Svjetski kup u Hyeresu: Fantela - Marenić drugi u 470, Stipanović četvrti među Laserima

Utorak, 24. travnja 2012. 20:06 Napisao/la  HJS press

Na  devetom mjestu u klasi Zvijezda nalaze se Mate Arapov i Siniša Mikuličić, 15. su Riječani Marin i Dan Lovrović

Završene su kvalifikacije na regati Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu. U tri dana finalnih jedrenja Šime Fantela i Igor Marenić ulaze kao drugi u 470, Tonči Stipanović je u Laseru na jedan bod do prvog mjesta. Iznenađenje dana su priredile Enia Ninčević i Romana Župan koje su pobijedile šesti plov regate za ženski 470.

Ponovno do 30 čvorova vjetra u akvatoriju Hyeresa, kažu jedriličari, konačno pravi Hyeres nakon nekoliko godina slabog vjetra. S obzirom da su prognostičari najavljivali da će tijekom dana vjetar samo jačati organizatori su odlučili flotu pozvati vrlo rano na more. Isplovilo se još oko osam sati. Veći dio flote završio je svoj dio natjecanja do 13 sati, na moru su jedino ostale djevojke u Laser Radialu, koje su jedrile sve do skoro 17 sati, po olujnom vjetru. Nekima je čak pri povratku na kopno trebala i pomoć službe osiguranja, jer se nisu same mogle vratiti.

S regatnih polja Lasera i 470 i dalje sjajne vijesti. Vrlo je uzbudljiva situacija u Laseru, čak pet kormilara je unutar jednog boda razlike, a šesti zaostaje samo bod više. U toj konkurenciji je i dalje Tonči Stipanović, četvrti je, samo bod više ima od prvoplasiranog Njemca Philippa Buhla. Tonči je ponovno, kao i prethodna dva dana, pobijedio drugi plov u danu. U prvom je bio treći. U navedenih prvih šest koji su odjedrili kvalifikacije bez greške su još dva Australca i dva Novozelanđanina.

- I u prvom plovu sam u jednom trenutku bio prvi, međutim zaronio sam na jedan val, brod mi se napunio mora i dok sam to riješio malo sam izgubio i ušao sam treći. U drugom plovu sam dao sve od sebe, nisam popuštao ni milimetra i na kraju se isplatilo. Dosta sam umoran, ali vjerujem da su i ostali, tek sutra kreće prava regata. – smatra Tonči.

Milan Vujasinović zauzima 14. mjesto, 25. je Ivan Taritaš, 26. Daniel Mihelić, 75. Filip Jurišić, 87. Nenad Bugarin, 99. Bogoslav Bugarin. Stipanović, Vujasinović, Taritaš i Mihelić nastavljaju natjecanje u zlatnoj finalnoj skupini, dok će se mladi juniori morati zadovoljiti utješnim skupinama.

Izvrsnim jedrenjem, s trećim i petim ulazom, u vrh poretka dvojaca vratili su se Šime Fantela i Igor Marenić. Nakon šest jedrenja su drugi, naravno od sutra u zlatnoj finalnoj skupini.
- Ne razmišljamo puno o finalu, najvažnije je sad se dobro odmoriti, jer već tri dana jako puše, malo analizirati kako smo danas jedrili i kako ući u finale. Očekujemo vjerojatno i dalje jak vjetar, zadovoljni smo brzinom tako da opušteno ulazimo u finale i nadamo se dobrom rezultatu – rekao nam je Šime.

Iznenađenje dana priredile su Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470, pobijedivši šesti plov regate. U petom su diskvalificirane radi preuranjenog starta.
- Vrlo naporno, puše taj poznati mistral, mi smo tu četvrtu godinu zaredom i ovo je prva godina da jedrimo po tako jakom vjetru. Imali smo problema prije regate jer je Romana imala malu virozu, pa nismo bile u brodu, i zato smo prvog dana regate radile neke greške, ali evo treći dan smo se zagrijale i ušle prve u cilj – zadovoljna je Enia.
Ninčević/Župan su napredovale na 20. mjesto.

Na  devetom mjestu u klasi Zvijezda nalaze se Mate Arapov i Siniša Mikuličić, 15. su Marin i Dan Lovrović.

- Zadovoljni smo, ovo je prvi put da jedrimo zajedno, ovo smo iskoristili kao dobar trening za svjetsko prvenstvo i kvalifikacije za olimpijske igre za 15 dana. Mislim da se polako uigravamo, s tim da jedrimo sa starim jedrima, najbolju opremu čuvamo za svjetsku. A moj inače flokist Ante Šitić, koji je slomio kost u šaci prošloga tjedna na Europskom prvenstvu je sad u Zagrebu i danas – sutra će na operaciju, nadamo se da će se oporaviti što prije, ali najprije Siniša i ja moramo ovdje odraditi naš dio posla (ispuniti olimpijsku normu op.a.) – kaže Arapov.


Klase Zvijezda i ženski 470 nemaju kvalifikacije.

Tina Mihelić u Laser Radialu nalazi se na dobrom 15. mjestu, također će dalje u zlatnu skupinu. Daskaš Luka Mratović s 23. mjestom nakon kvalifikacija plasirao se u zlatnu skupinu, dok će Pavle Kostov i Petar Cupać kao 28. nastaviti natjecanje u srebrnoj skupini 49er-a.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.