom projektu. Ja sam u 33. godini zbog ozljede kuka morao prekinuti karijeru. Po mom mišljenju nisam prošao rehabilitaciju kako treba i ozljeda nije uspjela adekvatno zacijeliti. Mislim da sam mogao imati dužu karijeru, a danas bio bih puno sretniji kada posljedice ozljeda ne bi utjecale na moj svakodnevni život, istaknuo je bivši košarkaš Gordan Giriček dok je rukometni reprezentativac Marino Marić dodao:

- Da bi bio vrhunski sportaš potrebno je imati adekvatnu stručnu potporu i brigu. Upravo zbog toga podržavam projekt We Care.

Kristina Tomić, europska prvakinja u taekwondou i naša uzdanica na idućim Olimpijskim igrama u Tokiju također podržava projekt We Care jer kako kaže:

- Uz postojanje Centra za brigu i razvoj, svaki će sportaš imati jednaku priliku za podrškom u svojoj sportskoj i akademskoj karijeri.

Uz visoko kotiranje na ljestvici među prva tri najpoželjnija hrvatska fakulteta i organizaciju brojnih velikih događanja, KIF se ovim projektom ponovo istaknuo kao jedna od naših najutjecajnijih znanstveno-stručnih ustanova koja kineziologiju podiže na jednu višu razinu te svima nama obećava zdraviju i sretniju zajedničku budućnost.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.