INEOS Britannia dvjema pobjedama vratila draž America's Cupu

Srijeda, 16. listopada 2024. 20:51 Napisao/la  SC
INEOS Britannia dvjema pobjedama vratila draž America's Cupu

INEOS Britannia dvjema pobjedama vratila je draž finalnoj seriji 37. America's Cupa!

Britanska posada u srijedu je pobijedila u objema regatama i smanjila vodstvo Emirates Team New Zealanda na 4:2.

Povrh svega, tim INEOS Britannia napokon je pokazao da nije slučajno ušao u finale, prve četiri regate branitelj naslova tako je dominirao da se naslućivao brzi kraj finalne serije koja se jedri do sedme pobjede.

Britanci su ostvarili prvu pobjedu u finalu od 1934. godine, kada je Sopwithov 'Endeavour' ostvario prve dvije pobjede prije nego što se 'Rainbow' Harolda Vanderbilta uzvratio i pobijedio rezultatom 4:2.

- Veliki dan za tim. To nam je doista bilo potrebno i ne mogu opisati dovoljno kako su svi reagirali nakon četiri poraza, dizajneri, inženjeri, obalni tim, svi su se okupili kako bi pronašli male prednosti, kako bi poboljšali performanse broda i to je ono što smo danas dobili. To su samo sitnice, stvarno je tako. Ovi brodovi su tako slični u načinu na koji ih postavljate i tehnikom kojom upravljate. Uočili smo neka područja u kojima smo možda malo zaostajali, stoga svaka čast trenerskom timu i inženjerima koji tragaju po podacima pokušavajući shvatiti kako možemo napraviti neke od prilagodbi, rekao je Sir Ben Ainslie, najuspješniji jedriličar u povijesti olimpijskih igara osvajao je medalje na pet olimpijskih igara uzastopno u klasama Laser i Finn.