AMERICA'S CUP

Amerikanci obranili naslov fantastičnom serijom

Četvrtak, 26. rujna 2013. 00:30 Napisao/la  Marin Lovrović ml.

Finalna serija: Oracle Team USA - Emirates Team New Zealand 9:8. Amerikanci ostvarili osam pobjeda zaredom

Oracle Team USA obranio je America's Cup nakon senzacionalnog preokreta u finalnoj seriji, u 19. regati američka posada bila je bolja čime je pobijedila izazivača Emirates Team New Zealand ukupnim rezultatom 9:8.

Emirates Team New Zealand vodio je u finalnoj seriji 34. America's Cupa rezultatom 8:1, posadu Deana Barkera do osvajanja Cupa dijelila je samo jedna pobjeda. Jedna k'o ni jedna! Američki katamaran odjednom je postao neuhvatljiv, Australac James Spithill za kormilom Oracle Team USA zaredao je s nevjerojatnih osam pobjeda čime je finalna serija ušla u povijest jedrenja i sporta uopće.

U posljednjoj 19. regati poveli su Novozelanđani, koji su prvu oznaku okrenuli gotovo poravnati sa Amerikancima. U okretu niz vjetar razlika je bila neznatno veća. A onda je Oracle upalio "afterburners" (mlazni motor), kao što kažu američki komentatori i jednostavno nestao u sumaglicu Golden Gate bridgea.

Na američkoj jedrilici vladala je komorna tišina tijekom zadnje regate, čuo se samo glas Sir Ben Ainsliea, koji je vodio kormilara Jimmya Spithilla. Britanac Ainslie, četverostruki olimpijski pobjednik u klasi Finn i najuspješniji jedriličar svih vremena u olimpijskom jedrenju, postao je dio američke posade u prijelomnom trenutku. Oda kada se Ainsliea ukrcao na brod, krenula je fantastična serija pobjeda.

Na kraju 19. regate Oracle je pobijedio s prednošću od 40-tak sekundi i otišao u povijest svjetskog jedrenja

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.