Završio America's Cup, Novozelanđani slavili peti put u povijesti

Subota, 19. listopada 2024. 16:40 Napisao/la  SC
Završio America's Cup, Novozelanđani slavili peti put u povijesti

Novozelandski jedriličari osvojili su 37. izdanje America's Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu, nakon što su u subotu u Barceloni u devetom plovu finala pobijedili britanski Ineos, te sa ukupnih 7-2 u pobjedama došli do petog naslova u povijesti, a trećeg uzastopnog.   

Novozelandska jedrilica, nazvana Taihoro, s Peterom Burlingom za kormilom, vodila je od starta do cilja devete regate dvobojskog jedrenja, a ciljnu liniju su prešli 37 sekundi ispred Ineosa.

Britanci s njihovim najboljim skipperom, četverostrukim olimpijskim pobjednikom Benom Ainsliem, nakon 60 godina su opet bili u finalu, ali još moraju čekati na premijerni naslov.

Prvi America's Cup jedrio se daleke 1851. godine, kada je na u Engleskoj američki škuner America, po kome je natjecanje i dobilo ime, pobijedilo čak 17 britanskih jedrenjaka.

Od 1851. do 1983. na America's Cupu su pobjeđivali samo Amerikanci, a vladavina od čak 132 godine najveći je niz u povijesti sporta koji nikad neće biti oboren.

Američku dominaciju prekinuli su Australci 1983. godine i nakon toga su pobjeđivali samo Amerikanci, Novozelanđani i dvaput Švicarci, kada je poznati skipper Russell Coutts uspio okupiti višenacionalnu posadu koja je pokorila jedriličarski svijet.

Za ovogodišnji America's Cup koristili su se jedrilice klase AC75, brod od karbonskih vlakana koji je jednotrupac s dva jedra i s maksimalno aerodinamičnim oblikom.

Novost su i hidrokrila (foilovi) koja omogućuju lebdenje i letenje nad valovima, pa se juri brzinama do 100 km/h, zbog čega jedriličari obavezno moraju nositi kacige, a koriste i aerodinamična odijela.